Decizia Regelui Mihai I de a rupe legaturile dinastice dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Princiara de Hohenzollern a fost pentru publicul romanesc neasteptata si neinteleasa in buna masura. Filip-Lucian Iorga, un tanar istoric, specializat in problemele regalitatii romanesti explica aceasta decizie din punct de vedere istoric, simbolic dar si din perspectiva itelor incalcite ale relatiilor intre familia regala a Romaniei si familia de Hohenzollern.

Filip-Lucian Iorga Foto: Fundatia Culturala Erbiceanu

Contributors: De ce a fost aleasa ziua de 10 Mai 2011 pentru a face publica aceasta decizie a Casei Regale? Numai pentru a respecta dorinta Regelui Ferdinand ?

Filip-Lucian Iorga: Da, si pentru ca e o data simbolica. Se implinesc 130 de ani de la Proclamarea Regatului din 1881. Documentul nu e o surpriza, e o confirmare a unei realitati. Inca din timpul Primului Razboi Mondial, de la 1916, legaturile dintre dinastia romana si Casa Princiara de Hohenzollern s-au rupt. Daca primul rege a fost adus tocmai pentru ca era german si germanitatea lui a fost foarte importanta, Ferdinand a ales sa nu mai fie german tocmai pentru a urma vointa natiunii pe care o conducea. Era regele Romaniei, romanii voiau sa elibereze Transilvania si atunci Romania a intrat in razboi alaturi de Antanta impotriva Germaniei natale a regelui Ferdinand. Din cauza asta, Casa de Hohenzollern l-a si exclus din randurile familiei in 1916, iar dupa cativa ani, in 1921, chiar Regele Ferdinand, deci bunicul Regelui Mihai, a decis ca numele dinanstiei domnitoare din Romania sa nu mai fie de Hohenzolern, sa fie a Romaniei, Casa Regala a Romaniei.

Nu e un caz unic. De exemplu, tot in timpul primului razboi mondial, in 1917, dinastia britanica a facut aceeasi miscare. Din Saxa-Coburg Gotha – britanicii erau foarte antigermani in timpul razboiului – dinastia lor a devenit Windsor.

Contributors: Ce inseamna din punct de vedere practic acesta decizie? De exemplu pentru stautul Casei Regale?

Filip-Lucian Iorga: Implicatiile pragmatice sunt o reconfirmare mai mult decat o inovatie. La 30 decembrie 2007, la 60 de ani de la abdicarea fortata a Regelui, Maiestatea Sa a semnat un document, Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei, care desfiinteaza legea salica, si lamureste foarte clar succesiunea la sefia familiei, dupa Maiestatea Sa. Principesa mostenitoare, Margareta, Principesa Elena, tanarul principe Nicolae, care are 25 de ani, si asa mai departe. Se desfiinteaza astfel prevederile Constitutiei Regatului Romaniei, conform careia numai mostenitorii barbati in linie de prim nascut aveau dreptul sa conduca familia si sa domneasca. In foarte putine monarhii din Europa sau din lume mai rezista aceasta lege salica.

Contributors: Privitor la relatia cu familia de Hohenzollern se schimba lucrurile?

Filip-Lucian Iorga: Familia de Hohenzollern, care are o istorie admirabila, milenara, din pacate la ora asta are o problema, nu e o noutate, are un sef care nu e la inaltimea nici a traditiei familiei, nici a faptelor stramosilor si e un personaj controversat. Si cred ca si din cauza aceasta Casa Regala a Romaniei a simtit ca e datoare pentru ea, dar si pentru noi, sa ne rupa, sa marcheze o distanta fata de aceasta familie care are niste probleme interne acuma. A fost mai intai un conflict intre fostul sef al familiei de Hohenzollern, care a murit anul trecut si era foarte in varsta si actualul sef, care e un personaj controversat, sunt tot felul de lucruri mai putin ortodoxe, mai putin obisnuite in lumea aristocratiei europene pe care omul asta, seful Casei de Hohenzollern, le face si Casa Regala a Romaniei nu are de ce sa ramana legata de o zona umbroasa, care incepe sa devina din pacate zona familiei Hohenzollern.

Mai ales ca noi avem privilegiul de a avea un sef de familie foarte respectat, ati vazut ca a fost printre cei mai importanti invitati la nunta regala de la Londra, Regele Mihai e o figura nepatata si necontestata. Aici cred eu ca este latura cea mai importanta, dincolo de desprinderea aceasta pragmatica de latura germana despre care v-am spus ca are niste probleme si care ar putea avea chiar pretentii nelegitime la sefia Casei Regale a Romaniei. E vorba de o latura simbolica, adica e o reafirmare a atasamentului si a dedicatiei cu care Familia Regala a Romaniei serveste Romania. Ei fac un sacrificiu renuntand la aceste titluri.

Citeste tot articolul si comenteaza peContributors.ro