Premierul italian, Silvio Berlusconi, a sosit la Palatul Victoria unde a fost primit de omologul sau roman, Emil Boc. Cei doi vor conduce, luni, cel de-al doilea summit interguvernamental romano-italian, la Palatul Victoria, care va aborda, printre altele, si tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Reuniunea va mai aborda teme referitoare la cooperarea politico-economica si cea sectoriala, comunitatea romaneasca din Italia, noua perspectiva financiara a Uniunii Europene, politica agricola comuna, politica de coeziune, securitatea energetica si internationala.

Berlusconi si BocFoto: Hotnews

Pe agenda evenimentului figureaza convorbiri tete-a-tete si bilaterale intre primul-ministru Emil Boc si presedintele Consiliului de ministri al Republicii Italiene, Silvio Berlusconi. De asemenea, la Guvern, convorbiri bilaterale vor avea loc intre ministrul justitiei, Catalin Predoiu, si omologul sau italian, Angelino Alfano, intre ministrul administratiei si internelor, Traian Igas, si ministrul italian de interne, Roberto Maroni, precum si intre ministrul economiei, Ion Ariton, si ministrul italian al economiei si finantelor, Paolo Romani.

Totodata, Paolo Romani va avea convorbiri bilaterale si cu ministrul comunicatiilor, Valerian Vreme, conform agendei summitului. Convorbiri bilaterale vor avea loc si la Ministerul Afacerilor Externe, intre seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, si omologul sau italian, Franco Frattini.

Summitul romano-italian va mai cuprinde o runda de convorbiri in plenul celor doua delegatii, urmata de declaratii de presa comune ale celor doi sefi de guverne, conform agendei.

Primul summit interguvernamental italo-roman a avut loc in octombrie 2008, la Roma, unde s-a semnat o declaratie comuna in care se arata ca din consolidarea dialogului politic vor avea de castigat relatiile bilaterale romano-italiene si cooperarea celor doua state in cadrul Uniunii Europene, in cadrul NATO, al Initiativei Central Europene si al altor organizatii regionale.

Totodata, partile au convenit pentru imbunatatirea cooperarii la nivelul administratiilor locale din Romania si Italia, inclusiv in chestiuni privind cetatenii romani care traiesc in Italia.