Presedintia Romaniei a confirmat miercuri ca Traian Basescu nu va participa la Summit-ul tarilor Central si Sud-Est europene din Varsovia, pe 27 si 28 mai, motivul fiind decizia gazdelor reuniunii de a invita o "entitate" care nu este recunoscuta ca stat de tara noastra. Este vorba despre invitarea Kosovo, tara nerecunoscuta de Romania. Boicotarea summit-ului de la Varsovia inseamna si neparticiparea presedintelui Basescu la intilnirea cu presedintele SUA, Barack Obama.

'In perioada 27-28 mai, la Varsovia, va avea loc cea de a 17-a Reuniune a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est. Avand in vedere ca gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat de catre tara noastra, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu va participa la acest eveniment', afirma purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, intr-o precizare transmisa, miercuri, AGERPRES.

Presa poloneza a scris marti ca Polonia, convinsa de Statele Unite, l-a invitat si pe presedintele kosovar, Atifete Jahjaga, stat care nu este recunoscut de Serbia, Slovacia si Romania.

Reamimtim ca precedenta intilnire Basescu - Obama a avut loc in 2010, tot la un dineu de lucru in Praga oferit de presedintele american sefilor de stat din Europa Centrala. La acel dineu nu a fost insa invitat nici un oficial din Kosovo.