Cei 28 de suspecti in cazul coruptiei din Portul Constanta au primit, miercuri dimineata, mandat de arestare pentru 29 de zile. Acestia sunt acuzati de trafic de influenta, luare si dare de mita si constituire de grup infractional. Printre arestati se afla si fostul secretar general in MAI, Laurentiu Mironescu. Decizia instantei supreme nu este definitiva, iar avocatii celor arestati au declarat deja recurs.

Printre cei arestati se mai afla Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti si Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Aurelian-Catalin Pilca.

Senatorului Mircea Marius Banias i-a fost impusa interdictia de a parasi tara pentru 30 de zile. De asemenea, procurorii au solicitat arestarea preventiva in lipsa a lui El Haj Ahmad, cetatean libanez, intermediar vamal.

Laurentiu Mironescu este acuzat ca a cerut, in calitate de lider al PDL Constanta, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Catalin Pilca, pentru ca Mironescu sa fie ales in conducerea organizatiei municipale, promitand ca apoi va interveni pentru ca Pilca sa fie numit director in CN Administrarea Porturilor Maritime.

Senatorul Mircea Banias i-a cerut, in octombrie 2010, lui Eugen Bogatu, in acea perioada sef al Directiei Domenii Portuare, sa ii dea gratuit marfuri confiscate aflate la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, in schimbul interventiilor sale in favoarea intereselor lui Bogatu.

Potrivit DNA, Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, este considerat "leader" al grupului infractional din care mai fac parte Mircea Banias si Laurentiu Mironescu. Procurorii il acuza pe Eugen Bogatu ca "s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan", dar si ca "a intervenit" la Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea, pentru a ajuta o firma sa importe ilegal marfuri subevaluate.

Seful Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea, Liviu Durbac a negat, marti, la ICCJ, ca "omul de la capatul tunelului", la care se face referire intr-o interceptare existenta la dosarul privind Portul Constanta, ar fi Sorin Blejnar, iar Laurentiu Mironescu si Eugen Bogatu au sustinut ca nu au avut legaturi cu seful ANAF, potrivit unor avocati. citati de Mediafax.

Potrivit dispozitiei judecatorului, inculpatii au dat declaratii separat, ei fiind dusi in arestul instantei pana cand au fost chemati pe rand sa dea declaratii.

Unii dintre avocatii care au asistat la audieri au declarat jurnalistilor ca inculpatii au fost intrebati "insistent" de catre procurorul de sedinta - Gheorghe Bocsan - daca au avut legaturi directe sau indirecte cu seful ANAF Sorin Blejnar sau daca sume de bani din afacerile din Portul Constanta ajungeau la ANAF.

In acest dosar, procurorii DNA efectueaza cercetari penale pentru infractiuni de coruptie in legatura cu activitatile de import-export de marfuri provenite din afara granitelor Uniunii Europene desfasurate prin birourile vamale de pe raza Directie Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, se arata intr-un comunicat de marti al DNA.