Cel mai puternic laser din lume

Puterea laserului de la Magurele va fi mai mare decat cea a tuturor centralelor nucleare, insa aceasta putere nu functioneaza continuu - Nicolae Zamfir

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2011, 15:09 Actualitate | Esenţial


Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres
"Puterea laserului de la Magurele va face ca un obiect sa se deplaseze aproape cu viteza luminii", insa nu poate fi vorba de teleportare, a declarat profesorul  Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania. Prezent vineri la un seminar international pe tema ELI-NP, organizat de KPMG Romania, acesta a explicat ca "puterea laserului va fi mai mare decat cea a tuturor centralelor nucleare, insa aceasta putere nu functioneaza continuu". Intrebat daca pilonul de la Magurele, care are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma, va putea inlocui o centrala nucleara, Zamfir a declarat ca "orice este posibil la viteza cu care avanseaza societatea omeneasca, insa acum se intrevad cu totul alte aplicatii".

"Puterea laserului de la Magurele va face ca un obiect sa se deplaseze aproape cu viteza luminii", a continuat Nicolae Zamfir, explicat ca nu se poate vorbi, insa, de teleportare. "Pentru simturile obisnuite, lumina vine instantaneu, din punctul nostru de vedere, de la Soare la Pamant, dar de fapt ea calatoreste. Asta nu inseamna teleportare, ci ca va merge cu viteza extraordinar de mare". Managerul proiectului ELI in Romania a declarat ca "puterea laserului va fi mai mare decat cea a tuturor centralelor nucleare", insa a precizat ca "puterea nu functioneaza continuu, deci pentru o fractiune extrem de mica de secunda este puterea aceasta. Se poate spune ca puterea acestui laser va fi mai mare decat puterea tuturor centralelor din lume. Dar asta nu spune nimic, pentru ca puterea aceasta este concentrata in cateva picosecunde".

Intrebat daca pilonul de la Magurele, care are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma, va putea inlocui o centrala nucleara sau daca va putea alimenta cu energie un oras intreg, Zamfir a declarat ca "orice este posibil la viteza cu care avanseaza societatea omeneasca, insa acum se intrevad cu totul alte aplicatii, legate de metode nucleare care vor servi la producere de exemplu de radio izotopi care vor fi in medicina, la tratarea cancerului, la gestionarea materialelor nucleare. Putem sa ne gandim la asta, dar va spun ce se va intampla in cativa ani dupa ce se va da in functiune".

In ceea ce priveste intretinerea facilitatii, estimarile pornesc de la faptul ca "puterea necesara va fi de 5 megawatti, care costa". Cei care au facut studiul de fezabilitate au imaginat o sursa de energie verde, cu pompe de caldura: se fac 100 de pompe de caldura in jur, astfel incat energia sa fie asigurata din schimburi geotermale de caldura, a explicat managerul proiectului. Acesta a precizat ca in Europa exista astfel de sisteme cu pompe, insa numai pentru case individuale. "Ar fi prima data in Europa cand poti sa faci la nivel industrial astfel de lucruri. Costurile vor fi mari, dar vor fi acoperite si din fonduri nationale, si din fonduri europene".

Daniel Funeriu: Proiectul are toata sustinerea mea politica si speram ca in septembrie-octombrie va ajunge la Comisia Europeana

Daniel Funeriu
Foto: Agerpres
Prezent la seminarul international "Extreme Light Infrastructure Conference - A growth engine for Romania", organizat vineri la Bucuresti, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca "proiectul are toata sustinerea mea politica si sunt absolut convins ca va avea toata sustinerea guvernului". Intrebat cand va decide Guvernul realocarea de bani care sa permita inaintarea proiectului, Funeriu a raspuns: "speram ca in septembrie-octombrie proiectul va ajunge la Comisia Europeana". 

