Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul General cu privire la posibila savarsire de catre fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, a infractiunii de conflict de interese, deoarece a indeplinit functia de manager de proiect la Universitatea Politehnica Bucuresti, in perioada in care era ministru al Educatiei. ANI a deci de asemenea ca Andronescu s-a aflat in incompatibilitate de functii.

Ecaterina AndronescuFoto: AGERPRES

UPDATE Ecaterina Andronescu a declarat ca nu a primit "niciun leu" de la aprobarea proiectului pana cand si-a incheiat mandatul de ministru. ANI mentioneaza in comunicat in aceasta perioada, fostul ministru ar fi incasat suma de 39.843 lei, in calitatea de manager de proiect.

"In legatura cu proiectul invocat, eu am depus acest proiect in mai 2008 in calitate de rector la Politehnica Bucuresti, un proiect pe fonduri structurale. Eu aveam obligatia sa semnez acest proeict pentru ca proiectul este asumat de reprezentantul legal al institutiei. Nu m-am autonumit in aceasta functie," a declarat Andronescu la Realitatea TV.

"Proiectul a fost aprobat in septembrie 2008, iar pe toata perioada, pana am iesit din pozitia de ministru, nu am luat niciun leu din acest proiect. Pot sa dovedesc cu documente," a explicat ea.

"In legatura cu cea de-a doua situatie, in legatura cu incompatibilitate de functii, noi ne-am adresat comisiilor juridice. Comisia a emis un document oficial in care rezulta ca nu sunt in aceasta stare de incompatibilitate," a spus Andronescu. "Daca ANI a luat aceasta decizie, eu o voi ataca in justitie."

Potrivit unui comunicat, ANI a constatat:

- incalcarea de catre doamna Ecaterina ANDRONESCU, Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti si Senator in Parlamentul Romaniei, a regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa;

- indicii referitoare la posibila săvârşire de către doamna Ecaterina ANDRONESCU, Rector al Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti şi Senator în Parlamentul României, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

Incepand cu anul 2004, doamna Ecaterina ANDRONESCU exercita functia de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti. In perioada 2000 - 2003 si, respectiv, 2008 - 2009, mandatul de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti a fost intrerupt pentru indeplinirea demnitatii publice de Ministru al Ministerului Educatiei si Cercetarii, respectiv, al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. In prezent, doamna Ecaterina ANDRONESCU se afla in exercitarea celui de-al patrulea mandat consecutiv de Parlamentar (1996 - 2008 - Deputat in Parlamentul Romaniei si 2008 - prezent - Senator in Parlamentul Romaniei).

Sub aspect procedural, la data de 08.04.2011, au fost indeplinite cerintele Legii nr. 176/2010 in ceea ce priveste informarea persoanei evaluate, doamna Ecaterina ANDRONESCU fiind instiintata, prin intermediul 46000/G/I.I., recomandate (confirmare de primire datata 12.04.2011), cu privire la declansarea procedurii de evaluare, precum si cu privire la drepturile sale de a fi asistata sau reprezentata de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

La data de 27.05.2011, avocatul doamnei Ecaterina ANDRONESCU s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat la cunostinta de faptul ca au fost identificate elemente in sensul existentei conflictului de interese, precum si de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare si a depus la dosarul cauzei punctul de vedere al persoanei evaluate.

In urma evaluarilor efectuate, s-au identificat urmatoarele elemente:

- doamna Ecaterina Andronescu a fost numita in functia de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuretti prin Ordinul Ministrului Educatiei Cercetarii si Tineretului nr. 3538/24.03.2008;

- in perioada 12.02.2009 - 30.09.2009, prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nr. 3251, mandatul doamnei Ecaterina Andronescu de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti a fost intrerupt pentru indeplinirea demnitatii publice de Ministru al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii;

- la data de 30.09.2009, in baza Ordinului Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nr. 5431, doamna Ecaterina ANDRONESCU isi reia mandatul de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti;

- la data de 08.09.2008, doamna Ecaterina ANDRONESCU, in calitate de Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, a semnat Decizia nr. 302, prin care a fost desemnat Managerul Proiectului - Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere ID 7713, in persoana doamnei Ecaterina ANDRONESCU;

- doamna Ecaterina ANDRONESCU a incasat, in perioada octombrie 2009 - aprilie 2011, in calitate de Manager de proiect, suma de 39.843 Lei;

- in perioada indeplinirii demnitatii publice de Ministru al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, din documentele transmise de catre Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M.P.O.S.D.R.U.), nu rezulta faptul ca doamna Ecaterina ANDRONESCU s-a suspendat din functia de Manager de Proiect.

Inspectorul de integritate a considerat ca fostul ministru a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, ca urmare a obtinerii unui beneficiu patrimonial si a semnarii, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese, in calitate de Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti.

ANI a dispus urmatoarele masuri:

- initierea demersurilor prevazute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective;

- sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire de catre doamna Ecaterina ANDRONESCU, Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti si Senator in Parlamentul Romaniei, a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei.