Doua dintre persoanele aflate in functii de conducere la doua departamente apartinand OMV Petrom SA au fost trimise in judecata, joi, de Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, pentru ucidere in culpa, dupa ce doi muncitori au murit, in 2010, in timp ce faceau o lucrare la o conducta petroliera.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, si citat de Mediafax, doi dintre sefii muncitorilor morti in accidentul de munca produs pe raza comunei Balteni, judetul Gorj, la sfarsitul lunii martie a anului trecut, au fost trimisi in judecata.

"Probatoriul administrat in cauza a stabilit ca inculpatul Calota Cristian, avand functia de inginer sef adjunct la Grupul de Zacaminte Ticleni, sectorul Balteni, si inculpatul Zamfir Laurentiu, avand functia de sef formatie de lucru in cadrul Departamentului de Mentenanta Field Cluster Ticleni, nu si-au indeplinit corespunzator indatoririle pe care le aveau, atat cu privire la intocmirea documentatiilor necesare pentru remedierea defectiunii, cat si cu privire la operatiunile practice pe care trebuia sa le execute fiecare, ceea ce a condus la producerea accidentului de munca din data de 25 martie 2010", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, cele doua persoane au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa in forma agravanta si pentru neluarea din culpa a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, ceea ce a condus la producerea accidentul de munca.

In data de 25 martie 2010, organele de urmarire penala au fost sesizate ca pe raza comunei Balteni, judetul Gorj, in punctul Romanatu, cu ocazia remedierii unei defectiuni la o conducta petroliera, a avut loc un accident colectiv de munca, soldat cu doi morti si o persoana care a suferit vatamari corporale.

Din materialul de urmarire penala administrat in cauza a rezultat ca in ziua de 23 martie 2010 Grupul de Zacaminte Ticleni din cadrul Diviziei Exploatare si Productie apartinand SC OMV Petrom SA a emis o comanda prin care a solicitat Departamentului Mentenenta Field Cluster Ticleni din cadrul Diviziei Servicii pentru Exploatare si Productie, apartinand aceleiasi societati comerciale, remedierea unei defectiuni la conducta de transport titei si s-a stabilit ca repararea acesteia sa aiba loc in data de 25 martie 2010.

"In ziua de 25 martie 2010, in timp ce trei lucratori se aflau in groapa de pozitie pentru a suda un petec metalic peste conducta fisurata, a tasnit peste ei titei cu flacara. Unul dintre lucratori a reusit sa iasa din groapa de pozitie, insa sudorul si mecanicul au fost cuprinsi de flacari si au decedat pe loc, prin carbonizare", se mai arata in comunicat.

Incendiul produs accidental a fost foarte puternic si a fost stins peste aproximativ o jumatate de ora, doar la interventia pompierilor.