Autoritatile judetene din Constanta au declansat anchete la Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Agigea, dupa ce rude ale pacientilor si o asistenta medicala au depus plangeri in care arata ca bolnavii ar fi batuti si pusi de director sa munceasca pe o proprietate a sa, scrie Mediafax.

Directorul Directiei de Sanatate Publica a Judetului Constanta, Constantin Dina, a declarat sambata ca in ultima perioada au fost depuse o serie de plangeri de catre rude ale pacientilor, dar si de catre o asistenta medicala a sanatoriului, in care se mentiona ca asistenta-sefa i-ar agresa pe bolnavi.

"Plangerea nu s-a confirmat. Am facut controlul a doua zi dupa ce asistenta a depus plangerea. Pacienta, care sufera de o boala psihica, a fost examinata medico-legal in prezenta unui medic, fara sa fie gasite urme ale vreunei agresiuni, in conditiile in care in plangere se mentiona ca aceasta ar fi fost batuta de mai multe ori in zilele dinaintea controlului", a declarat directorul DSP Constanta.

El a mai precizat ca in ultima perioada au fost facute mai multe astfel de controale, in urma unor sesizari facute de rude ale pacientilor internati in Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Agigea, dar niciodata nu au fost descoperite abateri grave.

"O singura data am amendat unitatea respectiva dupa ce, in urma unui control, s-a stabilit ca cei de la bucatarie nu pastrau probe de alimente 48 de ore, asa cum prevede legea. In rest nu am gasit nimic. Dupa controalele facute in urma unor plangeri aveam mereu impresia ca totul este prea frumos, parca aranjat, ca si cum ne-ar fi asteptat. Asa ca am luat decizia sa facem si o serie de controale inopinate, sa vedem atunci ce vom gasi", a mai spus directorul DSP Constanta.

De asemenea, Constatin Dina a afirmat ca au existat si o serie de plangeri conform carora directorul sanatoriului ar folosi pacientii in interesul sau personal, punandu-i la munca fizica.

"Desi nu a fost surprins intr-o astfel de situatie, cu pacienti care sa presteze munca fizica in interesul sau, directorul Unitatii de Asistenta Medico-Sociala Agigea a recunoscut ca ii pune pe unii pacienti sa munceasca, mai exact sa stivuiasca baloti, pentru o fundatie umanitara. El spune insa ca munca aceasta face parte din tratamentul pacientilor, este ergoterapie, fara insa sa precizeze cine le-a prescris-o pacientilor", a mai afirmat seful DSPJ Constanta, care a mai precizat ca verificarile la sanatoriul de la Agigea vor fi extinse si in acest caz.

La randul sau, prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a declarat ca a dispus institutiilor din subordine cu atributii in acest domeniu sa faca mai multe controale la Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Agigea, deoarece "lucrurile par a fi mult mai grave decat la prima vedere".

"Am auzit ca unii pacienti ar fi batuti si ca directorul i-ar pune sa munceasca in folosul lui. El zice ca i-ar trata, ca i-ar scote la aer. O sa verificam toate aceste afirmatii, o sa declansam un control de amploare la care sa participe toate institutiile cu atributii in domeniu", a precizat prefectul Claudiu Palaz.

La randul lor, si reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta au declansat o ancheta la institutia respectiva.

"La IPJ Constanta nu a fost depusa nicio plangere cu referire la sanatoriul de la Agigea. Ne-am autosesizat insa dupa aparitiile din presa in legatura cu acest caz si am declansat un control la unitatea respectiva. O vom cauta pe pacienta despre care se spune ca ar fi fost agresata", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Constanta, Bogdan Paduraru.

Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Agigea a fost infiintata in 2007 de Consiliul Judetean Constanta, fiind destinata persoanelor cu afectiuni psihice.