"Proiectul are nevoie de 280 de milioane de euro. Obiectivul nostru este ca majoritatea acestor bani sa fie din fonduri europene. Pentru a indeplini acest obiectiv, guvernul trebuie sa ia o decizie cu privire la o realocare financiara si, dupa ce aceasta etapa va fi realizata, putem merge mai departe sa depunem proiectul la Comisia Europeana. Asa cum am spus, angajamentul pentru acest proiect este mare", a continuat ministrul, fara a preciza o data clara la care Guvernul va lua o decizie.

Foto proiect - Cladirea ELI-NP din Magurele


Funeriu a declarat ca ELI-NP poate inversa "fenomenul de scurgere de creiere" din Romania. Societatea romaneasca are nevoie, insa, si de schimbarea mentalitatii, a precizat acesta, punctand ca "unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le schimbam in aceasta societate este sa trecem de la "merge si asa" la "yes, we can". Pentru ca "we can"".

Intrebat care sunt pasiunile sale, in afara locului de munca, Funeriu a replicat: "Interesele mele in afara activitatilor guvernului sunt activitatile guvernului ("government business" in original, n.red.)".

Nicolae Zamfir: IBM, daca are nevoie de fasciculi gamma sau de laseri, vine si plateste

Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres
Profesorul Nicolae Zamfir a vorbit si despre faptul ca proiectul Extreme Light Infrastructure-NUCLEAR PHYSICS trebuie sa primeasca intr-un timp cat mai scurt unda verde de la Guvern, pentru a putea intra in graficul de constructie. Mai exact, pentru a asigura finantarea de 280 de milioane de euro, Executivul trebuie sa realoce bani de la alte programe operationale. Decizia este asteptata, insa, inca din luna martie. Zamfir a precizat ca, daca Guvernul va lua decizia in timp util si daca CE va da un raspuns afirmativ proiectului romanesc, bugetul de stat va suporta o treime costurile de intretinere ale facilitatii. Restul vor fi bani de la Bruxelles, din proiecte private si de la mari actori industriali sau high-tech.

In cazul in care termenele vor fi respectate, iar pana la sfarsitul anului pilonul romanesc al proiectului va avea aviz de la Bruxelles, in 2012 se va trece la construirea efectiva a facilitatii si a laserilor, proiect in valoare totala de 280 de milioane de euro, din care cofinantarea nationala este de 17%, a precizat directorul Institutului National de Fizica Nucleara. Ulterior, "bugetul de stat va suporta o treime din costurile de intretinere, o treime va fi suportata de la Bruxelles, o alta treime din proiecte private sau de la useri industriali sau de high-tech. IBM daca are nevoie de fasciculi gamma sau de laseri vine, plateste cat costa", a explicat managerul de proiect.

Foto proiect - Cladirea ELI-NP din Magurele


Potrivit acestuia, "ELI in Romania va fi de doua feluri: vizibil cu laseri si invizibil cu gamma. De aceea cel mai complex este cel romanesc, pentru ca va avea doua fascicule. Plus ca vor fi doi laseri de cate 10 Petawatti in Romania, deci vor 3 fascicule care se vor concentra simultan".

Zamfir a explicat ca proiectul romanesc este, in acest moment, limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar "tot ceea implica aceste instrumente, laserul si fasculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate. Deci daca nu se finanteaza la anul, se poate finanta, dar..."

James Stewart
Foto: Agerpres
James Stewart, Presedinte KPMG Global Infrastructura, sustine ca "perioada 2011-2020 va reprezenta una dintre cele mai mari provocari pentru sectorul public, avand in vedere ca guvernele si autoritatile in general vor fi judecate dupa criterii de eficienta economica si manageriala, transparenta si performanta durabila in imbunatatirea serviciilor publice si implementarea proiectelor structurale". In ceea ce priveste Romania, James Stewart a declarat ca "autoritatile trebuie sa apeleze la specialisti pentru a face acest transfer de know-how si sa fie in acelasi timp conectate la pulsul mediului de afaceri local si international, inclusiv cel financiar, in conditiile intensificarii competitiei intre state pentru atragerea de finantari".

