Toate magazinele care comercializeaza etnobotanice vor trebui reautorizate "in conditii foarte dure", iar proprietarii de astfel de magazine risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 si 12 ani daca o persoana sufera vatamari care necesita internare de pana la 60 de zile in urma consumului acestor produse. Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege adoptat miercuri de guvern, a anuntat premierul Emil Boc.

Ministrul Sanatatii Cseke Atilla a declarat ca proiectul perevede sanctiuni foarte dure, printre care si inchisoare de pana la 20 de ani in cazul in care s-a comercializat un asemenea produs si efectul a fost decesul unei persoane.

"Sunt prevazute sapte tipuri de infractiuni in proiectul de act normativ, care pot conduce la aplicarea unor sanctiuni cu inchisoarea de pana la 20 de ani, daca comercializarea unor asemenea produse a avut ca efect decesul unei persoane. Sanctiunea in acest caz este propusa ca limita minima 10 ani, limita maxima 20 de ani de inchisoare", a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit acestui proiect, autoritatile statului pot adopta masuri de precautie precum blocarea marfii, retragerea de pe piata, interzicerea utilizarii produselor sau inchiderea provizorie a locatiei in care aceste actiuni se desfasoara, a precizat Emil Boc.

In plus, se introduce incriminarea penala a celor care realizeaza comert cu etnobotanice.

Persoanele care detin autorizatie in conditiile prezentei legi si efectueaza operatiuni cu produse etnobotanice stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive sunt pedepsite cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Daca faptele au avut ca urmare vatamarea uneia sau mai multor persoane care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani.

Si publicitatea facuta oricaror produse pretinzand in mod credibil ca prin consum acestea produc efecte psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.

Primul ministru a precizat ca actul normativ este inspirat din modelul polonez dar s-a ales modalitatea unui proiect de lege deoarece constitutia nu permite promovarea de ordonante de urgenta in domeniul restrangerii unor drepturi.

  • În vederea autorizării, toţi operatorii economici care desfăşoară sau urmează să desfăşoare activităţi vor trebui să depună documentaţii şi mostre la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, care va analiza documentaţia şi va transmite laboratoarelor acreditate mostrele puse la dispoziţie de operatori, a explicat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
  • După întocmirea unui buletin de analiză compoziţia acelui produs va fi transmisă unui grup de specialişti din domeniul farmacologiei, toxicologiei şi toxico-dependenţei şi de la Comisia de psihiatrie a Ministerului Sănătăţii, numiţi de Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, care vor spune dacă acele componente ale produsului respectiv pot produce efecte psihoactive sau nu.
  • Cheltuielile necesare autorizării sunt în sarcina solicitantului.
  • Ministrul Sănătăţii a precizat că, în cazul în care operaţiunile supuse controlului sunt efectuate prin internet, autorităţile statului vor putea solicita Ministerului Comunicaţiilor şi  Societăţii Informaţionale să întreprindă demersurile care pot fi efectuate conform legii pentru a bloca site-urile respective pe care se face publicitate la acele produse.

"Prin acest proiect de act normativ ne dorim ca cei cei care vor mai fi tentati sa intre in acest angrenaj al etnobotanicelor sa fie descurajati de legislatia penala foarte dura", a sutinut Emil Boc.

Actul normativ va pleca la Parlament in procedura de urgenta si Emil Boc spera sa fie adoptat pana la sfarsitul lunii iunie de ambele Camere.