Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat incalcarea de catre presedintele Consiliului Judetean Timis, democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc, a legislatiei privind regimul juridic al conflictului de interese, informeaza joi institutia. Acesta este acuzat ca a aprobat un contract incheiat intre Consiliul Judetean si o societate comerciala unde actionari sunt sotia, fiica si ginerele sau.

Constantin Ostaficiuc (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Agentia Nationala de Integritate (...) a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea de catre domnul OSTAFICIUC Constantin, Presedintele Consiliului Judetean Timis, a legislatiei privind regimul juridic al conflictului de interese", se arata intr-un comunicat transmis joi de ANI.

ANI s-a sesizat din oficiu, la data de 11.01.2011 cu privire la posibila incalcare de catre Constantin Ostaficiuc a regimului juridic al conflictelor de interese, iar la data de 22.02.2011 acesta a fost instiintat de ANI cu privire la declansarea activitatii de evaluare. La data de 22.03.2011, Constantin Ostaficiuc a transmis Ageniei Nationale de Integritate un punct de vedere, precizeaza institutia.

In urma evaluarilor efectuate, inspectorii de integritate au identificat urmatoarele elemente:

- doamna OSTAFICIUC Lucia Valentina, sotia domnului OSTAFICIUC Constantin, detine, incepand cu data de 10.03.2005, calitatea de asociat, cu o cota de participare de 50%, in cadrul S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., societate in cadrul careia a detinut, in perioada 10.03.2005 - 21.12.2007, si functia de administrator;

- doamna ANDREESCU (fosta OSTAFICIUC) Diana Ornella, fiica domnului OSTAFICIUC Constantin, detine, incepand cu data de 10.03.2005, calitatea de asociat in cadrul S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., cu o cota de participare, la fiecare dintre cele doua societati, de 25%;

- S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L. a avut relatii contractuale cu Muzeul de Arta Timisoara, institutie publica aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Timis, prin incheierea pe o perioada nelimitata a contractului de furnizare nr. 14/13.10.2010, avand ca obiect servicii de tiparire pe baza comenzilor ferme ale autoritatii contractante.

Astfel, inspectorii de integritate au considerat ca "sunt elemente in sensul incalcarii de catre domnul OSTAFICIUC Constantin a regimului juridic al conflictului de interese, ca urmare a semnarii si aprobarii, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese, in calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Timis, a urmatoarelor acte:

  • Raportul nr. 252/27.06.2008, intocmit de Comisia de evaluare si selectie oferte, privind "desfasurarea negocierii directe pentru concesionarea unei parcele din perimetrul Parcului Tehnologic si Industrial Timisoara, organizata in data de 24.06.2008" precum si Contractul de concesiune nr. 8641/01.07.2008.

"Domnul OSTAFICIUC Constantin a aprobat, in calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Timis, Raportul nr. 252/27.06.2008, intocmit de Comisia de evaluare si selectie oferte, privind "desfasurarea negocierii directe pentru concesionarea unei parcele din perimetrul Parcului Tehnologic si Industrial Timisoara, organizata in data de 24.06.2008", pentru incheierea unui contract de concesiune, si, respectiv, semnarea Contractului de concesiune nr. 8641/01.07.2008, pentru exploatarea unei parcele de teren in suprafata de 816 mp situata in Parcul Tehnologic si Industrial Timisoara, pe o durata de concesiune de 49 de ani, la valoarea unei redevente de 4,2 EURO/mp/an + TVA, intre Consiliul Judetean Timis si S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., societate in cadrul careia detin calitatea de asociati doamna OSTAFICIUC Lucia Valentina, sotia domnului OSTAFICIUC Constantin, doamna ANDREESCU (fosta OSTAFICIUC) Diana Ornella, fiica domnului OSTAFICIUC Constantin, precum si domnul ANDREESCU Codrin Razvan, ginerele domnului OSTAFICIUC Constantin.

  • Raportul nr. 196/04.08.2010 privind propunerea de modificare a prevederilor Contractului de concesiune incheiat cu S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., precum si Conventia privind facilitatile oferite concesionarului S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L.

"Domnul OSTAFICIUC Constantin a aprobat, in calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Timis, Conventia privind facilitatile oferite concesionarului S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L. (Anexa VII la Contractul de concesiune) si, a aprobat ulterior, Raportul nr. 196/04.08.2010 privind propunerea de modificare a prevederilor Contractului de concesiune incheiat cu S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L.

Prin Conventia privind facilitatile oferite concesionarului S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L. s-au acordat societatii mai multe beneficii cu titlul gratuit, cum ar fi: "salubrizare si intretinere drumuri, spatii verzi comune si curatenie spatiu public, iluminat stradal si perimetral, paza si protectie a zonelor comune si a perimetrului parcului, parcare gratuita, promovare firma concesionara, etc." si, totodata, scutirea de la plata redeventei in valoare de de 4,2 EURO/mp/an + TVA, pe o perioada de 19 luni.

ANI arata ca, avand in vedere cele constatate, au fost dispuse demersurile prevazute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Constantin Ostaficiuc se afla la al doilea mandat consecutiv la sefia Consiliului Judetean Timis.