Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, cu prilejul celui de-al XV-lea Congres al Conferintei Curtilor Constitutionale Europene, desfasurat la Palatul Parlamentului, ca in sistemul constitutional romanesc, Curtea Constitutionala se situeaza la granita dintre cele trei puteri statale, ea fiind independenta fata de orice alta autoritate publica si supunandu-se numai legii fundamentale si celei proprii de organizare si functionare.

"In sistemul constitutional romanesc, CCR are o pozitie particulara, puterea sa sporind in timp, atat direct, prin acordarea unor noi atributii cu ocazia revizuirii Constitutiei, cat si mai ales indirect, prin aceea ca in ultimii ani autoritatile statului au recurs frecvent la competentele acesteia. Altfel spus, la arbitrajul Curtii. Locul Curtii Constitutionale in sistemul constitutional romanesc se situeaza la granita dintre cele trei puteri statale, fiind un mijloc de realizare a echilibrului in statul de drept. CCR este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare. Curtea nu preia niciuna din functiile celor trei puteri clasice, ci sprijina buna functionare a acestora, avand in vedere principiul separatiei si echilibrului puterii", a declarat seful statului, citat de Agerpres.

El a precizat ca, desi rolul si competentele justitiei constitutionale variaza in functie de statul in care aceasta functioneaza, este esential ca deciziile sale sa fie executate cu eficacitate de catre destinatar: "Jurisdictia constitutionala in Romania are caracteristici proprii, ca de altfel si procesul de creare dupa decembrie 1989 a noului sistem constitutional romanesc, care este unul aparte din mai multe puncte de vedere. Constitutia Romaniei din 1991 a asigurat suportul institutional al unei dezvoltari democratice. Ulterior, prin revizuirea din 2003, s-a incercat adaptarea mecanismelor nationale celor europene, insa neclarificarea unor raporturi institutionale reprezinta unul din elementele care in ultimii ani au aratat in plan practic insuficienta unor norme ale legii fundamentale a Romaniei".

Potrivit acestuia, rolul Curtilor Constitutionale este unul esential si definitoriu, reprezentand un adevarat pilon de sustinere a statului si democratiei, garantand egalitatea in fata legii, libertatile fundamentale si drepturile omului: "Totodata, Curtile Constitutionale contribuie la buna functionare a autoritatilor publice in cadrul raporturilor constitutionale de separatie, echilibru, colaborare si control reciproc al puterilor statului. De aceea, Curtile Constitutionale reprezinta autoritati fara de care bunul mers al societatii ar fi afectat. Protejarea libertatii si a demnitatii umane impotriva oricarei forme de abuz savarsit de catre autoritatile publice reprezinta unul dintre principiile centrale ale statului de drept".