Serban Toader, Senior Partner la KPMG in Romania, a declarat ca "ELI este un proiect extrem de interesant pentru Romania. Oamenii de stiinta romani au avut numeroase realizari, dar, din nefericire, in ultimii ani, multi dintre cei mai buni au fost tentati sa plece din tara. Initiativa ELI este genul de proiect care ii poate incuraja pe oamenii de stiinta talentati sa ramana si poate chiar sa ii convinga pe cei care deja lucreaza in alte tari sa revina. Intreaga economie a regiunii va beneficia pe masura ce afacerile se vor dezvolta pentru a servi nevoilor comunitatii stiintifice si se vor aduce imbunatatiri infrastructurii".

Aplicabilitatea experimentelor ELI-NP: Experimentele vor avea aplicabilitate imediata in diferite domenii, cum ar fi cel medical - prin dezvoltarea de terapii anticancer - pana in cel de mediu - ecologizarea deseurilor radioactive - si educatie. "Se va putea realiza un tip anume de protono-terapie care nu s-a mai facut pana acum, iar asta inseamna calitatea vietii oamenilor care sunt intr-o situatie deosebita, cancer si alte boli. La momentul acesta, izotopii radioactivi folisiti in zona medicala se realizeaza acolo unde exista reactor. (...) Din laser si experiment de fizica nucleara va fi o productie fantastica de astfel de izotopi, cu o eficienta teribila" - Adrian Curaj, membru al Comitetului International de Avizare ELI-NP.

Reprezentare grafica a unui experiment / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu


Pe scurt, etapele aprobarii facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics:
 • In decembrie 2010, Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
 • Pe 3 ianuarie 2011, proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS
 • In februarie a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, "extrem de pozitiva"
 • In prezent, Guvernul Romaniei trebuie sa treaca ELI pe propunerea de finantare din fonduri structurale
 • Propunerea va fi trimisa apoi la Bruxelles, spre aprobare
 • La inceputul anului 2012 este planificata demararea constructiei
 • Constructia are ca termen de finalizare 2015
Laborator de cercetare stiintifica pentru folosirea laserilor / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu


Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei".

Proiectul din Romania se cifreaza la 280 de milioane de euro, din fonduri europene. Aplicatiile experimentelor planificate pe platforma de la Magurele merg de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.

Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. 

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16206 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  urari de bine (Vineri, 27 mai 2011, 15:30)

  stefan [anonim]

  Va doresc multa putere si inteligenta in acest proiect, ar fi o revigorare importanta pentru Romania. Multa Bafta
  • +3 (9 voturi)    
   prea multa inteligenta dauneeaza sanatatii (Sâmbătă, 28 mai 2011, 2:34)

   Mugurele [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Asta e deci motivul pentru care aducem rosii din Turcia. Avem atatia oameni inteligenti in tara asta, incat nu mai are cine sa planteze si sa culeaga rosii.
   • 0 (0 voturi)    
    Explicatia cu rosiile (Sâmbătă, 28 mai 2011, 23:06)

    cetateanul [anonim] i-a raspuns lui Mugurele

    Este rezultatul multor forte, dar o explicatie de greutate trebuie s-o cauti in incapatanarea lui Iliescu dupa 89 de a retroceda terenurile in proprietate cetatenilor, a intarziat mai multi ani acest lucru . Ar fi inceput imediat procesul de concentrare a pamanturilor in clasa medie care face posibila exploatarea eficienta.

    Mai pe scurt, niciodata, nu s-a reusit ca o exploatare mica de: rosii, gaini, vaci, porci etc sa aiba eficienta exploatarilor mari si mijlocii. Mofturile lui Iliescu le platim scump acum.
    • 0 (0 voturi)    
     Iliescu (Luni, 24 februarie 2014, 13:16)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui cetateanul

     Nu tin cu iliescu, dar si pe el l-am auzit spunand ca agricultura n-are cum sa fie performanta daca nu se face pe suprafete mari, insa nu poti acum sa-i mai lamuresti pe tarani sa se cooperativizeze din nou.
  • -7 (9 voturi)    
   Inca mai crezi in Mos Craciun ? (Sâmbătă, 28 mai 2011, 2:46)

