Disputa pe teme religioase in jurul unei intrebari de la Recensamantul 2011. O asociatie sustine ca intrebarea "induce ideea ca cineva ar trebui sa aiba o optiune religioasa" si neglijeaza publicul ateu

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 25 mai 2011, 15:11 Actualitate | Esenţial


"Recensamantul populatiei va furniza date despre societatea romaneasca pe care, 10 ani de aici inainte, se vor cladi toate politicile publice din Romania". Declaratia a fost facuta de sociologul Alfred Bulai, care a precizat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca publicul trebuie sa stie ca este in interesul sau sa raspunda corect la toate intrebarile. Pe de alta parte, vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste (ASUR), Toma Patrascu, sustine ca datele stranse din celelalte recensaminte privind structura religioasa a populatiei nu sunt corecte.

Si la recensamantul care se va desfasura in perioada 22-31 octombrie, intrebarea referitoare la religie ("Carei religii considera persoana ca ii apartine?") "induce ideea ca cineva ar trebui sa aiba o optiune religioasa" si neglijeaza publicul ateu, avertizeaza Patrascu. Potrivit acestuia, obiectivul il reprezinta justificarea politicilor de finantare a cultelor, iar "Biserica Ortodoxa Romana este evident principala primitoare de fonduri".

Alexandru Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR: Recensamantul 2002 a fost folosit pentru justificarea politicilor guvernamentale de finantare a cultelor religioase. BOR este evident principala primitoare de fonduri

Toma Patrascu
Foto: Agerpres
Potrivit datelor prezentate de Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), rezultatele oficiale ale recensamantului din 1992 indica o proportie de 0,15% a celor care se declara atei sau nereligiosi. Un an mai tarziu, European Values Survey anunta ca proportia ateilor din Romania este de 11%. La recensamantul din 2002, datele arata ca 0,1% dintre persoane erau nereligioase sau/si atee, in timp ce European Values Survey din 1999 are ca rezultat 8,4% atei, iar World Values Survey (2005) - 4,5% atei.

"Atunci ne punem intrebarea: de unde aceste diferente? (...) Datele de la recensamantul din 2002 au fost folosite in mod constant pentru a justifica politicile guvernamentale, indiferent de culoarea guvernului, de a finanta cultele religioase. Aceasta finantare, de obicei, se practica proportional cu cifrele rezultate in urma recensamintelor. Drept urmare, Biserica Ortodoxa Romana este evident principala primitoare de fonduri", a declarat Alexandru Toma Patrascu.

In acest context, Asociatia Secular-Umanista acuza Guvernul si BOR ca au folosit datele recensamintelor "pentru a justifica o gama larga de actiuni la nivel guvernamental sau local, precum:
 • alocarea de fonduri de la bugetul de stat si din bugetele locale pentru cultele religioase
 • subventionarea preferentiala a BOR
 • instaurarea obligativitatii de facto a studierii religiei in scoli, saptamana de saptamana, din clasa I si pana in clasa a XII-a
 • introducerea de preoti, platiti de la buget, in diferite structuri bugetare: preoti din scoli, spitale, unitati militare, penitenciare etc.
 • variatele tentative de a transfera o parte a serviciilor de asistenta sociala in administrarea cultelor, dar cu finantare de la stat"
Problema principala ridicata de asociatie este faptul ca "formularea intrebarii ("Carei religii considera persoana ca ii apartine?") induce ideea ca cineva ar trebui sa aiba o optiune religioasa". "Nu te intreaba daca esti sau nu religios, pentru ca ulterior, daca te-ai declarat credincios, sa raspunzi carei religii consideri ca apartii", reproseaza vicepresedintele ASUR. Asociatia solicita Guvernului si Institutului National de Statistica (INS) sa modifice aceasta intrebare din formularul de recensamant cu urmatoarea: "In prezent persoana apartine sau nu unei religii?", urmata de detalierea religiei pentru cei care raspund "Da".

Patrascu a acuzat conducerea Institutului National de Statistica ca a cerut ca Sf Cuvios Dionisie Exiguul sa fie sfantul protector al INS. "Patriarhia i-a dat INS un sfant patron, in 2008. Intrebarea pe care o ridicam este ce primeste Patriarhia in urma daruirii acestui sfant patron?", sustine vicepresedintele asociatiei, precizand ca, in 2008, "presedintele INS a fost primit de Patriarhul Daniel si l-a informat despre derularea recensamantului si a solicitat sprijinul Bisericii in desfasurarea recensamantului".

"Trebuie sa incercam sa evitam situatia din Anglia, unde foarte multi s-au declarat Jedi sau adepti ai Heavy-Metal, tocmai ca un protest impotriva trecerii lor sub umbrela unui cult religios", a avertizat Toma Patrascu.

Alfred Bulai, sociolog: Cea mai buna presiune pentru corecta completare a datelor vine tot de la public

Alfred Bulai
Foto: Agerpres
In cadrul conferintei de presa "150 de zile pentru un recensamant corect", organizata miercuri, 25 mai, de ASUR, a fost invitat si sociologul Alfred Bulai. Acesta a explicat ca "recensamantul populatiei este un instrument statistic care se foloseste la 10 ani, extrem de important pentru societate, pentru ca in functie de aceste date se definesc toate politicile publice din Romania".

Sociologul a precizat ca in societatea romaneasca "nu prea au existat dezbateri referitoare la recensamant, de aici o anumita problema a multor date din recensamant. Este datoria Guvernului sa-si faca un program de comunicare oficial cu privire la recensamant". Potrivit acestuia, o parte dintre datele eronate sunt produse de operatori. "De regula, la recensaminte, operatorii au tendinta sa nici nu mai intrebe, unii dintre ei, pe la sfarsit, si te trece oricum ortodox fara sa te mai intrebe. Asta s-a intamplat des, pentru ca de regula au si sprijinul populatiei. Populatia crede ca-i face omului un bine daca termina mai repede", a explicat Bulai.

Printre masurile care ar putea micsora rata de eroare se numara un control sporit al operatorilor, dar si informarea prealabila a populatiei. "Cea mai buna presiune pentru corecta completare a datelor vine tot de la public, care trebuie sa stie ca este in interesul lui sa raspunda la toate intrebarile", sustine Alfred Bulai.

Vergil Voineagu, presedintele INS: In Comisia Centrala pentru Recensamant, putem perfectiona cadrul de organizare, metodologia, instrumentarul, strategia de popularizare

Vergil Voineagu
Foto: Agerpres
Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a declarat miercuri ca "in Comisia Centrala pentru Recensamant, putem perfectiona cadrul de organizare, metodologia, instrumentarul, strategia de popularizare s.a.m.d. Ele sunt conditii predeterminante ale succesului recensamantului". Potrivit acestuia, "ingrijorarea mea majora este determinata nu atat de desfasurarea recensamantului, cat de modul in care vor fi receptate rezultatele acestuia, credibilitatea lor in conditiile in care vor fi numeric semnificativ sub nivelul asteptat".

Oficialul a declarat ca INS a analizat rezultatele recensamantului de proba si a constatat o serie de deficiente care sunt pe punctul de a fi corectate. "Disfunctionalitatile vizeaza atat instrumentarul, metodologia si modul de organizare si desfasurare, incepand cu sectorizarea, gradul de utilitate al materialului cartographic, corespondenta situatiei din teren cu cea din borderourile de populatie si, nu in ultimul rand, disponibilitatea celor intervievati de a participa si a raspunde onest la intrebarile din chestionar".

Despre Recensamantul populatiei si al locuintelor 2011

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat in luna aprilie din acest an ca in perioada 22- 31 octombrie 2011 operatorii de teren se vor afla in gospodariile populatiei pentru a culege datele pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor.  

Operatiunea statistica se realizeaza la intervale regulate - de regula 10 ani - si are ca scop numararea oficiala a populatiei pe teritoriul unei tari si in cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale, impreuna cu un numar selectat de caracteristici demografice si sociale ale populatiei. Datele si informatiile rezultate sunt folosite pentru planificarea si implementarea politicilor economice si sociale de dezvoltare, la nivel national si local, statal si privat, pentru activitati administrative sau de cercetare stiintifica.

Recensamantul Populatiei si al Locuintelor 2011 este primul care are loc dupa aderarea Romaniei in Uniunea Europeana. Conform datelor INS, actiunea implica cheltuieli de circa 193 de milioane de lei si peste 120.000 de persoane angajate numai pentru operatiunile de inregistrare in teren.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5487 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  De ce nu si online? (Miercuri, 25 mai 2011, 14:25)

  Vlad [anonim]

  Eu locuiesc in Bulgaria. Si aici se face recensamant anul asta, a si inceput.

