Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a acordat, vineri, placheta orasului Bucuresti cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu si astronautilor Aleksandr Aleksandrov (Bulgaria), Leonid Ivanovich Popov (Federatia Rusa), Russell Schweickart (SUA) si Franz Viehbock (Austria) cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la primul zbor al unui om in Cosmos si 30 de ani de la primul zbor in spatiul cosmic al unui cetatean roman. Oprescu i-a felicitat pe fostii cosmonauti pentru ce au facut pentru omenire, iar la poza de grup a glumit cu jurnalistii: "Hai ma, ca nu in fiecare zi pui mana pe cosmonauti".

Cinci fosti cosmonauti, premiati de OprescuFoto: Hotnews

"Dumneavoastra ati insuflat, alaturi de multi altii, ceea ce se numeste curaj. Exemplul dumneavoastra i-a facut pe multi copii sa-si doreasca sa poata calatori in spatiu. Aveti respectul si aprecierea noastra, pentru tot ce ati facut pentru omenire"', a declarat Oprescu care le-a acordat apoi plachetele celor cinci cosmonauti, incepand cu Dumitru Prunariu.

La randul sau, Dumitru Prunariu i-a oferit primarului general o placheta speciala, pentru a marca primul zbor al unui roman in spatiu.

Oprescu: "Thank you for your life! For all your life!"

Oprescu i-a luat la rand apoi pe ceilalti cosmonauti carora le-a acordat plachete. L-a felicitat in engleza pe astronautul Russell Schweickart cu care a si glumit putin. Apoi, i-a inmanat placheta astronautului austriac Franz Viehbock care i-a multumit primarului general "pentru aceasta onoare". "No! Thank you for your life! For all your life!", i-a raspuns Oprescu.

La rand a venit cosmonautul rus Leonid Popov, cu care Oprescu a glumit si a schimbat cateva replici in limba rusa. La final, primarul l-a premiat si pe cosmonautul bulgar Aleksandr Aleksandrov.

Dupa inmanarea plachetelor, Dumitru Prunariu i-a facut cunostinta primarului general cu fiul cosmonautului Leonid Popov pe care l-a prezentat drept "un investitor rus".

La final, toti s-au asezat la o poza de grup pentru jurnalistii prezenti la eveniment. "Hai ma, ca nu in fiecare zi pui mana pe cosmonauti", a glumit Oprescu in fata ziaristilor.

Dupa incheierea evenimentului, Dumitru Prunariu a vorbit, intr-un scurt interviu, si despre sansele ca un roman sa ajunga din nou in spatiul cosmic.

"Din pacate este foarte greu sa se zboare acum in spatiu. In primul rand nu exista mijloace de transport spre cosmos suficiente. Exista candidati cosmonauti, exista oameni selectionati. La nivelul Agentiei Spatiale europene, acum doi ani, s-a incheiat un nou proces de selectie pentru un nou detasament de candidati cosmonauti europeni. Din 8.400 de oameni au fost alesi 6. Acestia sase, pana vor zbura in cosmos va dura inca 15-20 de ani pentru ca exista detasamentul anterior care este deja in pregatire. Exista cosmonautii care deja au zburat, sunt experimentati si vor fi trimisi in anumite misiuni cu prioritate. Deci va dura in jur de 15 ani", a precizat Prunariu.

Cosomnautul rus, Leonid Popov a incheiat cu o gluma, amintindu-si ca atunci cand a fost ales sa mearga in spatiu, una dintre persoanele cele mai fericite a fost sotia sa. "Ea a fost fericita. Stie intotdeauna unde te gaseste. Acolo in cosmos nu te duci nicaieri in alta parte. Daca mergi in spatiu, stie mereu unde esti si ce faci", a declarat Popov.

Cei cinci astronauti si cosmonauti au fost distinsi, vineri, si de catre Academia Romana, cu diploma Meritul Academic, inmanata de presedintele prestigiosului for, Ionel Haiduc, noteaza Agerpres.

Evenimentul a avut loc in cadrul unei sesiuni omagiale prilejuita de implinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om in cosmos si 30 de ani de la primul zbor in cosmos al unui cosmonaut roman, organizata de Sectia de Stiinte Tehnice si Comitetul Roman de Istoria si filosofia Stiintei si Tehnicii ale Academiei Romane, Agentia Spatiala Romana si Revista ''Stiinta si Tehnica'', care s-a desfasurat in Aula Academiei Romane.

Cine sunt cei cinci cosmonauti premiati de catre Primaria Capitalei si de catre Academia Romana

Leonid Ivanovich Popov (nascut pe 31 august, 1945) este un fost cosmonaut sovietic, din Ucraina. A fost comandantul misiunilor Soyuz 35, Soyuz 40 si Soyuz t-7 si a insumat 200 de zile, 14 ore si 45 de minute in spatiul cosmic.

Russell Schweickart (nascut pe 25 octombrie, 1935) este un fost astronaut american care a facut parte din misiunea Apollo 9. Schweickart a petrecut peste 241 de ore in spatiul cosmic ca pilot al Modului Selenar din cadrul misiunii Apollo 9 si a executat o iesire in spatiul cosmic de o ora si 8 minute. Schweickart este cofondatorul Fundatiei B612, grup ce isi propune sa apere Pamantul de impacturi cu alte corpuri ceresti. Schweickart, impreuna cu cosmonautii Alexey Leonov, Vitaly Sevastyanov si Georgi Grechko a infiintat in 1984 Aosciatia Exploratorii Spatiului, deschisa tuturor celor care au zburat in spatiul cosmic.

Aleksandr Panayotov Aleksandrov, (nascut pe 1 decembrie 1951) este cel de-al doilea bulgar care a zburat in spatiu si primul care a pus piciorul pe statia spatiala Mir. In 1988, Aleksandrov a facut parte din misiunea Soyuz TM-5 care a

atins statia spatiala internationala. In total, Aleksandrov a stat aproximativ 10 zile in spatiu. Aleksandrov a devenit ulterior Directorul Adjunct al Institutului de Cercetare a Spatiului din cadrul Academiei de Stiinte din Bulgaria.

Astronautul Franz Viehbock (nascut pe 24 august, 1960) este primul austriac ce a zburat in spatiul cosmic. El a fost ales sa participe in proiectul Autromir 91 si, pe 2 octombrie 1991, impreuna cu doi cosmonauti rusi la bordul rachetei Soyuz TM-13, a decolat de la Cosmodromul de la Baikonur cu tinta statia spatiala Mir. Viehbock a petrecut 7 zile si 22 de ore pe statia spatiala si a condus 15 experimente in domeniul medicinei, fizicii si tehnologiei spatiale.

Dumitru Dorin Prunariu (nascut pe 27 septembrie, 1952) a fost primul si singurul roman pana in prezent care a zburat in spatiul cosmic. Prunariu a facut parte din misiunea Soiuz 40 din cadrul programului Intercosmos si a petrecut aproape 8 zile (7 zile, 20 de ore si 42 de minute) la bordul statiei spatiale sovietice Saliut 6 (14-22 mai 1981), alaturi de cosmonautul rus Leonid Ivanovici Popov. In timpul petrecut pe statia spatiala, Prunariu a realizat mai multe experimente stiintifice, intre acestea inscriindu-se si un important studiu al campului magnetic terestru.

A fost pe rand ofiter inginer in cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sef al Aviatiei civile romane, presedinte al Agentiei Spatiale Romane, ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, presedintele Consiliului de ne-militarizare a spatiului cosmic din cadrul ONU. In prezent are gradul de general maior (cu 2 stele) in rezerva.