   Mos Gerila [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   Inca mai crezi in Mos Craciun ?
  • +4 (4 voturi)    
   Joaca cu cuvintele (Sâmbătă, 28 mai 2011, 6:57)

   Gamma [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Pulsurile vor dura doar aproximativ 1.5 x 10-14 secunde, mai putin de o zecime din timpul cat ii ia luminii sa traverseze diametrul unui fir de par. Deoarece pulsurile sunt atat de scurte, contin mai putina energie decat laserele de la National Ignition Facility (NIF) din California, care dureaza 2.0 x 10-8 secunde. Insa in aceasta scurta perioada de timp, laserele Extreme Light Infrastructure vor livra de 20 de ori puterea unui puls emis de NIF. Adica pe scurt blitz-ul meu e mai puternic decat reflectorul tau . In rest e un echipament util , ma bucur ca va fi plasat in romania , sa speram ca se vor descoperi lucruri interesante cu el .
 • +7 (13 voturi)    
  putina consecventa nu ar strica... (Vineri, 27 mai 2011, 15:47)

  neutrino [anonim]

  in ultimul articol spuneati ca se asteapta o reactie din partea guvernului din martie (2011) si nu din decembrie (2010) intrucat guvernul (si pe buna dreptate)a cerut o evaluare JASPERS, evaluare ca a fost finalizata abia in luna martie 2011.

  Cat despre proiect, vom vedea ce va fi...sper sa nu fie risipa de bani ca multe altele ...
 • +8 (10 voturi)    
  aceasi problema (Vineri, 27 mai 2011, 15:49)

  nimicuta [anonim]

  si aici e acesi problema ca si la drumuri, autostrazi, agricultura si multe altele.. UE ne da bani, dar trebuie sa dam si noi, ori, cum noi nu prea avem de unde, trebe bani peste tot, is gauri multe de astupat si buzunare si mai multe de umplut, o sa-l pierdem si pe asta.. ramanem tara cu fizicieni de exceptie, dar cu tehnologie de congo.. deh, trebe sa avem baroni bogati de tot felul din - drumuri, invatamant, vama, judecatori, militieni, medici, popi si alti.. astia is hotii romaniei. nu produc nimic, dar is cei mai bogati din tara
 • +2 (2 voturi)    
  Garantie (Vineri, 27 mai 2011, 16:38)

  Trojan.H [utilizator]

  Trebuie si pentru proiectul asta "garantii juridice"?
 • +10 (10 voturi)    
  @ Hotnews - traducere din engleza (Vineri, 27 mai 2011, 17:25)

  diddlyjo [utilizator]

  buna ziua,
  va semnalez o mica scapare lexicala in paragraful de introducere: in româna, "facilitate" este sinonim cu "usurinta".

  pentru englezescul "facility" aveti mai multe variante de traducere in functie de contextul frazei: "centru de cercetare", "complex", "laborator", "unitate" etc.

  Nota redactiei: Multumim!
 • -8 (10 voturi)    
  putere consumata (Vineri, 27 mai 2011, 17:41)

  mem [anonim]

  asa ca pentru necunoscatori, cati wati consuma laseru' asta? si cine-i plateste?
  • +7 (7 voturi)    
   @mem (Vineri, 27 mai 2011, 20:26)

   Jolly Roger [anonim] i-a raspuns lui mem

   cati wati cosuma este intrebarea gresita, laserul are o putere de 1 Petawatt, echivalent cu 1 billiard de wati
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Vineri, 3 iunie 2011, 13:33)

    Gigi Maybachistu' Energetic [anonim] i-a raspuns lui Jolly Roger

    1 petawatt = 1000 de trilioane de waţi, sau 10 la puterea 15 waţi. (Fiecare reactor de la Cernavodă poate genera cam 700 MW, sau 700 000 000 W.)