  Dar, spre deosebire de Romania, exista optiunea de a completa formularul online. Odata completat, ti se da un numar de inregistrare pe care il prezinti operatorului, iar el stie ca nu mai trebuie sa completeze un formular cu numele tau pe el.

  E ridicol ca in Romania anului 2011, dupa ce ca se cheltuie cam 50 de milioane pe treaba asta, sa nu ai optiunea de a completa formularul online.
  • +10 (10 voturi)    
   Probabil (Miercuri, 25 mai 2011, 14:58)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Siveco, UTI si Asesoft sunt ocupate cu alte proiecte.
  • +3 (3 voturi)    
   Cehia (Miercuri, 25 mai 2011, 15:18)

   firstfb [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Eu am facut in Martie recensamantul in Cehia (se face in aproape tot UE-ul anul asta). A venit comisarul care mi-a foile cu codul unic, dupa care am putut sa il completez online. Puteam la fel de bine sa completez foile si sa le trimit prin posta, sau sa il astept pt. a doua vizita si sa i le dau comisarului.
  • +2 (2 voturi)    
   In Bulgaria sunt mari probleme de falsificare (Miercuri, 25 mai 2011, 16:33)

   Bulgaria e un exemplu prost, dar ideea e buna [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Formulare online din Bulgaria nu sunt securizate, ele pot fi modificate ulterior de operatorii care le centralizeaza pt ca nu exista nici un fel de semnatura electronica acordata unic fiecarui cetatean !

   Mai multe asociatii romanesti si aromane din Bulgaria au adus deja dovezi despre formulare falsificate de operatorii bulgari, dupa ce erau completate online sau doar cu creionul, sau unele rubrici erau deliberat ignorate (gen etnie/limba materna).

   In Bulgaria, statul refuza recunoasterea unor minoritati etnice, accepta doar ideea de comunitate lingvistica, in tentativa de a asimila cat mai multi minoritari.
   Peste 50% dintre turci avusesera actele de nastere falsificate de regimul Jidkov pt a-i bulgariza, Bulgaria are deja traditie de tip URSS in distrugerea minoritatilor.

   Inclusiv o comisie de ancheta parlamentara din Romania a cerut Bulgariei sa respecte standardele minime UE in materie. Bulgaria sufera de depopulare masiva, a pierdut deja 20% din populatia etnicilor bulgari si acum incearca sa creeze 'bulgari noi', negand existenta celor 150.000 de romani si romanofoni.
   Partidul Ataka a agresat deja minoritati turci, tigani si romani, provocand reactia oficiala a Turciei si a unor parlamentari romani.
 • +14 (20 voturi)    
  Jos BOR! (Miercuri, 25 mai 2011, 15:20)

  V.R. [utilizator]

  Sa speram ca ateii, agnosticii, dar si ortodocsii sceptici fata de BOR se vor mobiliza si vor da o palma nesimtirii BOR, care nu are nimic in comun cu invataturile lui Isus.

  Daca sunteti atei sau agnostici, va rog declarati-va ca atare, sau eventual budisti, sintoisti, etc!

  Daca sunteti ortodocsi, dar dezgustati de lacomia si grandomania BOR, va rog declarati-va catolici, greco-catolici, copti, etc! De ce catolici? Pentru ca ei au donat mai mult decat BOR in scopuri caritabile, in ciuda faptului ca BOR e de 15 ori mai mare si primeste si o gramada de bani de la stat pe deasupra. In plus, un lucru inseamna ROMA si altceva inseamna Moscova sau Atena!

  Nu le dati popilor afaceristi precum Daniel ocazia de a fura o parte din munca voastra prin intermediul statului, oferind ca justificare procentajul ortodocsilor! Popii trebuie sa fie un exemplu de moralitate pt. ceilalti, la fel ca Isus sau ca si calugarii budisti.
  • +3 (7 voturi)    
   de ce catolici? (Miercuri, 25 mai 2011, 19:34)

   adi [anonim] i-a raspuns lui V.R.

   daca esti credincios dar nu te simti reprezentat de BOR poti sa te declari deist, panteist, sau "fara religie". asta nu inseamna ca esti ateu.
 • -4 (12 voturi)    
  intr-adevar religia (Miercuri, 25 mai 2011, 15:21)

  habarnista [anonim]

  Mda, ce-i drept eu sunt crestina, ortodoxa, cred in Dumnezeu dar nu ajung la biserica... eu unde ma trec? Eu as zice ca la religia ortodoxa, dar dupa comentariile de mai sus ar trebui ca in formular sa mai existe si alte casute pe care sa le bifez ca se lamureasca tot omul ca: oamenii sunt crestini 99%, ortodoxi 85%, practicanti doar cu nunta si botezul 80% si aia care se duc tot timpul la biserica 30-40%. Poate ca impiedicarea alocarii unor fonduri lui BOR (desi nu sunt sigura ca primeste chiar asa de mult fata de cat se agita lumea pe aici) ar putea sa se faca si altfel. Scolile, spitalele si altele nu sufera din cauza ca BOR-ul primeste bani mai multi. In saracia in care traim este foarte posibil cu toti banii pe care ii primeste BOR ca scolile, spitalele si celelalte institutii sa continue sa aibe lipsuri.
  • +9 (9 voturi)    
   rationament defect (Miercuri, 25 mai 2011, 16:30)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui habarnista

   Sistemul medical va avea intotdeauna lipsuri, pentru ca daca vindeci tot ce e de vindecat, trebuie sa treci pe preventie, si aia e un never ending story. Deci sistemul medical e prin definitie un sac cu un fund foarte relativ.

   Mai PUTINI bani la BOR inseamna mai MULTI bani pentru sanatate si invatamant. Subfinantarea e o problema reala in domeniile astea. La ce ajuta rationamentul tau, conform caruia si daca le dam lor banii BOR, tot rau va fi? Ce-ar fi sa incercam mai intai, si sa vedem cum merge?

   Nu de alta, dar macar am da bani pe niste servicii palpabile si cuantificabile, nu pe chestii ale caror efecte se vor vedea intr-o presupusa viata de apoi...
 • +12 (20 voturi)    
  La mine trec Jedi. (Miercuri, 25 mai 2011, 15:24)

  Fat Frumos(cu palosu' gros) [anonim]

  Si normal:).
  • +5 (5 voturi)    
   jedi (Miercuri, 25 mai 2011, 19:38)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Fat Frumos(cu palosu' gros)

   Daca esti areligios e bine sa nu te treci la jedi sau mai stiu eu ce categorie fiindca tot la "religiosi" intri. E mai bine decat ortodox dar nu la fel de bine ca "fara religie", agnostic, ateu etc.
 • -13 (19 voturi)    
  ii deranjeaza pe domnii atei (Miercuri, 25 mai 2011, 15:28)

  panfil flecaru [anonim]

  sentimentul ca's o minoritate ?!
  atata timp cat formularul de recesamant are si optiunea ateu, fara religie nu vad care este discriminarea.
  numai daca le este cumva jena..
  cele naturale nu's rusinoase :-)
  curaj !
  • +6 (8 voturi)    
   Mi-e mila de tine (Miercuri, 25 mai 2011, 16:28)

   ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui panfil flecaru

   Daca faci parte din majoritate nu inseamna ca e "de bine". De obicei daca faci parte dintr-o minoritate e de bine. Iti dau 3 exemple: cati oameni au facut, inventat, descoperit ceva intr-adevar ceva pentru omenire? Extrem de putini. Cati oameni pot spune ca sunt atat de bogati incat sa isi permita orice? Mai putini. Cat oameni fac intr-adevar donatii? Si mai putini.
   • -5 (5 voturi)    
    n'am inteles nimic (Miercuri, 25 mai 2011, 18:53)

    panfilica [anonim] i-a raspuns lui ciuliana

    eu sunt pocait, daca asta te aranjeaza.

    era vorba de recesamantul populatiei, daca sa declari au ba, religia.
    io de asta ma legai, dreptul fiecaruia sa se declare el cum vrea. democratic.
    recesamintele in strainatate au si conotatii rasiale. adica, te intreaba daca esti caucasian, african, asiatic, etc.
    nu vad dece ateii sunt asa de inraiti impotriva credinciosilor. in religia lor nu se propavaduieste ingaduinta si iertarea...:-)

    donatii face si becali, si conu dinu... si ?! la ce bun....

