Guvernul a intentionat anul trecut sa reduca pensiile si a promovat masura in Parlament, dar a fost obligat sa recurga la majorarea TVA dupa ce Curtea Constitutionala (CC) a respins aceasta propunere, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc.

Emil BocFoto: AGERPRES

"Decizia Curtii Constitutionale, din nefericire, ne-a adus in situatia sa recurgem la a doua solutie. Noi am mers in paralel cu reducerea cu 15% a pensiilor, dar decizia Curtii Constitutionale ne-a obligat sa luam o alta decizie", a spus Boc, intrebat de jurnalisti cum comenteaza declaratiile presedintelui Traian Basescu privind majorarea TVA.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca marirea TVA-ului la 24% a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL", care a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni.

"Le-am propus partidelor impozitarea temporara a pensiilor, a tuturor pensiilor cu 10%. Partidele s-au intalnit in sedinta de Guvern si au marit TVA. Toate au fost impotriva, inclusiv PDL. Pensionarii atunci le-au multumit partidelor. Ii rog sa vada ACUM cat au pierdut in realitate prin cresterea TVA", a spus Basescu.

"Marirea TVA ne va face sa ne taraim inca 2-3 ani de acum inainte. A fost o greseala pe care o vom plati inca cativa ani", a mai spus presedintele.