Cinci delfini morti au fost descoperiti, vineri, pe plajele litoralului romanesc, adusi la tarm de valuri dupa ce si-au gasit sfarsitul in plasele pescaresti. Sambata dimineata au fost raportate alte sapte cazuri, relateaza Mediafax.

Potrivit Societatii de Explorari Oceanografice si Protectia Mediului Marin "Oceanic Club", patru delfini morti au fost descoperiti, vineri dimineata, esuati pe plajele din Mamaia si Eforie.

De asemenea, in urma unui apel telefonic anonim a mai fost gasit un pui de marsuin mort in zona de plaja din dreptul Liceului Energetic din municipiul Constanta.

"In toate cazurile a fost vorba de aceeasi specie: Phocoena phocoena relicta. Trei femele si doi masculi, morti in perioade diferite de timp, intr-un interval cuprins intre doua luni inainte si o zi inainte de descoperirea acestora. In doua cazuri, cauza mortii a fost inecul in urma prinderii in plase de pescuit. In cazul puiului, acesta a murit ca urmare a pierderii mamei, probabil din cauza epuizarii si a lipsei de hrana.

Alte doua exemplare se pare ca au fost victime ale unor explozii, posibil in urma unor exercitii militare", a declarat directorul coordonator al Oceanic Club, biologul Razvan Popescu Mirceni.

El a mai precizat ca, sambata dimineata, dispeceratul Administratiei Bazinale "Dobrogea Litoral" a anuntat prezenta altor sapte cazuri de cetacee moarte, aduse pe tarm de vantul care sufla din est, echipa "Oceanic Club" fiind pe teren pentru ridicarea acestora.

Tot in aceasta saptamana, voluntarii de la organizatia Mare Nostrum au mai identificat doua cazuri, o femela gestanta esuata, moarta la Eforie, si un pui de marsuin, la Venus.

De la inceputul anului si pana in prezent peste 30 de delfini si-au gasit sfarsitul in plasele pescarilor.