    pax vobiscum !
    • +1 (1 vot)    
     ateismul nu e religie, e tocmai lipsa acesteia (Marţi, 31 mai 2011, 0:35)

     ptc [utilizator] i-a raspuns lui panfilica

     ateismul e religie la fel cum chelia e culoare de păr sau la fel cum un televizor stins e un post TV.
  • +8 (8 voturi)    
   ma deranjeaza ca ateu (Miercuri, 25 mai 2011, 20:22)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui panfil flecaru

   ca ateu si cetatean ma deranjeaza ca se baga bani de la BUGET in popime, biserici, patriarhi, BOR, BC...
   ca pe melodia "majoritatii" ortodocsilor se construiesc pe bani publici monstruozitati ca si catedrala mintuirii neamului.
   ca voi...crestinopatii....nu vreti sa va autofinantati din propriile surse pasarelele de la mansarda.
   ma deranjeaza ca politicienii baga bani publici in proiectele BOR pt a se alapta dupa aceea cu voturi..
   si ma mai deranjeaza multe...de la partidele flaminde dupa informatii care sa le ajute sa ma manipuleze si fure mai bine...
   ma deranjeaza un stat care degeaba are scris "laic" in constitutie cita vreme da salarii la popime...
   si isi baga nasul prin recensaminte in viata mea.....
   asta asa..citeva exemple...
   deci nu ca suntem "minoritate" e baiul....ci ca nu ne lasati definitiv in pace ...bisericosii, partinicii, securistii, ziaristii de 2 lei si restu cuie si de regula toti cei care scot vreun profit din munca si pe nervii si timpul meu...
   • +1 (1 vot)    
    none (Joi, 26 mai 2011, 1:34)

    seba [anonim] i-a raspuns lui umoristu

    Bai, in principiu ai dreptate, eu ca ortodox as dori ca Biserica sa fie total separata de malaiul statului. Dar, te intreb, secularizarea averilor Bisericii nu te deranjeaza? Eu ma rog ca voi ateii sa fiti tot mai tari, nene, sa reusiti sa obligati statul asta de rahat sa se tina departe de Biserica. Dar stii care-i treaba? Mai marii vostri nu vor asta! Ei stiu ca banul este cea mai puternica arma in lupta lor impotriva Bisericii. Asa ca pompeaza, pompeaza, pompeaza...ca sa corupa, pana la urma, cat mai multa popime.. Din pacate pentru ei..."Piatra pe care au nesocotit-o lucratorii a ajuns in capul unghiului!"
    Lucratori, zidari, tot una! Use Google translate please.
    • +1 (1 vot)    
     info (Joi, 26 mai 2011, 14:03)

     florin [anonim] i-a raspuns lui seba

     ma deranjeaza ca nu stii istorie. cand au fost secularizate averile manastirilor pe vremea lui A.I. Cuza acestora le-a fost oferita o suma de bani drept compensatie. daca am tinut eu bine minte cam 140 milioane de piastri, ceea ce reprezenta o suma foarte mare pentru vremurile respective. compensatia a fost refuzata de patriarhia constantinopolului, BOR nu exista inca.
     concluzii:
     1. biserica vrea sa fie reimproprietarita dupa ce a refuzat compensatiile oferita.
     2. bor nu poate cere retrocedarea a ceva ce nu i-a apartinut.

     p.s.: mare parte din ceea ce produceau manastirile iesea din tara si nu sub forma de exporturi.
   • -1 (1 vot)    
    umorist, vine dela umori, cred (Joi, 26 mai 2011, 13:58)

    panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui umoristu

    ca ai umori cu carul, iar umor, iok !
    majoritatea cetatenilor contribuabili in aceasta tzara sunt ortodocsi.
    pacat c'ai fost botezat. zau.
    • +1 (1 vot)    
     fff bine (Joi, 26 mai 2011, 13:40)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui panfil flecaru

     ca majoritatea is ortodocsi...deci isi pot intretine FARA bani de la buget bisericile, salariile popilor, plimbarile in pelerinaje si misiunile umanitare cu spalare de creier:)
     sa contribuie ortodocsii la BOR
     catolicii la BC sau cum se numeste
     musulmanii la moschei..
     evreii la sinagogi...
     fiecare sa isi plateasca "cotizatia" la clubul la care vrea sa participe:)
     eu vreau sa NU cotizez...iar statul care e administratorul banilor MEI din taxe impozite si TVA sa faca ceva UTIL cu fondurile alea...si nu sa asigure voturi dreptcredincioase pt partidul A sau B sau C....
     iar "botezul" meu........e total irelevant:) nici nu mi s-a cerut parerea, si nici nu au importanta unei baitze cind aveam citeva saptamini si unor bombaneli a unui preot de acum 35 de ani.
     fac si azi dush de 2 ori pe zi....alea se pun?:)))
 • +10 (24 voturi)    
  Religia... (Miercuri, 25 mai 2011, 15:32)

  Marian Grunca [anonim]

  ... este opiul maselor.
  Hai sa aruncam cu bani in biserici si apoi sa declaram ca nu avem pentru spitale, scoli, drumuri etc.
  Trebuie justificata cheltuiala pentru Catedrala Neamului, nu?
  Dati oamenilor dreptul sa isi exprime liberul arbitru si sa aleaga oricare dintre religii sau ateismul!
  • -1 (7 voturi)    
   Incearca discursul asta in Iran, Arabia saudita.. (Miercuri, 25 mai 2011, 16:39)

   Dumnezeu exista? nu stim, doar credem ca.. [anonim] i-a raspuns lui Marian Grunca

   Pentru ca in Romania exista libertate absoluta de practica a religiei, de la yoga lui pipi-guru Grig pana la martorii lui Jehova.
   Cat despre ateism, exista pana si asociatii de atei, chiar domnul de mai sus din articol zbiara in gura mare ca e ateu si observ ca nu are nici o problema.

   Propaganda, indiferent ca e religioasa sau atee, e la fel de suparatoare si imbecila, pentru ca logica binara nu permite (se stie de pe la Kant) sa demonstram existenta sau inexistenta unui Dumnezeu in sensul de fiinta superioara noua, demiurgica.

   Mai nou, n-ar fi exclus ca intr-o zi sa debarce pe planeta asta niste alieni care ne vor explica rabdator cum ne-au creat in laboratorul lor de genetica folosind niste maimute, iar apoi s-au marginit sa intervina pe ici pe colo in Istoria noastra. Ce ar fi acesti alieni daca nu niste Elohim/zeitati dupa perceptia primilor oameni?
   • 0 (0 voturi)    
    de acord (Miercuri, 25 mai 2011, 16:01)

    gigi kant [anonim] i-a raspuns lui Dumnezeu exista? nu stim, doar credem ca..

    in ro, potzi fi ce vrei. pana si bivolarist. :-)

    apropo de alien, in engleza nu inseamna neaparat extraterestru.
    pe cartea de rezident permanent in sua, vetzi gasi pentru rezident strain, provenit din alta tzara- alien resident.
    alien, inseamna din alte locuri. chiar azi am ras la un western, actiunea se petrecea cu mai bine de o suta de ani in urma...
    a fost tradus extraterestru pentru unul venit din ny in vest.
    normal, alien avea sensuil unuia venit dintr'o alta lume, straina vestului salbatic.
    tare mult stia un analfabet din far west despre ...space aliens.:-)

    creatia nu implica numai omul.
    posibil si asta, ca niscai extraterestii sa fi ajutat la ...upgrading niscai maimute.
    dar pe maimutze ? pe dinozauri, pe bizoni ?!
    strutul, camila, strutocamila, astia toti de unde vin ?!
    ce zice kant ?! :-)
 • +16 (28 voturi)    
  de la BOR citire (Miercuri, 25 mai 2011, 15:40)

  Badea Gheo' [anonim]

  Publicul ateu va fi ars pe rug precum faceau catolicii acum 500 de ani, d-asta nu v-au pregatit un loc in recensamant. :)))))) Pai ce, noi facem mii de biserici, ca voi sa fiti atei ? I-auzi dom'ne.
 • +2 (12 voturi)    
  Sa nu inregimentam mintea oamenilor (Miercuri, 25 mai 2011, 15:41)

  hotnewsfil [utilizator]

  Intrebarea referitoare la religie trebue sa fie exclusa din recensamant.
  Religiile au transformat ipotezele fundamentale in credinte.
  Bisericile trebue sa se auto-finanteze, sa nu mai primeasca bani de la stat, sau oricare alte avantaje.
  Studierea istoriei religiilor, a influentei acestora asupra dezvoltarii (evolutiei) societatii umane sunt necesare.
 • +3 (19 voturi)    
  religia (Miercuri, 25 mai 2011, 15:45)

  dorin valeriu [anonim]

