Prim-ministrul Emil Boc s-a plans, joi, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii ca instantele judecatoresti stabilesc bugetul tarii in locul Guvernului prin deciziile pe care le dau si a cerut ca in aceste situatii sa se faca recurs in interesul legii, potrivit Agerpres.

"Perioada aceasta de criza nu ne-a creat decat probleme uriase din perspectiva bugetului. In conditiile in care instantele administreaza bugetul tarii, sa mai vina cineva sa-si ceara banii. Pentru ca noi facem o prognoza bugetara, raspundem in fata Parlamentului, raspundem in fata oamenilor, dar bugetul tarii este stabilit, din nefericire, de instantele de judecata", a spus Boc, in plenul CSM.

"Aici cred ca ar trebui sa avem o discutie sincera cand apar asemenea probleme si decizii rapide de recurs in interesul legii atunci cand ele merg in aceasta maniera" a adaugat el.

Premierul a criticat "teancurile"de decizi judecatoresti care acorda drepturile salariale solicitate de bugetari in justitie.

"In aceste conditii, degeaba pot eu in strategie sa aloc atatea resurse justitiei, pentru ca vine teancul de sentinte judecatoresti de plata a unor drepturi de tot felul si atunci ce fac? Trebuie sa refac toata strategia si atunci sa spunem ok, nu mai facem nicio politica investitionala nici acolo, nici acolo si ne ocupam doar de drepturi restante. Am mers in fata Parlamentului, ne-am asumat raspunderea, sunt legi in vigoare. Eu nu pot sa inteleg cum este posibil ca in baza legii asumate de Parlament, declarate constitutionala, a hotararii neatacate, totusi sa existe sentinte de alta natura. Sunt jurist si mi-e foarte greu sa inteleg (...) Principalul atribut al Guvernului este de a tine in mana finantele tarii. Or, daca el nu are in mana finantele tarii si altcineva le stabileste, va dati seama ca sutem intr-o situatie greu de descris", a mai afirmat premierul.

In context, Boc a avertizat ca instantele judecatoresti care iau hotarari in contradictie cu deciziile Guvernului pot readuce economia intr-o situatie dificila, iar Executivul nu va mai putea aloca resurse justitiei.

"Am depasit partea aceea grea, s-a dus, e de domeniul trecutului, dar norii mai sunt inca deasupra si daca facem pasi inapoi, iar daca aceasta politica este reversibila, nu vom avea viitor pe nicio componenta: nici posturi in justitie, nici intrarea codurilor noi, nimic, pentru ca de acolo trebuie sa iei resursele si trebuie sa te ocupi de trecut", a spus Boc.

Dupa discutiile din plenul CSM, premierul a negat ca interventia sa ar insemna o ingerinta a Executivului in justitie.

"Este nevoie de o practica unitara a instantelor si Guvernul respecta ceea ce se stabileste de catre instantele de judecata. Guvernul respecta principiul separatiei puterilor in stat, autoritatea judecatoreasca este singura in masura sa decida in sala de judecata cum da o sentinta. De aceea ce avem nevoie in Romania este o practica judecatoreasca unitara si de stabilitate, dar fiecare cu competentele pe care le are", a incheiat seful Executivului.