    Nu consumă 1 petawatt fiindcă nu va funcţiona decât pentru intervale extrem de scurte de timp, femtosecunde (10 la puterea -15 secunde). Dacă ar funcţiona 1 oră, ceea ce e tehnic imposibil, altfel ar sta lucrurile cu consumul.
   • 0 (0 voturi)    
    puterea onsumata vs puterea produsa (Luni, 24 februarie 2014, 13:26)

    Victor [anonim] i-a raspuns lui Jolly Roger

    Intrebarea nu e deloc gresita. Laserul produce pulsuri f scurte de putere f mare, dar pt asta trebuie sa consume energie de undeva. Scrie undeva ca 5 MW, adica cam cat o locomotiva electrica dintre cele mai mari. Nu stiu in ce regim, daca continuu, sau intermitent si cu ce durata, dar oricum, randamentul conversiei este f mic.
 • -2 (16 voturi)    
  Laser romanesc (Vineri, 27 mai 2011, 17:42)

  Popescu [anonim]

  "Puterea laserului de la Magurele va face ca un obiect sa se deplaseze aproape cu viteza luminii".

  Avand in vedere ca laserul in sine se deplaseaza chiar cu viteza luminii iar obiectul nu, rezulta in mod logic ca restul se fura.
  Ceea ce nu-i deloc o surpriza pentru un laser romanesc.
 • +9 (13 voturi)    
  acoperim zumzetul? (Vineri, 27 mai 2011, 18:19)

  iulian [anonim]

  in sfarsit auzim ceva care poate acoperi zumzetul general pesimist despre cat de idioti suntem noi romanii.si totusi avem atatea argumente sa fim optimisti si ne respectam tara.
  • +1 (3 voturi)    
   Optimistule (Sâmbătă, 28 mai 2011, 10:51)

   sile [anonim] i-a raspuns lui iulian

   Faptul ca s-au gasit cativa destepti (in sensul bun al cuvantului), ridica putin media. Nu-i face mai destepti pe aia care stiu maxim manele si telenovele.
  • +1 (1 vot)    
   E drept (Sâmbătă, 28 mai 2011, 15:49)

   mark35 [utilizator] i-a raspuns lui iulian

   Si tara ne respecta pe noi si noi santem tot mai optimisti pe zi ce trece.
  • 0 (0 voturi)    
   naivule (Luni, 24 februarie 2014, 13:35)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui iulian

   Romanii implicati in acest proiect nu-s atat de destepti pe cat sunt de mari amatori de politica. Se baga si ei in acest proiect, care e facut de straini, cu bani UE, pt straini, in care romanii sunt folositi pt manipularea unor aparate cu posibile riscuri. Si o multime de naivi isi imagineaza ca tare destepti trebuie sa fie romanii care se baga sa lucreze acolo.
 • 0 (10 voturi)    
  ... (Vineri, 27 mai 2011, 19:04)

  adrianus [anonim]

  se pare ca Vanghelie intentioneaza sa-l invite pe Darth Vader sa se alature echipei de cercetatori, asa intr-un an e laserul gata si cu investitii minime.
 • +10 (12 voturi)    
  Super (Vineri, 27 mai 2011, 19:28)

  Mihai [anonim]

  Sper să reușiți să atrageți acele fonduri europene. Cel mai bine, fără sprijin politic, că azi sunt unii, mâine alții și de obicei se blochează asemenea proiecte. Parcă văd titlul pe antena1/2/3 - "România construiește lasere în timp ce pensionarii nu au bani de mâncare" ori "280 milioane de $ pentru laserul de la Măgurele în timp ce guvernul refuză mărirea salariilor".
  • +3 (3 voturi)    
   aveti dreptate! (Sâmbătă, 28 mai 2011, 9:09)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Pana acele televiziuni mincinoase,si sustinute din bani furati nu vor fi maturate cu tot cu tonomatele platite regeste care sa le sustina interesele mafiote,poporul va continua sa fie dezinformat si intoxicat cu stiri si comentarii de rasul curcilor.Noroc ca poporul sa mai desteptatsi lovit de greata ,schimba canalul.
 • +2 (6 voturi)    
  un pic de adevar nu strica ;o) (Vineri, 27 mai 2011, 20:22)

