Biserica Ortodoxa Romana si-a exprimat speranta ca va putea rezolva problema asezamantului de la Ierihon cu Patriarhia Ierusalimului pe cale amiabila, urmand sa trimita o delegatie de trei ierarhi la Ierusalim pentru dialog, a declarat joi Ciprian Campineanul, secretar al Sfantului Sinod.

Patriarhia Ierusalimului a anuntat ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxa Romana intr-un comunicat postat la 9 mai pe site-ul sau oficial, explicand ca motivul este construirea asezamantului romanesc la Ierihon fara incuviintare canonica de la Ierusalim.

Ierarhul a explicat ca lucrarile la asezamant au inceput in 1998, cu acordul fostului Patriarh, Diodor, si ca la lucrari au participat multi voluntari romani pentru a servi pelerinilor romani.

"Am cautat sa le oferim o casa a noastra cu tarife mult mai mici de la hotel," a explicat acesta.

In opinia sa, ar fi fost "elegant" ca Patriarhia Ierusalimului sa comunice oficial deciziile sale Patriarhiei Romane, comunicat care este inca asteptat de Patriarhia Romana, potrivit Agerpres. PS Ciprian Campineanul a afimat ca, in cazul neajungerii la nicio solutie, se poate apela la concilierea din partea Patriarhiei ecumenice.

"Nadajduim ca vom ajunge la o intelegere, la o reconciliere si aceasta hotarare a Sfantului Sinod al Ierusalimului va fi schimbata," a mai spus preasfintitul ierarh.

Guvernul roman a suplimentat in luna aprilie cu un milion de lei bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru construirea Asezamantului romanesc de la Ierihon, Israel.

Banii provin din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, potrivit documentului care a fost publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi.

In luna martie, Guvernul a decis suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte, fondurile urmand a fi utilizate pentru continuarea lucrarilor de constructii la unele biserici, pentru repararea si reabilitarea unor lacasuri de cult, dar si pentru sustinerea activitatii unor asezaminte sociale administrate de biserici.

"Eu cred ca si bisericile trebuie sprijinite in Romania. Fara credinta in Dumnezeu, cred ca nici dumneavoastra si nimeni din tara aceasta nu poate face nimic. Este o prioritate la fel cum sunt prioritatile pentru investitii", a spus Emil Boc, saptamana trecuta.