50 de perchezitii au loc, luni dimineata, la Constanta si in Capitala, intr-un dosar de contrabanda si evaziune fiscala. Este vorba de o ampla operatiune declansata de DNA si coordonata, de la Bucuresti, de DIICOT. Este vizata casa senatorului PDL, Mircea Banias, fost director al Administratiei Porturilor Constanta.

Potrivit Realitatea TV, au loc perchezitii si la locuinta secretarului general al MAI, Laurentiu Mironescu. Cei doi au fost asociati ai unei firme, cu sediul la Constanta.

De asemenea, sunt vizati si sefii vamilor din Bucuresti si Constanta. Se pare ca ar fi vorba de TIR-uri cu marfa din China care intrau in tara, prin Constanta, fara control si ajungeau in Capitala.

Aceasta este o actiune mai larga a DNA, o continuare a anchetei privind evaziune fiscala uriasa pe care ar fi facut-o mai multi directori de la Uzina Resita, impreuna cu un un om de afaceri, trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie, Said Baaklini.

Senatorul Mircea Banias s-a prezentat, luni, la sediul DNA, unde procurorii l-au instiintat ca este urmarit penal pentru favorizarea infractorului, intr-un dosar de returnare ilegala de tva, in valoare de 60 de milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, parlamentarul a negat ca l-ar cunoaste pe Said Baaklini.

Totodata, senatorul Banias a negat ca locuinta sa de la Constanta a fost perchezitionata. "'La mine acasa nu s-a prezentat nimeni cu niciun mandat de perchezitie nici in dosarul returnarilor de TVA, nici in alta cauza. Pot doar sa va spun ca am primit o citatie pentru luni, la sediul DNA Bucuresti" - a declarat el.

Procurorii au descoperit in timpul anchetei ca legatura dintre senatorul Mircea Banias si secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu ar reprezenta interesele in vama. Ar fi vorba de relatii de tipul unei structuri de crima organizata care ar fi functionat.

Intr-o declaratie pentru Agerpres, Laurentiu Mironescu, a confirmat ca o echipa de investigatori ai DNA Bucuresti s-a prezentat luni dimineata, la ora 6,30 cu mandat de perchezitie, la resedinta sa. "Nu comentez nimic mai mult" - a mai spus Mironescu.

Stirea a fost preluata de agentia France Presse, care aminteste ca Romania a fost admisa in 2007 in Uniunea Europeana iar autoritatile de la Bucuresti au sperat ca tara va adera la spatiul Schengen in luna martie. "Mai multe state precum Finlanda, Germania si Franta s-au opus, cerand progrese in lupta impotriva coruptiei", relateaza agentia franceza de stiri.