  Jolly Roger [anonim]

  Romania nu va dezvolta cel mai puternic lase din istorie, caci acesta este deja in functie la unversitatea Texas si are deja o putere de 1 tetawatt, texanii afirmand ca in cateva luni vor avea unul cu puterea de 1,4.
  cititi pe focus online din germania:
  http://www.focus.de/wissen/wissenschaft/astronomie/astronomie-der-staerkste-laser-der-welt_aid_269281.html
  • -3 (3 voturi)    
   intrebare (Vineri, 27 mai 2011, 22:14)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Jolly Roger

   face parte din sistemul de ghidare pentru scutul american antiracheta?
  • +6 (6 voturi)    
   Tetawatt ? (Vineri, 27 mai 2011, 23:48)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Linkul este din anul 2008. Este indicat un proiect de laser 1.4 petawatt, ceea ce este un numar mai mic decit cei 10 petawatt ai proiectului ELI de la Magurele. Durata impulsului proiectului din Texas este de citeva zeci de ori mai mica decit cel din Romania. Deocamdata ambele sint doar proiecte, dar proiectul paneuropean de la Magurele este mult mai puternic decit cel al Universitatii din Austin (Texas).
 • +1 (5 voturi)    
  cine ma lamureste si pe mine? (Vineri, 27 mai 2011, 23:39)

  Blonda de la drept [anonim]

  Concret, cu ce ne ajuta acest laser?
  :)
  • +2 (2 voturi)    
   tot blonda, dupa ditamai articolul? (Sâmbătă, 28 mai 2011, 11:36)

   AlexRmF [anonim] i-a raspuns lui Blonda de la drept

   nu mai pleaca cercetatorii de valoare din tara asa repede pentru ca vor avea un proiect prin care sa isi dezvolte carierele si sa faca bani, de aici vor veni multe inverstitii in personal auxiliar pentru centrul de cercetare, ceea ce inseaman locuri de munca, de asemenea toate domeniile vor avea de castigat cate putin de pe urma lui pentru ca sigur vor avea ceva sa vanda (calculatoare, software, mancare, televizore, mici, bere si tot ce iti mai trece prin cap... si cei care lucreza acolo sunt oameni pana la urma)
   sa nu mai spun de aplicatia mediatizata si prezentata mai sus: "Experimentele vor avea aplicabilitate imediata in diferite domenii, cum ar fi cel medical - prin dezvoltarea de terapii anticancer"
   si la final, poate vom si noi considerati de ceilalti locuitori ai planetei pentru altceva decat pentru femei frumoase si tarani cu masini scumpe. keep it gangsta!
  • +2 (2 voturi)    
   Cu nimic (Sâmbătă, 28 mai 2011, 15:43)

   mark35 [utilizator] i-a raspuns lui Blonda de la drept

   Iar asta cu vom face si vom drege e deja plictiseala curata. Noi nu sintem in stare sa reglam 2 semafoare sa le prindem pe verde si asta cu laserul este exact ce ne lipseste cel mai mult
   • +2 (2 voturi)    
    Publicitate (Sâmbătă, 28 mai 2011, 19:30)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui mark35

    Am vazut tot mai des semafoare reglate corect in Romania.

    Opus parerii tale, cred ca neparticiparea Romaniei la marele proiect european de la Geneva (LHC) a fost o eroare. Desi saracia Romaniei este o realitate, performantele pozitive ale Romaniei sint si ele o realitate. Probabil, cei ce gindesc ca tine, sinteti influentati exagerat de stirile negative din mass-media. Exista de fapt si multe stiri plictisitoare despre realizari romanesti. Exista de fapt multi cetateni anonimi romani, care-si fac treaba cu profesionalism, in tara si in strainatate. Acestia sint forta si viitorul Romaniei si n-au nevoie de publicitate.
   • +1 (1 vot)    
    semafoare (Sâmbătă, 28 mai 2011, 23:43)

