Doar doua persoane din cadrul Securitatii aveau acces la conturile in care erau varsati banii din "vanzarea" sasilor, svabilor si evreilor din Romania. "Deci nu orice general sau indiferent cine din Securitate. Au fost niste lucrari foarte bine conspirate", a declarat cercetatorul CNSAS Florian Banu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Potrivit lui Florian Banu, au existat fara indoiala "afaceri necurate" facute de ofiteri de securitate in emigrarea sasilor, iar "dupa '90 probabil ca cei care le pusesera pe roate au facut averi monstruoase din trafic de pasapoarte, vize, permise".

Florian BanuFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu Florian Banu (29 minute)

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Florian Banu la Discutia de Luni

  • Dupa 1989, ce s-a intamplat cu banii din conturile in care se strangeau sumele din vanzarea de evreilor, germanilor, smad? Nu stiu ce s-a intamplat cu acesti bani. E posibil sa fi intrat in bugetul statului. (…) Acces la aceste conturi, in general, nu aveau decat doua persoane din cadrul Securitatii. Deci nu orice general sau indiferent cine din Securitate.
  • Asta ar trebui inteles: au fost niste lucrari foarte bine conspirate. Cu ocazia lansarii volumului, ministrul de Externe de la acea vreme, Stefan Andrei, a afirmat foarte clar ca a aflat de existenta acestei intelegeri in 1982, cand partea germana a protestat impotriva adoptarii decretului 402 prin care se prevedea tocmai plata studiilor efectuate in Romania.
  • Afacerile personale pe care ofiterii de securitate le faceau din emigrarea sasilor: Noi nu ne-am ocupat de emigrare in ansamblu. Actiunea Peregrinii, de exemplu, este tot o actiune a Securitatii prin care diverse persoane, nu numai germani, ci si romani si alte nationalitati au obtinut vize de plecare si unde se ofereau bani, se ofereau bijuterii, se ofereau case pentru pasaport.
  • Actiunea Peregrinii de exemplu s-a desfasurat intre '71 si '73, dupa aceea a fost stopata. Dar multi dintre ofiteri, dintre cei implicati in acest sistem si-au dezvoltat propriul business, dupa cum in strainatate au functionat filiere proprii.
  • Noi ne-am referit punctual la canalul gestionat in mod oficial de Securitate, in numele statului roman
  • Fara indoiala ca aceste filiere au existat, aceste afaceri necurate au existat si ulterior dupa '90 probabil ca cei care le pusesera pe roate au facut averi monstruoase din trafic de pasapoarte, vize, permise. Ne aducem aminte cu totii ce a fost la inceputul anilor '90, dar asa cum am spus, noi nu ne-am propus o reconstituire a intregului proces al emigrarii, ci doar a acestui canal semi-oficial.
  • Partea germana a stabilit astfel de contacte, deci astfel de filiere cu toate tarile comuniste care au avut minoritati germane pe teritoriul lor. Cu Uniunea Sovietica, cu Cehoslovacia, cu Polonia, cu RDG-ul chiar, cu Iugoslavia, ba de multe ori chiar in cursul negocierilor li se reprosa romanilor ca se arata atat de reticenti si atat de refractari la ideea aceasta a emigrarii, invocandu-se ca exemplu situatia din alte tari.
  • Initial s-a folosit o acoperire (a banilor, n.red.) (...) Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne si-a deschis un cont propriu la Banca de Comert Exterior si in acest cont erau varsati toti banii.
  • S-au facut evaluari in Germania de catre unii analisti ai problemei; se vorbea undeva la un miliard de marci pe tot intervalul de 27 de ani.
  • Au fost cazuri cand nu atat sumele de bani platite au contat foarte mult, cat facilitarea accesului pentru firmele romanesti pe piata germana, accesul la unele tehnologii care, in mod normal, se aflau sub embargo, obtinerea unor credite de catre partea romana in conditii avantajoase. ​

Citeste si: