Rusia a insistat sambata asupra necesitatii de a obtine garantii scrise care sa stipuleze ca proiectul de scut antiracheta american din Europa de Est nu este indreptat impotriva Moscovei, a statelor europene sau a NATO, relateaza AFP.

Negocierile cu Statele Unite si NATO "continua, dar lent", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologii sai germani, Guido Westerswelle, si polonez, Radoslaw Sikorski, la Kaliningrad, enclava ruseasca la granita cu Polonia si Lituania.

"Una dintre probleme este ca noi cerem sa prevedem in scris ca scutul antiracheta nu va fi indreptat impotriva niciunei tari care participa la acest sistem, respectiv nici NATO, nici Rusia si nici alte state europene", a adaugat el, potrivit imaginilor transmise de televiziunile din Rusia.

"Ni s-a spus ca nu este necesar sa prevedem in scris acest lucru deoarece sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei. Dar daca nu este indreptat impotriva Rusiei, de ce sa nu prevedem in scris ca nu vizeaza nicio tara care participa la negocieri?, s-a intrebat el.

Aceste afirmatii aduc o nuanta de ton care pare sa atenueze tensiunile dintre Rusia si Statele Unite, cu cateva zile inainte de summitul G8 de la Deauville (Franta), in perioada 26 - 27 mai.

Dupa avertismentul lansat miercuri de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, legat de riscul unei noi curse a inarmarii, similara celei din perioada Razboilui Rece, daca SUA nu tin cont de cerintele Rusiei, Lavrov a subliniat ca Moscova doreste pur si simplu un acord asupra "unui concept si a unei arhitecturi comune in privinta viitorului sistem european de aparare antiracheta".

"Speram ca vom ajunge sa rezolvam aceste probleme, cel putin la nivel de experti", a explicat el.

Moscova doreste sa fie membru cu drepturi depline in sistemul de aparare antiracheta din Europa si refuza ideea unui scut aflat doar sub control occidental, care sa acopere o parte a teritoriului rusesc.

Washingtonul a reafirmat ca acest scut nu este indreptat catusi de putin impotriva Rusiei.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intrebat si el, in urma cu trei zile, in replica la afirmatiile liderului de la Kremlin, daca Romania are vreo garantie juridica potrivit careia "nici o racheta care exista acum pe teritoriul Federatiei Ruse nu va atinge vreodata teritoriul Romaniei".

"Ceea ce inseamna ca domnului presedinte Medvedev, la momentul potrivit, va trebui sa-i dam confortul ca aceste instrumente militare nu vizeaza lovituri impotriva Federatiei Ruse si mai ales ca - n-am niciun dubiu - domnul Medvedev este gata sa dea si dansul Romaniei garantii ca nicio racheta care exista acum pe teritoriul Federatiei Ruse nu va atinge vreodata teritoriul Romaniei," spusese Traian Basescu, joi seara, intr-un interviu acordat TVR1.