Vicepresedintele CJ Iasi Constantin Adascalitei (PSD), a declarat ca a fost chemat, joi, la sediul DNA Iasi, impreuna cu celalalt vicepresedinte al institutiei, Victor Chirila (PNL), dar ca nu cunoaste motivele pentru care trebuie sa se prezinte in fata procurorilor. Cei doi au anuntat miercuri ca au descoperit in birourile lor camere de luat vederi care ar fi fost instalate fara stirea lor.

"Curios, cei de la DNA Iasi ne-au sunat exact in timp ce discutam cu jurnalistii pe tema camerelor de luat vederi descoperite in birourile noastre. Nu cunoastem motivele. Vom merge cu avocatii, sa vedem daca exista vreun denuntator. Nu stim daca acele camere au fost puse cu stiinta DNA, si nici daca exista vreun mandat pentru asta", a declarat pentru Mediafax vicepresedintele CJ Iasi Constantin Adascalitei.

El a adaugat ca de zece ani de cand a intrat in politica nu a fost acuzat de nicio infractiune. "Nu am mai avut pana acum treaba cu DNA", a mai spus vicepresedintele CJ Iasi.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru Mediafax ca vicepresedintele CJ Iasi Constantin Adascalitei face obiectul unor verificari ale procurorilor anticoruptie, care au solicitat instantei autorizarea interceptarii ambientale, in acest scop fiind montata aparatura respectiva. Sursele citate au adaugat ca exista autorizatie pentru montarea aparaturii respective.

DNA: Se desfasoara acte premergatoare urmaririi penale privind fapte de coruptie in cazul celor de la CJ Iasi

Directia Nationala Anticoruptie precizeaza, miercuri, ca se fac verificari pentru stabilirea imprejurarilor in care au fost dezvaluite acte procedurale autorizate de judecator in dosarul privind CJ Iasi, in care se fac acte premergatoare urmaririi penale privind suspiciuni de coruptie.

"Ca urmare a informatiilor vehiculate in spatiul public generate de declaratia facuta de vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi Chirila Victor in legatura cu descoperirea in biroul sau a unor obiecte de tehnica de monitorizare, Biroul de informare si relatii publice face urmatoarele precizari: Serviciul Teritorial Iasi desfasoara acte premergatoare urmaririi penale in legatura cu suspiciunea savarsirii unor fapte de coruptie. In acest stadiu al anchetei penale, mai multe detalii nu pot fi date publicitatii", precizeaza DNA intr-un raspuns la o solicitare facuta de agentia Mediafax.

DNA anunta si ca a declansat verificari in vederea stabilirii imprejurarilor in care "acte procedurale autorizate de judecator, in conformitate cu art. 911 - 915 Cod de procedura penala, au fost dezvaluite in cursul desfasurarii anchetei penale, cu riscul periclitarii bunului mers al acesteia".

Acuzatie de spionaj: Camere video secrete, descoperite in birourile vicepresedintilor CJ Iasi

Vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, liberalul Victor Chirila, a spus miercuri ca a descoperit in biroul sau si al celuilalt vicepresedinte al CJ, Constantin Adascalitei, membru PSD, camere de luat vederi care ar fi fost instalate fara stirea lor, adaugand ca a fost sesizata Politia in acest caz.

Chirila a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca marti dupa-amiaza a descoperit o camera de luat vederi, de dimensiuni mici, instalata in perete deasupra usii din biroul sau, el afirmand ca nu avea cunostinta de faptul ca era "monitorizat si urmarit, relateaza Mediafax.

"Stateam la birou si am vazut o culoare mai ciudata pe perete a varului de deasupra usii. M-am dus sa vad despre ce e vorba si am descoperit o camera de luat vederi, legata la doua fire. Am discutat apoi cu celalalt vicepresedinte al CJ, Constantin Adascalitei si am descoperit ca si in biroul sau e montata o astfel de camera. La el in birou se putea observa praf de var pe jos", a afirmat Victor Chirila.

"Vrem sa stim cine ne urmareste si de ce. Eu, unul, oricum am atributii putine la CJ, deci nu umblu cu bani sau contracte, si nici nu semnez hartii. Inainte de sedintele de consiliu, la mine in birou se aduna consilierii liberali pentru a discuta strategia pentru intrunirile respective. E vorba de persecutie politica. Aici nu e unitate militara, ci institutie publica", a mai spus Chirila.

El a declarat ca nu poate acuza pe nimeni in acest caz, adaugand ca nu este normal sa fie urmarit ca intr-un "stat securist".

Victor Chirila a spus ca a sesizat Politia Iasi, miercuri, la ora 13.15, in legatura cu aparatura video descoperita atat in biroul sau si al lui Constantin Adascalitei, dar ca politistii i-au comunicat ca acest caz nu este de competenta lor.

La randul sau, presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, a declarat ca este amuzat de aceasta poveste, precizand ca va contacta organele in drept pentru a vedea despre ce este vorba. "Ma amuza copios intreaga poveste. Nu stiu despre ce e vorba. Sa vedem cine le-a pus. Voi contacta organele in drept", a afirmat Simirad.

Relatiile intre seful CJ Iasi, Constantin Simirad, si cei doi vicepresedinti, Constantin Adascalitei (PSD) si Victor Chirila (PNL) sunt tensionate de cateva luni, acestia din urma ramanand la un moment dat fara atributii, prin dispozitia lui Simirad.

Victor Chirila figureaza pe lista posibililor candidati ai PNL pentru sefia CJ la alegerile din 2012, in timp ce Constantin Adascalitei a spus ca nu va candida pentru presedintia institutiei.