Desfasurarea scutului american antiracheta reprezinta o amenintare reala la adresa fortelor nucleare de intimidare ale Rusiei, a declarat vineri dimineata seful directiei operative a Statului Major al Armatei ruse, Andrei Tretiak, citat de presa centrala si AFP.

Andrei TretiakFoto: Statul Major al Armatei Ruse

„Dupa realizarea etapelor trei si patru ale programului, situatia s-a schimbat radical. 400 de rachete de interceptare pe 40 de nave si in zona scutului din Polonia. Este o amenintare directa la adresa fortelor noastre nucleare de intimidare”, a spus general-locotenentul Tretiak la o conferinta de presa cu tema „Pozitia Rusiei referitoare la crearea unui scut aerian european”.

El a precizat ca Rusia nu a avut si nu are planuri de desfasurare a elementelor de aparare aeriana dincolo de granitele tarii, scrie RIA Novosti. NATO a anuntat anterior planuri de amplasare a rachetelor de interceptare in vecinatatea granitelor ruse. SUA si Romania au convenit desfasurarea sistemului de aparare aeriana pe teritoriul romanesc, in conditiile in care Rusia nu a primit nici pana in prezent din partea Aliantei garantii legale ca scutul nu va fi indreptat impotriva potentialului strategic militar al Rusiei.

Dezvoltarea unui sistem european de aparare aeriana nu constituie, pentru moment, un pericol substantial pentru Rusia, este de parere Tretiak. Pe de alta parte, daca NATO va continua sa lucreze la un scut european fara a tine cont de parerea Moscova, Rusia va intreprinde masuri de raspuns compensatorii. "Daca se va trece la realizara planului in patru etape fara a tine cont de punctul de vedere al Rusiei si, mai ales, fara implicarea ei, nu vom putea sta cu mainile in san, impacandu-ne cu ideea amenintarii la adresa celui mai important element al securitatii nationala a statelor - fortele strategice de intimidare. Acest lucru ne va impinge la masuri de raspuns, care sa compenseze influenta negativa a scutului antiracheta al NATO.