Guvernul a aprobat un proiect de lege privind infiintarea Garzii de Coasta in zona litoralului Marii Negre, a Dunarii Maritime si a Deltei Dunarii, a anuntat Traian Igas, ministrul administratiei si internelor. Potrivit acestuia, inspectoratele judetene ale politiei de frontiera Constanta si Tulcea vor fi comasate, iar inspectoratele din Ialomita si Braila vor intra sub coordonarea celor din Galati si Calarasi. Ministrul a mai spus ca in urma acestei reorganizari vor fi desfiintate 350 de posturi.

Garda de Coasta va avea ca zona de competenta suprafata din teritoriul national constituita din zona de frontiera corespunzatoare judetelor Constanta si Tulcea, Dunarea maritima, apele maritime interioare, marea teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva.

De asemenea, legea vizeaza crearea cadrului legal pentru reglementarea efectuarii controlului pentru trecerea frontierei de stat a navelor care intra sau ies din porturile romanesti din curse externe, avand in vedere si aderarea la Spatiul Schengen, aspect care presupune stabilirea unor noi principii ale controlului navelor care circula pe fluviul Dunarea, aplicabile dupa data stabilita prin decizie a Consiliului Uniunii Europene de eliminare a controlului la frontierele interne.

Ministrul a precizat ca in Uniunea Europeana, 24 de state au zone de coasta, din care 20 au garda de coasta.