Directorul adjunct al Grupului Nave al Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Patrascu, este acuzat de luare de mita in ancheta ce-l vizeaza pe Mircea Banias, fiind suspectat ca ar fi urmat sa divulge unor persoane informatii clasificate ca secret de serviciu, in schimbul unor produse din China.

Mircea BaniasFoto: Agerpres

Surse judiciare au declarat, luni seara, pentru Mediafax, ca Adrian Patrascu ar fi acuzat de faptul ca a luat mita, el acceptand sa primeasca bunuri din China si bauturi alcoolice.

Potrivit surselor citate, Patrascu este acuzat de doua infractiuni de luare de mita. Prima acuzatie are la baza continutul unor interceptari telefonice din care ar reiesi ca Patrascu ar fi discutat cu o persoana care dorea sa introduca produse de contrabanda din China si care i-ar fi cerut ajutorul prin divulgarea unor informatii.

UPDATE:Procurorii anticoruptie au emis, luni, in jurul orei 22.45, primele ordonante de retinere in cazul privind importuri nelegale prin Portul Constanta, potrivit avocatilor aflandu-se la Directia Nationala Anticoruptie 23 de persoane pentru audieri.

Cei retinuti vor fi dusi, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde ii vor audia judecatorii, care vor decide daca acestia vor fi cercetati in stare de arest preventiv sau in stare de libertate. Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie are in atentie 40 de persoane care, prin intermediul unor firme, au fost implicate in importuri nelegale de marfuri din diferite tari, prin Portul Constanta, inclusiv prin Oil Terminal, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse judiciare.

Procurorii ar fi descoperit ca informatiile pe care Patrascu ar fi acceptat si ar fi urmat sa le furnizeze ar fi fost informatii clasificate ca secret de serviciu, fapt ce contravine legii penale, au sustinut sursele judiciare citate. Directorul adjunct al Grupului Nave al Politiei de Frontiera Constanta ar fi acceptat in mod tacit primirea foloaselor promise telefonic.

O a doua fapta de care este acuzat Patrascu are la baza tot o interceptare telefonica, potrivit careia acesta ar fi acceptat sau nu ar fi refuzat primirea unor sticle de bautura atunci cand o persoana i-a solicitat sa-i puna la dispozitie o barca. Sursele mentionate au precizat, pentru Mediafax, ca Patrascu avea in subordine cel putin 13 ambarcatiuni pe care le putea folosi oricand dorea.

Mai multe perchezitii au avut loc, luni dimineata, la Constanta si in Capitala, intr-un dosar de contrabanda si evaziune fiscala. A fost vizata casa senatorului PDL, Mircea Banias, fost director al Administratiei Porturilor Constanta. Alte perchezitii au avut loc la locuinta secretarului general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu. Cei doi au fost asociati ai unei firme, cu sediul la Constanta. De asemenea, au loc perchezitii si in Vama Agigea Sud.

Secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu, a fost demis luni dupa ce ministrul Traian Igas a facut o solicitare in acest sens premierului Emil Boc.

Senatorul democrat-liberalul Mircea-Marius Banias, care a fost dus luni dimineata la DNA intr-un dosar de contrabanda si evaziune fiscala, este un personaj de numele caruia se leaga mai multe afaceri controversate. Senatorul PDL a tinut prima pagina a ziarelor intr-un dosar de favorizare a infractorului ce viza rambursarea de TVA de 60 milioane euro. Pe pagina sa de internet, Banias se prezeinta sub motto-ul "Ori gasim un drum, ori facem unul".

vezi cine este Mircea-Marius Banias, senatorul PDL care se prezinta cu mesajul: "Ori gasim un drum, ori facem unul"