Ucraina vrea consultari cu Bucurestiul si cu Washingtonul asupra amplasarii in Romania a unor elemente ale scutului antiracheta american, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Konstantin Griscenko, citat de AFP.

"Consideram ca aceasta politica trebuie sa vizeze intarirea securitatii intregii Europe si trebuie sa ia in calcul toate aspectele politice ale acestei chestiuni", a precizat Griscenko, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.

"Ne exprimam interesul pentru a avea consultari atat cu partenerii nostri romani, cat si americani", a subliniat el, raspunzand unei intrebari.

Bucurestiul si Washingtonul au incheiat la inceputul lunii mai negocierile privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor interceptoare antiracheta, insistand pe caracterul pur defensiv al acestor sisteme.

Acordul a nemultumit Moscova, care a cerut "garantii juridice din partea Statelor Unite asupra faptului ca sistemele antiracheta in curs de a fi amplasate in Europa nu sunt indreptate impotriva fortelor strategice nucleare rusesti".

Tot miercuri, presedintele Dmitri Medvedev a avertizat ca Rusia ar putea abandona noul tratat de dezarmare nucleara semnat cu Statele Unite, cu riscul de a se reveni la Razboiul Rece, in lipsa unui acord cu Washingtonul.