Presedintele francez Nicolas Sarkozy spune ca Uniunea Europeana (UE) este "capabila sa numeasca pe cineva de calitate foarte ridicata" la conducerea Fondul Monetar International (FMI) pentru a-l inlocui pe Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee publicat joi seara.

Declaratia nu mentioneaza insa niciun nume, in timp ce mass-media si unele guverne europene vorbesc tot mai mult ca ministrul francez al Economiei si Finantelor Christine Lagarde ar putea prelua aceasta functie, scrie AFP.

Strauss-Kahn a demisionat joi dupa acuzatiile de agresiune sexuala care i-au fost aduse de o camerista a unui hotel din Statele Unite.

"Presedintele a luat act de demisia devenita inevitabila a lui Dominique Strauss-Kahn din functia de director executiv al Fondului Monetar International (FMI)", potrivit Palatului Elysee.

Sarkozy "sprijina ferm" FMI care sub autoritatea directorului sau general a contribuit intr-o conjunctura deosebit de dificila la mentinerea stabilitatii financiare la nivel mondial si la reluarea cresterii economice", se afirma in document.

Potrivit comunicatului, presedintele "vrea ca urmatorul director general al FMI sa fie ales de catre consiliul sau de administratie in urma unui proces deschis si transparent".

"Uniunea Europeana, ale caror state membre sunt impreuna cel mai mare actionar al Fondului este capabila sa numeasca pe cineva de foarte buna calitate. Europa trebuie sa faca alegerea unitatii", arata sursa citata.

Europenii vor sa pastreze sefia FMI, dar au aparut dispute

Nerabdatori sa pastreze conducerea FMI dupa plecarea lui DSK, europenii sugereaza ca doamna Christine Lagarde ar putea prelua functia, dar lista candidatilor este tot mai mare. Tarile emergente, de asemenea, doresc sa aiba un cuvant de spus.

Potrivit liderului italian Silvio Berlusconi, in special, ministrul francez al economiei ar fi "o alegere excelenta."

Comunitatea Statelor Independente (fosta URSS fara tarile baltice si Georgia) a anuntat candidatura pentru conducerea FMI a sefului Bancii Centrale din Kazahstan Grigori Marchenko. Multi observatori pariaza pe fostul ministru de finante turc Kemal Dervis.

FMI este condus de un european din 1946, americanii avand in schimb conducerea Bancii Mondiale.