  Intrebarea asupra apartenentei religioase ar trebui detaliata, in sensul ca apartenentei trebuieste adaugat gradul de practicare a unui cult. Una e sa fii botezat intr-o religie si apoi sa ai de afacere cu biserica doar la nunta si la inmormantare si alta este sa fii crestin ( musulman, mozaic) practicant. O asemenea intrebare ne-ar da o idee mai precisa asupra fenomenului religios in Romania ! Dar poate cuiva nu-i convine ideea, e preferabil sa-i luam de-a valma, dupa cum au fost botezati, deci suntem o tara ortodoxa intr-un procent depasind 90. Si fondurile sa fie directionate cam tot asa !
  • +16 (20 voturi)    
   Confuzie (Miercuri, 25 mai 2011, 14:54)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui dorin valeriu

   Faptul ca impotriva vointei tale ai fost botezat in frageda pruncie (eu unul m-am impotrivit vehement dar degeaba) nu te leaga pe viata de o anumita biserica. Cand esti intrebat ce religie ai raspunzi in conformitate cu intima convingere.
   • 0 (10 voturi)    
    Impotriva vointei tale... (Miercuri, 25 mai 2011, 15:43)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui Margicu

    ... ai fost adus pe lume. Impotriva vointei tale ti s-a dat o familie, un popor, o mostenire. Nu esti legat pe viata de nici unul din aceste lucruri.
 • +10 (16 voturi)    
  corect (Miercuri, 25 mai 2011, 15:45)

  aaa [anonim]

  in sfarsit s-a pus punctul pe i si nimeni nu reactioneaza?
 • +9 (15 voturi)    
  ...nimic mai penibil... (Miercuri, 25 mai 2011, 15:56)

  predel [utilizator]

  ...decat momentul cand preotul unitatii vine cu agheasma prin birouri si ii refuz binecuvantarea. Poate doar modul in care trebuie sa ma inchin in cadenta la diferite ceremonii.
 • -7 (21 voturi)    
  False probleme (Miercuri, 25 mai 2011, 15:57)

  Mih. [anonim]

  Chiar daca exista diferente intre 0 si 10% intre statistici (apropo: ce intrebari au dus la rezultatele de 4-8-11% atei? poate si aici au fost probleme), e clar ca in Romania marea majoritate a populatiei se considera/declara ca apartinand unei religii (prin botez, prin practica, sau credinta pur si simplu). Acesta este un adevar de necontestat.
  Si pe cei mai multi oameni credinciosi nu cred ca ii intereseaza temele false care se pun in discutie.
  Dar este adevarat ca, pe diverse cai se lupta teribil impotriva credintei, a credintei crestine in primul rand.
  Nu crestinii ataca ateii! Ateii ataca valorile crestine !
  • +16 (18 voturi)    
   Oare? (Miercuri, 25 mai 2011, 15:10)

   DAN [anonim] i-a raspuns lui Mih.

   Sunt ATEU si nu am nicio problema cu credinciosi indiferent de cult. O zi buna tuturor.
  • +11 (17 voturi)    
   nu (Miercuri, 25 mai 2011, 15:13)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Mih.

   Oh da sigur Mih., ateii ataca "valorile crestine" (care or mai fi si alea, caci din ce am vazut majoritatea crestinilor auto-declarati nu prea le respecta)

   Le ataca atat de bine ca biserica are fonduri nelimitate dela buget, preoti platiti de stat, evaziune fiscala la maxim (cand e ultima data cand ti s-a rupt o chitanta pentru botez/nunta/inmormantare/etc?), de asemenea BOR e cea mai mare propietara de pamanturi din Romania, mai e si pupata in fund de toti politicienii.

   Ce mi-ar placea si mie sa fiu asa de atacat :))
   • +9 (9 voturi)    
    ooo daaaaaaaa (Miercuri, 25 mai 2011, 16:39)

    umoristu [anonim] i-a raspuns lui Alex

    as vrea si eu sa primesc 1% din ce fonduri curg de la stat a biserici .........promit sa platesc si impozit pe ele...imi ramine destul:)
    1% merit macar si eu? de ce? pai kiar....de ce nu? sunt sfint, unicul membru al bisericii melcilor verzi de pe planeta Venus:)
    multumesc contribuabililor romini si statului ca ma vor finanta.......
    ma voi ruga pt ei:)))
    contul meu este..........12630ndgt 3749..deschis la orice banca
    amin amin amin :)
    hai fratilor.........1% din cit primeste BOR si va trimit o vedere de pe insula tropicala ce mi-o cumpar:)
    • +5 (5 voturi)    
     Imi pare rau (Miercuri, 25 mai 2011, 16:35)

     ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui umoristu

     0,5 o sa ai, ca vreau si eu jumate. :))))))))
  • +5 (7 voturi)    
   Ateii ataca valorile crestine ! (Miercuri, 25 mai 2011, 17:18)

   nick [anonim] i-a raspuns lui Mih.

   Ai mare dreptate!
   La diverse sarbatori, de Boboteaza, la coada la moaste, la toate sfintele inghesuieli si ruperi de coaste ce se petrec periodic in curtea bisericii, credinciosii se inghesuie si se spurca mai ceva ca la promotiile la bormasini, bineinteles in virtutea si pentru apararea valorilor noastre crestine !
   Sau nu e asa ?
   Poate ca aia sunt ateii, sectantii sau reprezentantii altor culte si vin grupati, organizati in cete speciale pentru a perturba solemnitatea momentelor si evident, pentru a ataca valorile noastre crestine?
   Nu in ultimul rand: nu pot spune ca sunt nici ateu, nici credincios, nici agnostic, nici nimic. Sunt un om, trecator ca toate cele, si atat. De trebuie neaparat sa ma treaca cineva intr-o categorie - credincios/necredincios?
   Te simti atacat de atei dar nu esti deranjat de aroganta, intoleranta, lacomia si ipocrizia in care isi imbraca "valorile" crestine asa zisii nostri credinciosi ?
   Toate cele bune!
   • +1 (3 voturi)    
    Iti dau dreptate... (Miercuri, 25 mai 2011, 19:12)

    Mih. [utilizator] i-a raspuns lui nick

    ...cand vorbesti despre manifestari total nepotrivite pe care le putem vedea si la biserica, intre enoriasi sau fete bisericesti. Si pe mine m-au contrariat si m-au revoltat asemenea manifestari. Dar valoarea credintei crestine nu sta in ratacirile, in greselile oamenilor, ci in ceea ce ii invata, ii indeamna pe oameni sa faca.
    Toate cele bune si tie!
    • 0 (4 voturi)    
     nu zau (Miercuri, 25 mai 2011, 22:47)

     arpisz [anonim] i-a raspuns lui Mih.

     Care sunt valorile alea "crestine" ? Sunt cumva valorile pagane si nereligioase pe care unu si altu' lea declarat crestine? ..... Cand o sa enumerati ce valori sunt unice crestinismului atunci sa deschideti gura ... pana atunci gura ca macane
   • +1 (1 vot)    
    Poți să nu îți declari apartenența religioasă (Marţi, 31 mai 2011, 0:42)

    ptc [utilizator] i-a raspuns lui nick

    Și din ce spui, cred că asta ți s-ar potrivi cel mai bine. Așa că, reține, la recensamant „nedeclarat” are codul „99”.
  • +2 (2 voturi)    
   haha (Miercuri, 25 mai 2011, 22:44)

   arpisz [anonim] i-a raspuns lui Mih.

