Aflat in Transnistria, presedintele comisiei Dumei de stat pentru afaceri internationale, Konstantin Kosaciov, a declarat ca intentia Washingtonului de a face din Romania o platforma pentru desfasurarea sistemului american anti-racheta poate provoca o riposta militara din partea Rusiei, scrie agentia Regnum, citand Kommersant-Moldova.

"Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru va antrena un raspuns din partea Rusiei, care nu va depinde insa de vointa politica, ci va fi un element justificat si previzibil de pura planificare militara", a spus oficialul rus.

El a explicat ca militarii au logica lor, "ei actioneaza intotdeauna in interesele apararii statului lor".

Kosiaciov si-a exprimat, in context, speranta, ca rachetele de interceptare care vor fi amplasate pe teritoriul Romaniei nu vor reprezenta, din punctul de vdere al arsenalului strategic al Rusiei, o amenintare.

La randul lor, oficialii transnistreni sunt nelinistiti de planurile SUA in Romania. Astfel, seful delegatiei tiraspolene la Comisia unica de control care coordoneaza misiunea de mentinere a pacii de pe Nistru, Oleg Beliakov, crede ca „apropierea unui element militar activ al NATO de granitele Moldovei indica faptul ca nu este exclusa o asimilare a fortelor armate ale Moldovei si Rusiei intr-un sistem strategic unic. Ceea ce poate complica situatia din Transnistria. Pentru noi de preferat ar fi sporirea prezentei militare ruse in regiune, dar acest lucru depinde de politicieni”, a subliniat Beliakov.​