Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni ca a observat ca deocamdata nu se doreste o raspundere materiala efectiva a magistratilor.

"Pe langa realitatea ca nu se raspunde pentru erori judiciare, ne mai confruntam cu un adevar pe care e bine sa-l rostim, sa nu culpabilizam a priori pe nimeni. Adevarul este ca nu se doreste deocamdata o raspundere materiala a magistratilor care sa fie efectiva si reala", a afirmat Predoiu, la o conferinta, relateaza Agerpres.

Vezi atasat discursul integral al ministrului Catalin Predoiu

El a subliniat ca raspunderea magistratilor este una dintre caile prin care se poate imbunatati calitatea actului de justitie si ca ea ar trebui sa fie soclul pe care sa fie asezata statuia independentei justitiei.

Ministrul a aratat ca dreptul pozitiv ar trebui sa recunoasca faptul ca independenta ca valoare deriva din raspundere si implineste responsabilitatea fata de actul de justitie.

"Realitatea este ca in Romania profesia de magistrat este printre putinele care nu raspund pentru ceea ce fac... Analiza indica faptul ca raspunderea materiala nu functioneaza, iar raspunderea disciplinara este, parafrazand un clasic, sublima, dar lipseste aproape cu desavarsire", a sustinut el.

Demnitarul a precizat ca, din analiza Ministerului Justitiei, rezulta aproape negresit ca nici o actiune de regres exercitata de stat impotriva magistratilor care in exercitiul functiunii au cauzat erori nu s-a materializat in fapt din 2004, cand a fost reglementata, si pana in prezent.

Potrivit lui Predoiu, cauzele acestei anomalii sunt bine cunoscute sistemului judiciar, respectiv ca raspunderea materiala este conditionata de o prealabila raspundere penala sau disciplinara, iar in toate cazurile, ceea ce ar fi putut angaja raspunderea materiala, s-a evocat prescriptia celorlalte raspunderi prealabile.

Ministrul a apreciat ca acest mecanism este daunator pentru Justitie, pentru magistratii seriosi si pentru cetateni, care incet, incet isi pierd increderea in sistemul judiciar.