Autoritatile de la Tokio au pus la punct detaliile unui plan de ajutor pentru operatorul centralei de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), astfel incat sa fie acordate compensatii financiare celor care au avut de suferit din cauza accidentului nuclear.

Potrivit unor informatii neoficiale, ar fi vorba de fonduri in valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Practic, va fi creat un organism care va functiona pe baza unui parteneriat public - privat, care va fi finantat din fonduri de stat si din contributii ale diferitelor firme private si care va sprijini TEPCO ( inclusiv prin cumpararea de actiuni ale acestui operator).

Ajutorul oferit de guvernul nipon va permite companiei sa faca fata unor compensatii masive care vor fi platite persoanelor evacuate si firmelor afectate de accidentul nuclear. Aceasta decizie plaseaza TEPCO - firma privata - sub supravegherea unei comisii independente, ceea ce inseamna si un amestec al guvernului in afacerile pe care le deruleaza.

TEPCO este cea mai mare companie de profil din Asia, dar criza de la centrala Fukushima a adus-o aproape in pragul falimentului, amintesc agentiile internationale de presa.

UPDATE: Bursa din Tokio a inregistrat pierderi de 0.70%, dupa ce guvernul japonez le-a cerut mai multor banci sa renunte la creantele pe care le are fata de TEPCO.