   Hai zi zau ca noi ateii atacam nonvalorile crestine?
   Prietene, cand o sa imi demonstrezi utilitatea acelor nonvalori si a prefacatoriei prin statistica religiozitatii penitenciarelor atunci ai tot dreptul sa deschizi gura in cunostinta de cauza .... pana atunci taci in liniste
 • -5 (13 voturi)    
  Domnule Toma... (Miercuri, 25 mai 2011, 16:08)

  Andrei [anonim]

  Sunteti un ilustru necunoscut, iar asociatia dumneavoastra pur si simplu inexistenta. Daca va considerati ateu atunci va rog ca de Paste, de craciun si de celelalte zile libere acordate de guvern care au conotatie religioasa, sa va prezentati constiincios la serviciu. Pentru ca nu aveti nici un motiv sa sarbatoriti. Spuneti ca nu aveti o convingere religioasa. Chiar si lipsa unei convingeri religioase este o convingere religioasa. Chiar si lipsa credintei intr-o fiinta suprema de nota existenta unei credinte in CEVA. Asa ca lasati-o mai moale. Omul poate sa raspunda pur si simplu ca nu are nici o apartenetnta religioasa. Insa asta nu inseamna ca este ateu. Poti sa nu ai apartenenta religioasa si sa crezi intr-o fiinta suprema. O zi buna si...Doamne ajuta domnule Toma. Doamne ajuta!
  • +5 (9 voturi)    
   Cata prefacatorie (Miercuri, 25 mai 2011, 15:36)

   Pink Panther [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Draga domnule Andrei, raspunde-mi te rog cati din cei declarati crestini, se bucura "crestineste" de zilele religioase libere?
   Eu cred ca cei mai multi fie dorm, fie lucreaza pe acasa, fie pleaca in excursie. Din pacate multi se poticnesc pe la Mall-uri sau pe terase. Si nu putini in birturi.

   Sau ma insel eu si se duc toti buluc la prea multele biserici ortodoxe realizate in ultimii ani?
   • -3 (7 voturi)    
    Fiecare face cum crede de cuviinta... (Miercuri, 25 mai 2011, 16:47)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui Pink Panther

    si cum gaseste mai potrivit sa sarbatoreasca nu credeti? Intr-adevar, multi dorm, lucreaza pe acasa, pleaca in excursie. Dar cred ca si ultimul dintre ei are o felie de cozonac pe masa, sau o ciorba mai rasarita sau un ou rosu de paste. Si macar atunci spune o rugaciune. Si daca o spune de 2 ori pe anu nu e rau. Ca unii au "darul" betiei ( eu i-as spune pacatul betiei, sunt de acord. Da aia sunt asa 365 de zile pe an. Si tot spun un doamne ajuta. Iar la biserici, chiar e buluc. Se impinge lumea acolo nebuneste. Si multi ajung acolo sa se afle in treaba. Insa crede-ti-ma, apartenenta religioasa sau credinta, nu are nici o legatura cu buluceala de la biserica.
    • +5 (5 voturi)    
     fiecare cum crede.. (Miercuri, 25 mai 2011, 17:13)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

     pai asta vrea si dl. Toma de la asur. sa lasati omul sa raspunda cum crede de cuviinta. o fi asa rau daca in formular te intreaba daca apartii unui cult religios?

     iar indemnul cu 'prezentarea la serviciu' denota o ipocrizie specifica 'credinciosilor' care nu respecta nici cele mai elementare invataturi ale religiei lor, doar profita de avantajele oferite.
     • -1 (3 voturi)    
      Cred ca intrebarea d-lui Toma... (Miercuri, 25 mai 2011, 17:35)

      Andrei [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Este la fel de neadecvata si de prost formulata ca si intrebarea din chestionar. Din pacate cei care au facut chestionarul nu au trecut pe la scoala sau pur si simplu nu au facut nici un chestionar pina acum. Intr-un chestionar de acest tip trebuie folosite intrebari inchise (raspuns clar DA sau NU sau un raspuns exact ales dintr-un panel de raspunsuri predefinite). In acest sens intrebarile trebuie sa fie scurte, clare si neinterpretabile, de genul:
      1 Sunteti credincios? (DA/NU)
      2. Daca DA ce religie aveti:
      a. ortodox
      b. catolic
      ....samd
      n. alta
      3. Daca NU va considerati:
      a. ateu
      b. liber cugetator
      ....samd
      n. alta

      Acestea sunt clare si simple. INsa e complicat sa gindesti simplu si clar, fara sa zapacesti oamenii. Daca nu e clar se pot juca cu cifrele cum vor ei intr-o maniera subiectiva. Dar atunci tot recensamintul este viciat. Doamne ajuta!
      • +2 (2 voturi)    
       te-a ajutat? :) (Miercuri, 25 mai 2011, 18:31)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

       eu te intreb daca apartii unui cult religios si tu ma intrebi daca sunt credincios. care intrebare este mai 'inchisa'? chiar tu aberezi mai sus ca lipsa credintei inseamna tot.. credinta. deci?

       spune-mi te rog, de ce scrii la sfarsit 'Doamne ajuta!'? vrei sa te ajute la recensamant? sau la ce? cum ramane cu a 3a porunca?
       • 0 (2 voturi)    
        Eu ma retrag... (Miercuri, 25 mai 2011, 17:47)

        Andrei [anonim] i-a raspuns lui pehash

        Discutia a devenit prea filozifica pentru inteligenta mea limitata. Daca citeati tot ati fi remarcat ca nu stau in tara deci nu particip la recensamint. Legat de intrebare...in tot ceea ce fac invoc ajutorul celui de sus. Poate ca unii dintre noi nu au avut ocazia sa Ii simta prezenta si ajutorul eu insa am avut aceasta ocazie in clipe grele. Va doresc politically corect-ul: Zile libere fericite! Pentru ceilalti...le doresc vechiul Sarbatori fericite!. O zi buna si...Doamne ajuta!
      • +1 (1 vot)    
       mai (Miercuri, 25 mai 2011, 22:51)

       arpisz [anonim] i-a raspuns lui Andrei

       mai licurici de softpedia ..... lasa vorba goala si treci la gandit
  • +10 (14 voturi)    
   adica.. (Miercuri, 25 mai 2011, 16:17)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   nici ateu nu e voie sa fim?
   hilar.......
   • -4 (10 voturi)    
    Ba e voie... (Miercuri, 25 mai 2011, 16:30)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui umoristu

    Am facut eu vreo remarca legata de faptul ca nu se poate sa fiti ateu? Nu cred. Insa inclusiv ateismul denota credinta in CEVA sau CINEVA. Ateismul in sine este o convingere, o filosofie de viata, la fel cum este si credinta. Va bazati convingerile pe niste axiome de la care plecati si pe care le considerati adevarate. In ceea ce am scris mai sus cred ca am punctat 2 elemente:
    1. Daca nu esti crestin, nu e cazul sa sarbatoresti sarbatorile religioase (Paste, Craciun, etc). Intrucit ele asa sunt trecute in CCM-uri si in legislatie si fac referire la sarbatorile religioase ( deci se adreseaza credinciosilor si nu ateilor) cei care sunt atei ar trebui sa nu beneficieze de aceste zile. Si nu consider ca este o chestiune pe care o puteti infiera ca fiind discriminatorie. Este vointa legiuitorului.
    2. Oricine poate declara foarte simplu lipsa oricarei apartenete religioase dar inca o data asta nu inseamna ca inevitabil persoana respectiva nu este crestin sau musulman sau evreu, etc. Pur si simplu inseamna ca nu apartine unei bieserici. Lipsa apartenentei religioase este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru a fi declarat ateu.
    In concluzie, cred ca cele eprimate mai sus, clarifica ceea ce am precizat in primul comentariu. Doamne ajuta!
    • +8 (8 voturi)    
     Zilele libere (Miercuri, 25 mai 2011, 15:47)

     Margicu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     in toata Europa sunt legate de sarbatori crestine pentru ca Europa are o istorie crestina. Este valabil si pentru statele vestice sau nordice cu populatie majoritar ne-religioasa. Nu inseamna insa ca trebuie sa fi credincios pentru a profita de o zi de odihna (si legiuitorul nu stabileste nimic in acest sens). Daca romanul pravoslavnic vrea sa sarbatoreasca lunea de pasti in rugaciune, praznic sau mai stiu eu ce, romanul ateu de ce nu poate sa schieze in Alpi?
     • -7 (7 voturi)    
      Pentru ca este o chestiune de principiu... (Miercuri, 25 mai 2011, 17:48)

      Andrei [anonim] i-a raspuns lui Margicu

      La fel de importanta ca si principiile dupa care va ghidati viata si alegerile pe care le faceti. Nu e vorba de a fi pravoslavnic sau de a sarbatori intr-un fel sau altul. Este pur si simplu o chestiune principiala. La fel ca dreptul dumneavoastra de a fi crestin, musulman, ateu, etc. Traiesc in vest si constat ca vestul este aproape complet desacralizat. Mai tineti minte ca la Europa libera era o emisiune a lui Virgil Ierunca -daca nu ma insel - cu titlul "Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc?". care credeti ca este sursa problemelor existente in ziua de azi intre vestul desacralizat si orientul fundamentalist? Vestul desacralizat nu mai are nici o viziune, nici un scop. Este autosuficient si auto distrugator. In schimb orientul (si fundamentalismul lui) a cunoscut si cunoaste o expansiune fantastica? De ce? pentru ca nu poti combate un curent filozofic (religia) cu teorii stiintifice. Si pentru ca teoriile stiintifice nu au dat inca raspunsuri la intrebarile fundamentale eale existentei. Cine suntem si de unde venim. Oamenii in orient sunt gata sa moara pentru o idee si un vis. Va garantez ca nici unul nu va vrea sa moara pentru un BMW sau pentru E=mc2. Dar cred ca putem dicuta pe tema asta zile in sir. Revenind la subiect...e o chestiune de principiu. Atit! Doamne ajuta!
      • +4 (6 voturi)    
       Mda (Miercuri, 25 mai 2011, 16:51)

