Judecatorii Sectorului 5 au respins luni ca neintemeiata actiunea formata de presedintele Traian Basescu prin care cerea daune morale deputatului Mugurel Surupaceanu pentru afirmatiile facute de acesta privind tolerarea de droguri usoare, anunta Agerpres.

"Am castigat, intr-adevar, ma bucur ca justitia a fost corecta. Apreciez curajul pe care l-a avut aceasta tanara judecatoare, un semnal foarte bun, arata ca in Romania mai exista o farama de democratie, de justitie. (...) Multumesc in mod deosebit si presei, pentru modul incare a aratat ca Traian Basescu are o problema", a declarat jurnalistilor deputatul Mugurel Surupaceanu, la finalul procesului.

"Presedintele Romaniei a ales, din pacate, sa fie de cealalta parte a baricadei, in loc sa fie alaturi de cei care lupta impotriva drogurilor si a altor tare a le societatii, cum ar fi prostitutia. Institutia prezidentiala a aparat, nu de putine ori, e adevarat, in mod subtil, aceasta afacere murdara", a sustinut deputatul PSD.

"Sper din tot sufletul ca azi e inceputul unei noi lupte impotriva drogurilor. Sper ca jertfele tinerilor si ale celor care au avut de suferit din cauza drogurilor nu au fost in zadar", a mai spus Surupaceanu. El a facut referire la "sutele de tone de droguri care au intrat in vamile care nu sunt securizate", sustinand ca asemenea lucruri - traficul de droguri, prostitutia - ar trebui interzise cu desavarsire.

Hotararea poate fi atacata cu apel in zece zile, precizeaza Mediafax.

Basescu l-a chemat in judecata pe Surupaceanu pentru afirmatiile pe care acesta le-a facut in legatura cu un raport intocmit de o comisie numita de Administratia Prezidentiala in care apareau referiri la dezincriminarea consumului de droguri usoare.

La termenul din 18 mai, s-au prezentat atat Traian Basescu, cat si Mugurel Surupaceanu.

Presedintele a spus in fata instantei Judecatoriei Sectorului 5 ca Presedintia a numit corpul de experti care a realizat acel document si a explicat de ce a refuzat sa promulge un proiect de lege initiat de Surupaceanu, care propunea o abordare mult mai drastica fata de consumul de droguri usoare si etnobotanice.

Basescu a explicat ca a refuzat promulgarea intrucat, cu o luna inainte ca proiectul de lege sa ajunga pe masa sefului statului, Guvernul elaborase o ordonanta de urgenta prin care stabilea masurile ce ar trebui luate impotriva celor care comercializeaza etnobotanice.

Pe de alta parte, acesta a declarat ca ordonanta Guvernului si legea propusa de Surupaceanu aveau in unele aspecte prevederi contradictorii, demonstrand acest lucru prin raportul de retrimitere a proiectului legii in Parlament, document pe care Basescu l-a si depus la instanta.

La randul sau, deputatul social-democrat Mugurel Surupaceanu a declarat ca-si mentine afirmatiile considerate calomnioase de catre presedinte, dar a precizat ca ele au vizat Administratia Prezidentiala, nu persoana sefului statului.