    Mr. Higgs [anonim] i-a raspuns lui mark35

    Fizicienii de la Magurele ar regla foarte bine semafoarele... dar n-ar fi pacat?... Atunci laserul cine sa-l construiasca? Ne-a Costica electricianul?
 • +1 (1 vot)    
  sa mute un un obiect ???!!! (Vineri, 27 mai 2011, 23:56)

  fanecotoarba [anonim]

  Eu ma gandeam ca poate sa mute un electron ( mai mult de cativa zeci de metri ), sau, cel mult un atom ( mai mult de 2-3 cm ).
  In rest... BAFTA.
 • +1 (1 vot)    
  observatie (Sâmbătă, 28 mai 2011, 0:16)

  Radu [anonim]

  "puterea aceasta este concentrata in cateva picosecunde"

  Corect ar fi "puterea aceasta dureaza cateva secunde" sau "energia aceasta este concentrata in cateva picosecunde".
  • 0 (0 voturi)    
   femtosecunde (Sâmbătă, 28 mai 2011, 23:53)

   Mr. Higgs [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Corect este "femtosecunde" sau fractiuni de picosecunde. Mai exact la ELI va fi 10-20 femtosecunde.
   Puterea este mare datorita duratei foarte scurte.
   Cu cat durata e mai scurta, cu atata Puterea e mai mare, la aceeasi energie:
   Putere = Energie / timp
 • 0 (0 voturi)    
  Radio Erevan (Sâmbătă, 28 mai 2011, 6:36)

  exx [anonim]

  Intrebare: Laserul acesta poate inlocui o centrala nucleara?

  Raspuns: Da, cu conditia sa-l bage si pe el cineva in priza.
 • +1 (1 vot)    
  Folosire (Sâmbătă, 28 mai 2011, 10:37)

  Mountainman [anonim]

  Care vor fi aplicatiile acestui proiect pentru Romania? Care sunt castigurile adiacente pe durata lui? Unde se mai studiaza aceasta tema? De ce este importanta?
 • -1 (1 vot)    
  alta balarie nationala (Duminică, 29 mai 2011, 0:12)

  verdele [anonim]

  desteptilor, investiti dracu in agricultura, lasati experimentele aiuristice tarilor care au cat de cat, experienta, n-avem nevoie de Lex-i Luthori de Bărăgan. deci parca vad ca e alt proiect-mamut axat pe furaciune ca reactoarele nucleare. se cleveteste despre proiectul asta de ani de zile, deja a devenit mit urban.
  concluzie: romani, la sapa, faceti ce stiti mai bine!!
  • 0 (0 voturi)    
   Celor cu prezent continuu... (Duminică, 29 mai 2011, 12:33)

   Sile this Millennium [anonim] i-a raspuns lui verdele

   "Pe mormantul printesei Ecaterina Moruzi sta
   scris :
   Si binele ce l-am gustat
   Si raul ce l-am indurat
   Trecuta ca o ceata
   Atita numai a ramas
   E binele ce l-am facut in viata .
   Restul - judeca timpul , istoria ....."
 • -1 (1 vot)    
  Felicitari domnului Zamfir (Duminică, 29 mai 2011, 13:09)

  Alexandru Costeniuc [anonim]

  Felicitari din tot sufletul domnului Zamfir, este vremea sa ne trezim odata la realitate si sa traim pentru sufletul nostru romanesc, sa dezvoltm acasa ce de atata timp dezvoltam pentru strainii carora nu le pasa cu adevarat de noi. Fiecaruia dintre noi trebuie sa-i rasune imnul in suflet si sa-l poarte in viata de zi cu zi in actiunile sale. Hai Romania!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Magurele (Marţi, 16 august 2011, 23:21)

  Marius [anonim]

  Bine ca am cumparat teren langa Magurele :)
  Ofer cazare la cort pentru cercetatori. :)
  Va fi o realizare importanta pentru zona Magurele si pt. Romania


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by