       Margicu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

       Si eu traiesc in vestul desacralizat si sunt fericit. Sunt fericit ca am parasit o parloaga pravoslavnica si nu e zi sa nu imi vina sa sarut pamantul laic ce m-a adoptat. Ma bucur ca imi voi creste copiii departe de sutanele negre ale BOR, departe de taratorii pe coate in jurul manastirii si de negura fundamentalista, etno-nationalista a societatii patriarhale moldo-vlahe. Vesticii sunt liberi si ar muri oricand, nu pentru e=mc2 ci pentru libertatea si egalitatea societatii lor. O zi libera este o zi in care nu se munceste si oricine trebuie sa aiba drept si acces egal la odihna.
      • +3 (3 voturi)    
       deci... (Miercuri, 25 mai 2011, 21:05)

       umoristu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

       e sau nu pacat sa skiezi de craciun/pasti?
       :))
       mai rau...o sa ard triplu in iad...de pasti m-am dat cu motorul:))))
    • +5 (9 voturi)    
     esti varza (Miercuri, 25 mai 2011, 15:49)

     Pardaf.ro [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Inainte sa fie "sarbatori crestine, atat asa-zisul craciun cat si perioada asa-zisului paste au fost sarbatorite in alte culte! Crestinii au furat pur-si-simplu sarbatorile astea. Mai citeste si pe urma da-ti cu parerea!
    • +4 (4 voturi)    
     Andrei, (Miercuri, 25 mai 2011, 16:39)

     ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

     ar trebui sa devii constient ca zilele astea libere avand ca pretext sarbatori religioase... sunt DOAR pur si simplu ZILE LIBERE. Daca nu ar fi sarb. rel. ca pretext, gasim sa adugam sarb. nationale. :))))))
    • +2 (6 voturi)    
     ??????? (Miercuri, 25 mai 2011, 16:44)

     umorsitu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     De obicei nu raspund la ceica tine,....dar TU din pdv al meu te poti declara crestin.
     EU din pdv de vedere al meu ma pot declara ateu..
     din pacate..........TU si popimea BOR sunteti crestini SI consumati si banie MEI (via buget si donatiile de la stat) .......si imi impuneti sa continui sa contribui la indoparea voastra pe motiv ca sunteti majoritari.
     Deci........sunt A - T -E - U ......si punct., nu imi explica ca de faaaaapt..si ca sa veeeeeeezi.....si etc...nu as fi.
     punct
     PS. autofinantati-va disonanta cognitiva si modul de viata teist.
     • -2 (4 voturi)    
      Cred ca judecati gresit.... (Miercuri, 25 mai 2011, 17:13)

      Andrei [anonim] i-a raspuns lui umorsitu

      Eu intradevar sunt si ma consider crestin ortodox. INsa nu cred ca veti gasi nicaieri in comentariile mele ca sunt de acord cu ceea ce face BOR. Pe de alta parte, cred ca m-am adresat politicos asa ca nu permit nimanui sa se traga de bracinari cu mine draga domnule. Nu am mincat din aceeasi farfurie si nu am sapat la aceeasi tarla de porumb. In consecinta va rog sa va ajustati limbajul si cind faceti dizertatie logica bazati-va exclusiv pe elementele mentionate in comentariu, fara a adauga elemente suplimentare care nu apartin autorului.
   • +1 (1 vot)    
    :) (Miercuri, 25 mai 2011, 16:44)

    Gamma [anonim] i-a raspuns lui umoristu

    Nici un om fara prieteni invizibili ! .Daca n-ai asa ceva e periculos si reprobabil . Mwuhahahah !
  • +5 (9 voturi)    
   asta dupa ce voi crestinii (Miercuri, 25 mai 2011, 16:28)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   ati sincronizat sarbatorile crestine (cel putin Craciun (ce vine de la Korochun, cauta pe google ce inseamna si pastile) sa bata cu cele pagane.


   Sarbatoresc cu placere solstitiul de iarna si echinoctiul de primavara.
   • -4 (8 voturi)    
    Daca sunteti botezat.... (Miercuri, 25 mai 2011, 16:50)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Inseamna ca suntem cel putin 2 crestini. Eu si dumneavoastra. Daca nu sunteti botezat atunci va rog sa sarbatoriti ce doriti dumneavoastra: si solstitiul de iarna si echinoctiul de primavara. Nu se opune nimeni. Dar in conformitate cu legislatia in vigoare. (nu cred ca in legislatie este mentionat ca pentru aceste evenimente aveti dreptul la zile libere platite. Si cum in democratie majoritatea decide, cred ca cei care nu sunt majoritari trebuie sa respecte deciziile majoritatii. Ca doar de aia e democratie. Doamne ajuta!
    • +1 (1 vot)    
     Democratie (Vineri, 27 mai 2011, 11:40)

     Grynch [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Nu cred ca stapanesti bine definitia democratiei. Ca un exemplu, sa stii ca 2 lupi si o oaie care voteaza ce sa manance la cina nu inseamna democratie. Sper ca ai inteles si nu mai trebuie sa dau explicatii aditionale ...
 • +5 (9 voturi)    
  exact (Miercuri, 25 mai 2011, 16:09)

  Gigel [anonim]

  Se cheama "iluzia falsei optiuni". De exemplu, la o rascruce de drumuri esti intrebat: vrei sa mergi la stanga sau la dreapta? Ti se ingusteaza in mod artificial spectrul de optiuni pe care le iei in calcul, in conditiile in care ai putea sa mergi inainte, in sus, sa ramai pe loc etc.

  Biserica intra in categoria institutiilor totale (precum scoala si inchisoarea), care depersonalizeaza individul si il securizeaza prin sentimentul de apartenentza la gloata.

  Simpla stigmatizare apriorica a femeii este o tampenie fundamentala pur bisericeasca.

  Insa nu suntem singurii: musulmanilor fundamentalisti li se "explica" faptul ca in Coran scrie ca e ok sa te arunci in aer pentru Jihad, ca vei sta la dreapta lui Allah si vei primi cele 60 (sau cate mai sunt disponibile) de fecioare...

  Tampiti sunt peste tot...
 • +6 (10 voturi)    
  False probleme? (Miercuri, 25 mai 2011, 16:20)

  ictin [anonim]

  e o falsa problema ca banii munciti de mine se duc de finanteaza niste popi prea burtosi pe motiv ca sunt 90% ortodocsi?
  e o falsa problema faptul ca bor face evaziune fiscala sub pretextul ca sunt 90% ortodocsi?
  e o falsa problema ca in loc sa se construiasca spitale si scoli, acestea se inchid si se construiesc biserici fara numar?
  e o falsa problema faptul ca se construieste o monstruozitate de catedrala in centrul bucurestiului ca sa mantuiasca buzunarele cretinilor si asta pe banii celor care muncesc?
  nu. astea sunt probleme reale. e o problema ca foarte multi bani se duc la bor sub pretextul ca sunt peste 90% ortodocsi.
  asa ca daca vreti sa nu ma ingrasati popii, daca vreti scoli sau spitale in loc de biserici, la recensamant, refuzati sa fiti trecuti ca ortodocsi. vedeti ca foarte multi agenti va vor trece fara sa va intrebe ortodocsi. daca se intampla, sa ii reclamati pt. frauda. nu va lasati calcati in picioare. spuneti nu ortodoxiei.
 • +2 (6 voturi)    
  BOICOT (Miercuri, 25 mai 2011, 16:20)

  umoristu [anonim]

  NU oferiti statului/partidelor/mafiei/corporatiilor/cultelor nici o informatie.
  Informatia este cea mai puternica arma. Nu o puneti benevol la indemina celor ce va manipuleaza/pauperizeara/inregimenteaza/controleaza.
  Nu raspundeti la recensamint
  Nu primiti recenzorul in casa, NU are nici un drept legal sa intre.
  Nu dati gratis PUTERE asupra voastra statului.
  BOICOT TOTAL RECENSAMINT
  • +6 (6 voturi)    
   O idee ce suna bine (Miercuri, 25 mai 2011, 15:26)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui umoristu

   Vor informatii de la noi?

