Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hurzeler, a declarat, marti, ca motivul pentru care au fost impuse restrictii muncitorilor romani este faptul ca Elvetia are libera circulatie fara restrictii cu celelalte tari europene, ceea ce a adus un aflux important de migranti, in special din Germania, transmite Mediafax.

"Este prevazuta o perioada tranzitorie pana in 2016 cu restrictii privind numarul muncitorilor. (...) Avem libera circulatie si acum fara nicio restrictie cu tarile europene cu care am avut acorduri anterioare celui cu Romania si asta a adus un flux important de imigranti, in principal din Germania. Si, pur si simplu, nu mai sunt locuri de munca. Acesta este cam singurul motiv, dar incepand din 2016 nu va mai fi nicio restrictie", a spus ambasadorul, care, intrebat apoi daca nu este vorba de 2014 in loc de 2016, a precizat ca data trebuie verificata.

El a adaugat ca exista totusi nevoie de mana de lucru in anumite sectoare, mentionand medicina si informatica.

"In anumite sectoare exista oarecare nevoie. Mai ales, in domeniul medical, este nevoie de medici. Asta este clar. Si poate ca in domeniul informaticii. Si avem in Elvetia foarte multi specialisti romani in domeniul muzicii clasice. Asa cum spuneam, trei din patru maestri de concert din orchestre sunt romani si apoi si in domeniul cercetarii in stiintele matematice si fizice avem cercetatori romani la universitatile politehnice. Noi nu avem o piata pentru acei muncitori care nu sunt foarte specializati. Nu avem mari piete ale agriculturii, in domeniul constructiilor, ca in Spania si Italia. Deci este necesar formarea pe puncte si aici vechile tari ale UE care au relatii anterioare cu privire la libera circulatie a persoanelor cu Elvetia, dar si Romania, au fost deja inainte", a spus ambasadorul.

Intrebat daca nu se ia in calcul marirea plafoanelor pentru profesii din medicina sau informatica, ambasadorul elvetian a explicat ca aceste cote vor fi mentinute. "Nu vor fi marite in orice caz pentru urmatorii doi ani", a spus el.

La randul sau, Teodor Baconschi a explicat ca subiectul este pe agenda discutiilor bilaterale. "Conform Tratatului de Aderare a Romaniei, ratificat in statele membre, exista pana in 2014 o perioada de tranzitie in care fiecare stat membru face o evaluare de etapa si liberalizeaza gradual accesul muncitorilor romani pe piata muncii. Uniunea Europeana are un acord cu Confederatia Elvetiana care s-a angajat sa liberalizeze complet accesul romanilor pe piata muncii tot pana in 2014, deci subiectul este pe agenda. Am apreciat aspectele mai mult decat incurajatoare si de continut ale relatiei bilaterale, ati auzit si astazi ca in urma unui referendum, bunaoara, Elvetia a ridicat vizele pentru romani si bulgari in 2009 cu o majoritate graitoare. Deci ne concentram pe dialogul politic, cooperarea in cadrul UE, stimularea investitiilor si pe buna intrebuintare a acestui grant de 181 milioane de franci elvetieni pe care l-am primit pentru a reduce decalajul dintre tara noastra si celelalte tari membre. Le spunem prietenilor nostri elvetieni ca cifrele sunt mici, companiile de fapt cer prezenta unor specialisti romani si deci trebuie sa avem o comunicare cat mai buna pentru a nu inventa false pericole si pentru a consolida, inclusiv prin migratia fortei de munca, buna relatie romano-elvetiana", a spus Baconschi.

Accesul pe piata muncii din Elvetia va ramane restrictionat cel putin pana la sfarsitul lui mai 2014 pentru bulgari si romani, dupa ce Consiliul federal (Guvernul elvetian) a confirmat miercuri prelungirea perioadei tranzitorii pentru cetatenii acestor state, relateaza Le Matin, in editia online.

Lucratorii liber-profesionisti romani si bulgari vor beneficia complet de libera circulatie incepand de la 1 iunie 2011. Problema "falsilor liber-profesionisti" afecteaza insa lumea politica elvetiana de ceva vreme.

Acordul privind libera circulatie a persoanelor, incheiat in 1999, prevede posibilitatea de mentinere cu titlu temporar a restrictiilor nationale pe piata muncii pentru maxim sapte ani. Prima prelungire, la care a recurs Elvetia, nu trebuie motivata.

In cazul unor perturbari grave sau al unor amenintari cu perturbari grave pe piata muncii, Elvetia ar putea prelungi perioada tranzitorie cu inca doi ani, pana in mai 2016.

Cererea de forta de munca bulgara si romana se manifesta in principal in sectorul serviciilor (76% din autorizatii) si in agricultura (17%).

La sfarsitul lui decembrie, 8.690 de cetateni bulgari si romani locuiau in Elvetia, ei reprezentand 0,8% dintre cetatenii europeni. Spre deosebire de sfarsitul lui 2009, numarul lor a crescut cu 17,5%, respectiv 1.292 de persoane.