Premierul Emil Boc a solicitat respectarea conditiilor privind bunastarea animalelor si a legislatiei in vigoare in cazul cailor din Letea, a declarat duminica presedintele ANSVSA, Radu Roatis, pentru Mediafax.

"ANSVSA a transmis primului ministru o informare cu privire la situatia si evolutiile recente privind caii din Letea, iar primul ministru a solicitat ca in aceasta situatie sa fie respectata legislatia in vigoare si toate conditiile referitoare la bunastarea animalelor", a spus Roatis.

El a precizat ca in urma testelor efectuate de ANSVSA pe 49 de cai a reiesit ca 19 animale sunt bolnave si le pot imbolnavi si pe celelalte.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a transmis DSVSA Tulcea sa stopeze orice transport de cabaline din judet, pana la clarificarea situatiei intre autoritatile locale, proprietarii animalelor si reprezentantii asociatiei de protectie a animalelor.

Transportul de cai catre un abator din Covasna a fost stopat in judetul Braila, iar inspectorii DSVSA Braila au constatat, cu aceasta ocazie, ca au fost incalcate normele de bunastare a animalelor pe timpul transportului, operatorul fiind sanctionat cu amenda in valoare de 20.000 lei.

Doi dintre caii din Letea au murit in timpul transportului, Politia Animalelor a interceptat convoiul, iar restul cailor au fost adapostiti la o ferma din judetul Braila. Transportul celor 49 de cai de la Letea a fost oprit pe DN 2B, la Ianca, in drumul catre abatorul din Sfantul Gheorghe, judetul Covasna, in noaptea de vineri spre sambata.

Politistii de la Serviciul Ordine Publica din cadrul IPJ Braila au intocmit dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalelor, iar la recomandarea reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila, sambata, s-a dispus masura transportarii cailor in ferma din localitatea Urleasca, inchiriata de asociatiile pentru protectia animalelor.

In momentul debarcarii cailor la Urleasca, multi s-au prabusit din cauza faptului ca au stat inghesuiti in camion, dar si din cauza epuizarii, ei nefiind adapati pe parcursul celor peste 300 de kilometri cat a rulat transportul, pana a fost oprit de Politie.

Caii de la Letea, ale caror imagini au starnit in ultimele zile compasiune, manie si reactii publice, au un statut incert, pentru autoritati ei nefiind salbatici, ci doar "crescuti putin altfel decat se obisnuieste", regimul lor de proprietate stabilindu-se dupa "legea locului".

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, dupa ce mai multe ONG-uri au dat publicitatii imagini cu caii tinuti in tarcuri, unii dintre ei slabiti si avand rani sangerande. Caii ar fi urmat sa fie trimisi la un abator.