   Sa plateasca pentru ele!

   Problema este insa ca atunci doar cei ignoranti si usor de prostit vor raspunde, iar tara noastra va "fi" 99% ortodoxa, sau in orice caz un procent demn de Arabia Saudita.
   • +6 (6 voturi)    
    din partea mea.. (Miercuri, 25 mai 2011, 16:35)

    umoristul [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    bisericile si cultele sa se autofinanteze100% , deci BOR sau catolici sau evrei sau muslimi sau shintoisti...sa fie fiecare ce vrea PE BANII LUI:) nu pe "fonduri de la buget" cum e "traditia" in rrrominica
    Recensamintul...........>
    1. cheltuie banii publici pt...?????????/
    2. vrea sa afle cineva (stat, partide, corporatii) despre ce si cum si cit o duc si o mai duc rominii.....oare de grija noastra??? cred ca stim singuri raspunsul...la cum s-a trait, se traieste si se va trai in tara asta..
    deci....macar unde putem ...BOICOT
    PS...de cite ori nu am luat formal/informal un "ignore" in freza sau peste ochi de la institutiile statului..frumos impachetat in birocratie, ignoranta, legi aberante, functionari "competenti" si ministrii "profesionisti si dedicati"???
    BOICOTATI RECENSAMINTUL
    • +3 (3 voturi)    
     paranoia e mare (Miercuri, 25 mai 2011, 15:58)

     Ava [anonim] i-a raspuns lui umoristul

     Afla ca state civilizate practica recensamintul ca forma statistica moderna de observare exhaustiva inca de pe la 1800. Ca forma veche, exista inca de prin Roma antica. Probabil ca europenii si mai apoi americanii erau cu totii si sint inca prosti, fiindca nu s'au prins inca de adevarurile ascunse in spatele recensamintului asa cum te'ai prins dumneata.
     PS. In alte state, nu stiu legislatia in Romania, formularele = raspunsurile individuale, precum orice raspuns la cercetari de piata, sunt sigilate zeci de ani. Considerind ca datele sint culese de INS, foarte probabil se vor respecta principiile. Dupa moartea dumitale, cu tot respectul, sint sigura ca partidul va dori sa afle cum ai trait dumneata personal. Ai grija!

     Hai sa'si dea toti rominii cu parerea pe forumuri......
     • 0 (0 voturi)    
      statul romin (Miercuri, 25 mai 2011, 20:34)

      umoristu [anonim] i-a raspuns lui Ava

      nu e "un stat civilizat"...deci nu am de ce colabora cu o structura "emanata" din PCR si imbibata cu basesti, boci, iliesti, pontiaci, sovi, ............lista e fff lunga..
      deci daca pot cind si unde pot il boicotez...
      Fiindca pe mine ma faulteaza zilnic ceas de ceas "statul romin"...
      • 0 (0 voturi)    
       pacat (Vineri, 27 mai 2011, 17:41)

       Ava [anonim] i-a raspuns lui umoristu

       Evident ca Romania nu e un stat civilizat, dar e alegerea fiecaruia sa fie sau nu el insusi civilizat.
       E laudabil sa incerci sa ii boicotezi (mult succes!), dar nu mi se pare ca metoda ta e cea mai buna. Exista firme care isi fac planuri/ extrapolari regionale pe baza datelor de la recensamint si din pacate cred ca lovesti mai mult in economie decit in cineva din lista ta. Intrebarea despre religie mi se pare atit de insignifianta incit nu inteleg de unde discutia, declara-te ateu si ai rezolvat, dar verifica ce noteaza opereatorul. Mi se pare o palma mult mai usturatoare adresata statului daca participi la recensamint si contribui la cresterea ponderii de atei.
  • +7 (7 voturi)    
   Crezi ca-ti merge cu asa ceva in Ro? (Miercuri, 25 mai 2011, 16:57)

   Fat Frumos(cu palosu gros) [anonim] i-a raspuns lui umoristu

   Te trec "operatorii" ce vor ei, adica ortodox. Multi au zis la ultimul recesamant ca n-au nici o religie. Dar operatorul a zis:
   "Lasa asta, zi-mi cum ai fost botezat!" ,
   "Ortodox",
   "OK, atunci te trec asa".
   Si uite-asa avem 87% din populatie de religie ortodoxa. Fac operatorii, ceva pe boicotul vostru, completeaza datele cum vor ei, lucru remarcat si in articol, si semneaza in fals. Daca se falsifica alegeri, credeti ca e mare lucru sa falsifici un amarat de recesamant.
   Oricum, daca completezi datele personal, si semnezi, nu mai pot sa te treaca de alta religie.
   • +6 (6 voturi)    
    Din pacate... (Miercuri, 25 mai 2011, 16:45)

    ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui Fat Frumos(cu palosu gros)

    ai dreptate. Sper sa nu mai fie lumea atat de naiva, ci sa spuna ferm: nu conteaza cum am fost botezat, conteaza ce cred acum.
   • +1 (1 vot)    
    da, (Miercuri, 25 mai 2011, 20:36)

    umoristu [anonim] i-a raspuns lui Fat Frumos(cu palosu gros)

    pot trece din pix un 1 % - 5 % - 10% de "nonrepondenti..
    dar daca am da macar acum dovada de coloana vertebrala..........nu pot maslui din pixul lor 40-60% de pers care i-au boicotat....
    poate asa se simte ca "e ceva putred in danemarca"...
 • -5 (5 voturi)    
  Oare traim intr-o societate democratica? (Miercuri, 25 mai 2011, 16:42)

  adi [anonim]

  Daca traim intr-o societate democratica ar
  trebui sa nu fim condusi de minoritati.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 mai 2011, 17:37)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Un recesamant complet (Miercuri, 25 mai 2011, 18:53)

  Paul [anonim]

  Cred ca prima intrebare ar trebuii sa fie carei religii ii apartii adica crestin, musulman, budist sionist etc.......
  Daca esti crestin(religie majoritara in Romania) carei confesiuni : ortodox, catolic, greco catolic, baptist, penticostal, adventisti etc.
 • +2 (2 voturi)    
  circu' pe roate (Miercuri, 25 mai 2011, 21:09)

  mda [anonim]

  iar o falsa problema si o mie de intelepti se chinuie sa scoata din balta bolovanul aruncat.

  operatorii completeaza simplist? - asta nu-i o noutate, ci e un risc asumat al cercetarilor de acest tip.

  esti ortodox daca asa ai fost botezat? - da si nu. nu te duci, evident, la biserica, dar in caz de ceva s-ar putea sa vrei slujba de inmormantare - atunci ce esti?

  nu va declarati ortodocsi ca sa nu ia BOR fonduri? =))
  nu-i mai bine sa propuneti o inititativa legislativa conform careia BOR sa-si administreze banii mai transparent? nuuuu, tre sa ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta si sa mintim la referendum pentru ca si ei ne mint pe noi? - tipic romanesc - si, se pare, independent de religie...

  nu-s ortodoxa si am obiectii serioase fata de orice tip de fanatism, DAR: BOR inseamna ortodoxie in Romania, iar ortodoxia in Romania inseamna, la randul sau, o groaza de lucruri:
  - coruptie infioratoare la nivelul preotilor
  - statut cel putin incert, ca sa nu zic dubios de-a dreptul, la nivelul proprietatilor parohiilor, al drepturilor asupra locurilor in cimitire (exista orase in care locurile de veci nu-s ale primariei, ci ale bisericii, asa ca poti fi mataluta si martor al lui Iehova ca tot lor le platesti chiria; nu ca ideea de a plati chirie sau impozit in sine pe un loc de veci, chiar si primariei, ar fi cu mult mai buna...)
  - trecut dubios si moralitate inexistenta in cazul multor preoti (se intampla in cazul oricarei majoritati - vezi cazul preotilor catolici in alte tari, sau cazul altor categorii profesionale, mai ales atunci cand conducerea are orbire selectiva)
  - insa: BOR este si una dintre cele mai importante organizatii caritabile din tara (impreuna cu asociatia Caritas - catolica)
  - BOR are si preoti care activeaza in zone extrem de sarace, asumandu-si misiunea lor dificila, ajutand comunitati altfel ignorate
  - de biserica au nevoie foarte multi oameni, iar serviciile sale sunt "contra cost" doar optional si dupa posibilitati

  etc.
  • +1 (1 vot)    
   BOR (Joi, 26 mai 2011, 9:28)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui mda

   sa se autofinanteze
   sa isi plateasca impozitele
   sa cumpere corect de pe piata libera terenurile pe care isi construiesc lacasurile
   sa asigure din donatii benevole salariile preotilor si fondurile pentru "misiunea dificila"....
   Eu ca persoana fizica ...ma "autofinantez 100%"...singur si din munca/capacitatea/efortul meu. Ba mai platesc de ma rup si taxe, impozite, TVA, etc..si daca omit sau ma sustrag de la obligatiile impuse de catre stat ...iau amenda, ba pot face si puscarie..
   BOR de ce e mai "speciala" decit mine?????
   • 0 (0 voturi)    
    statul de ce-i mai special decat dvs? (Joi, 26 mai 2011, 16:24)

    mda [anonim] i-a raspuns lui umoristu

    nu-i. (avem, de altfel, unul dintre cele mai mizerabile state, iar daca avem o problema serioasa cu BOR, ei bine, nemernicia BOR a fost depasita doar de nemernicia statului roman in ultimele decenii) dar asta este - ati ales sa traiti intr-o comunitate, va asumati si cheltuielile.

