Europarlamentarul Sogor Csaba, ales pe listele UDMR, a postat, sambata, pe pagina lui de Facebook, un mesaj potrivit caruia nu ii place Tratatul de la Trianon, de la semnarea caruia se implinesc astazi 91 de ani, a motivat acest lucru si si-a indemnat prietenii sa isi puna steagul Ungariei langa poza lor de profil de pe site-ul de socializare, noteaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Europarlamentarul Sogor Csaba a declarat ca mesajul pe care l-a transmis pe pagina de Facebook, "Trianon anlajk" este "un fel de "unlike" maghiarizat si inseamna "Nu-mi place Trianonul", cu referire la Tratatul de pace semnat in 4 iunie 1920 de Ungaria.

"Mesajul este ᅡNu-mi place Trianonulᅡ. Am mai postat pe site si informatii referitoare la cat a pierdut din teritoriu si populatie Ungaria prin acel tratat, semnat in 4 iunie 1920 la Trianon, la 16.32 ora Ungariei, la noi 17.32", a spus Sogor Csaba, pentru Mediafax.

Sogor Csaba a creat un "eveniment" pe Facebook, specificand la locatie "Transilvania", unde a postat mesajul sau si a indemnat prietenii sa isi creeze o "insigna" cu steagul Ungariei si data semnarii Tratatului de la Trianon.

"Ca parte a tratatelor de pace care au incheiat Primul Razboi Mondial, puterile castigatoare au constrans delegatia maghiara sa semneze un dictat nemaiintalnit. Acesta a fost semnat in 4 iunie 1920, 17,32 ora din Transilvania. Cu acest tratat, teritoriul Ungariei a scazut de la 282.870 km patrati la 92.607 km patrati, iar populatia de la 18,2 milioane la 7,6 milioane. Prin aceasta decizie, 3,3 milioane de maghiari au ajuns in minoritate. De-a lungul formarii natiunilor moderne, istoria nu a dat pana acum alt exemplu, cand vointa unei natiuni sa fie desconsiderata in asemenea masura.

Eu, in 4 iunie, imi amintesc de acest lucru. Pentru fondarea viitorului nostru putem primi forta din trecutul nostru comun si invatamintele istoriei. Daca simti si tu la fel, pune langa poza ta de profil steagul maghiar, sa vada toata lumea ca nu am uitat de 4 iunie," se arata in mesajul europarlamentarului.

Printre primii care au reactionat pozitiv la mesajul eurodeputatului se regasesc Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, si Matis Jeno, fost deputat UDMR.

Presedintele Tineretului Social Democrat (TSD), deputatul Nicolae Banicioiu, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca partenerii de guvernare ai UDMR ar trebui sa reactioneze si sa solicite retragerea lui Sogor Csaba din Parlamentul European.

'Boc si PDL poate sa ceara UDMR, partener de guvernare, sa ia masuri impotriva domnului acestuia. Mesajul e aberant. E parerea lui. Nici macar nu am sa comentez. Astept ca cei de la PDL sa aiba o reactie si sa-i ceara partenerului de guvernare, UDMR, ori sa-l dea afara, ori sa ia masuri impotriva domniei sale. Mie mi se pare o prostie. Mie imi place Trianonul', a afirmat Banicioiu.

El a aratat ca data de 4 iunie 1920 "unii o comemoreaza, altii o sarbatoresc".

"Domnul Laszlo Tokes a ajuns vicepresedinte al Parlamentului European sustinut de PDL, de grupul PPE din care face PDL-ul parte. Are acordul majoritatii, nu este un om care nu stie ce se intampla sau din afara majoritatii care conduce Romania acum. La fel si ceilalti doi europarlamentari UDMR de la Bruxelles sunt tot oameni din cadrul acestei majoritati care ne conduce. Faptul ca ei se agita atat de mult pe acest subiect si faptul ca declaratiile devin din ce in ce mai razboinice si mai neprotocolare, as putea spune si jignitoare pentru romani, nu face altceva decat o cedare din partea lui Emil Boc care e dispus sa accepte orice numai ca UDMR sa ramana langa el", a sustinut social-democratul.

Banicioiu a sustinut ca din discutiile pe care le-a avut cu mai multi parlamentari ai UDMR, "nu sunt chiar toti asa de acord cu radicalismul promovat de Tokes Laszlo, ba din contra".