    nici eu nu am avut nevoie de atata asistenta medicala cat am platit sub forma de CAS. nici eu n-am primit niciodata ajutor de somaj, de maternitate, de intretinere, desi am avut copil de crescut, desi am avut perioade in care n-am gasit de lucru s.a.m.d.
    dar imi platesc impozitele si restul taxelor din salariu, respect legile... daca statul meu se va apuca sa faca cine stie ce samavolnicie nemaivazuta (adica ceva mai rau decat ce face curent :D ), probabil ca-mi voi lua talpasita si-mi voi cauta alt stat.

    pana atunci, platesc bani din salariul meu statului, din care el da scolilor, spitalelor, bisericilor etc. da, din pacate, si politistilor, magistratilor, sri-stilor, politicienilor niste sume imense, desi tocmai discutam de abuzurile de putere savarsite frecvent de acestia.
    daca bisericile ajuta pe baba leana mai mult decat pe mine, asta este. dar de ajutat ajuta. de bine, de rau, moralitatea este, cel putin in Romania, conditionata inca si de religie. avand in vedere ca atat invatamantul, cat si parintii sunt in momentul de fata deficitari la capitolul educatia noii generatii, un factor educativ in plus nu strica. daca maine x nu-mi va da mie sau copilului meu in cap, poate ca acest lucru se va datora si faptului ca x nu a fost impins la disperare de lipsa asistentei medicale, sau de lipsa ajutorului din partea serviciilor sociale, a bisericii etc.

    am spus si mai sus: aveti vreo problema cu a voastra BOR? atunci cereti imperios o legislatie care sa-i impiedice numeroasele abuzuri. dar nu va puneti ochelari de cal si nu tratati toti preotii cu aceeasi masura. sunt unii ce merita puscaria, dar sunt si altii demni de tot respectul.
    • +1 (1 vot)    
     .. (Joi, 26 mai 2011, 16:02)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui mda

     un stat si o biserica sunt cu atit mai curate si mai luminoase cu cit afacerile si fondurile lor sunt cit mai indepartate...
     poate suport sa dau bani via stat scolilor sau politistilor sau medicilor..
     dar sutana la care sa cotizez...vreau sa o aleg eu.
     si daca vreau sa nu cotizez...atunsi sa nu.

     ca si amicului de mai jos...va recomand sa copiati de mina de 666 ori cuvintele "stat laic" :)
     succesuri:"))
 • 0 (2 voturi)    
  sa fiti iertati ! (Joi, 26 mai 2011, 14:02)

  panfil flecaru [anonim]

  revazand ce'a fost postat pana aici, constat ca umoristu bate recordul.
  inrait rau, cornutul ! :-)
  plin de umori rele, umor, deloc.
  pace voua, oameni buni !
  • +1 (1 vot)    
   adica?? (Joi, 26 mai 2011, 13:33)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui panfil flecaru

   "sa fim iertati" ca am o parere, ca mi-o expun vocal si intens?
   is inrait si voi ramine asa pina se separa clar statul si societatea de biserici.
   cind religia cuiva este si ramine in sfera sa individuala si intim-personala
   cind "impaciuitori" ca tine nu ma "iarta" paternalist pentru ca vezi doamne...comit pacatul de a gindi altfel decit turma rumegatoare de adevaruri enuntate de cineva in sutana. sau costum cu cravata.
   si voi da dovada de mai mult umor cind cultele se vor ocupa de oile lor pe ..banii lor:)
   • 0 (0 voturi)    
    exista culte ce se ocupa de enoriasi pe banii lor (Joi, 26 mai 2011, 16:35)

    mda [anonim] i-a raspuns lui umoristu

    exclusiv :D

    sunt unele culte neo-protestante (nu toate) a caror functionare se aseamana modalitatilor de jecmanire aplicate de bancile romanesti. iar pentru a convinge un "frate" sa pompeze atata banet in respectiva congregatie folosesc, evident, metode destul de eficiente de spalare pe creier. iar cum oamenii nu devin buni nici prin educatie, nici prin religie, in prea putine cazuri indivizii respectivi se transforma in niste altruisti.

    stimate domn "umorist", orice implica societatea umana nu-i perfect, ci tine mai degraba de compromis. dar, atata timp cat vrei apartenenta la respectiva societate, trebuie sa-i accepti si compromisurile. nu sustin ca bisericile catolica sau ortodoxa ar fi fost vreodata sau ar fi acum exemplare. contrar tuturor aparentelor, chiar si biserica primara era plina de fanatici si de abuzuri. dar crestinismul are nevoie de aceasta structura, tocmai pentru a-si permite libertatea de a o contrazice si a o scandaliza perpetuu. acelasi lucru e valabil si pentru stat si orice alta structura - puteti citi cate un pic de Popper (nu, nu are legatura cu popii :D ) in aceasta privinta.

    iar daca vreti sa scapati, va inteleg perfect, dar, din pacate, este imposibil. se pare ca un singur trib din lumea asta traieste fara sa fi aflat vreodata de binefacerile modernitatii. si presupun ca zilele de inocenta-i sunt limitate.
    • +1 (1 vot)    
     compromis.. (Vineri, 27 mai 2011, 11:28)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui mda

     nu militez pt inchiderea bisericilor.
     nu doresc disparitia cultelor
     dar nu concep nici un compromis cind e vb de bani publici dati cultelor.
     sa se autofinanteze...
     si statul si biserica vor fi mai "curate" daca fac partaj de "interese".
     definitiv
 • +1 (1 vot)    
  Apel catre naivi (Vineri, 27 mai 2011, 6:13)

  Torquemada [anonim]

  Cand vor disparea bisericile ca institutii, societatea umana isi va atinge varful de dezvoltare sociala. Pana atunci cititi cartea "5 milenii de manipulare". Pentru guvern am un pont: daca vrea bani la buget sa-l impoziteze pe cel mai mare detinator de case, avand in vedere ca peste tot sunt case ale domnului.
 • 0 (0 voturi)    
  SPIRITUAL VS RELIGIOS (Luni, 30 mai 2011, 11:58)

  MIHAI [anonim]

  De ce sa vorbim doar de religie oficiala vs. ateism? Mi s-ar parea normal sa apara in chestionar (la recensamant) si posibiliatea de a alege "mai mult spiritual decat religios" /"more spiritual than religious" (atunci cand nu te identifici cu un grup religios anume dar nici nu te consideri ateu deoarece crezi intr-o Divinitate). Oricum a te identifica cu un grup religios anume ar trebui sa satisfaca niste conditii (participare regulata la slujbe religioase, citit deseori textele sacre ale acelei religii, etc.) altfel devine doar o eticheta pe care o accepti doar pt a te simti parte dintr-un anumit grup (desi nu esti in realitate). Daca s-ar face un studiu amanuntit ref. numarul romanilor care se declara ca apartinand unei confesiuni sau alteia nu ar fi exclus sa apara o situatie diferita de imaginea preconceputa ce domina in prezent...
  • 0 (0 voturi)    
   Atunci ai opțiunea „altă religie” (Marţi, 31 mai 2011, 22:20)

   ptc [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI

   Chiar dacă pare insuficient, „altă religie” (cod 28) chiar e relevant. În plus, la „altă religie” se mai trece, din câte știu, în clar și care e aia, dacă vrei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by