Harghiteanul Csibi Barna, care in luna martie a spanzurat public o marioneta cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, este prezent la targul organizat de Zilele municipiului Sfantu Gheorghe cu un stand in care comercializeaza diverse materiale si obiecte cu caracter revizionist si iredentist. Vineri, pe taraba acestuia puteau fi vazute si cumparate carti, stegulete cu stema Ungariei Mari, harti si tricouri imprimate cu mesajul "Tinutul Secuiesc nu e Romania" sau pe care figura stema Romaniei fara Transilvania, relateaza Agerpres.

Csibi BarnaFoto: Hotnews

"Am auzit si eu ca am fost dat afara de la locul de munca. Ce sa fac, trebuie sa traiesc din ceva", a declarat Csibi Barna, fara a face alte comentarii legate de decizia de concediere luata recent de conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Organizatorii targului au declarat ca Csibi Barna a inchiriat spatiul sub numele unei firme si nu aveau de unde sa stie ce marfa comercializeaza.

"A platit spatiul, raspunde pentru materialele pe care le vinde. Noi de unde sa stim ce scrie pe tricouri? (...) Nu suntem inainte de 1989 ca sa controlam marfa. Sigur, nu ne bucuram ca este aici, la Sfantu Gheorghe, nu suntem multumiti, dar asta e, nu avem ce face. Cine trebuie, sa verifice daca e legal sau ilegal ce vinde si daca e cazul sa-l amendeze", a declarat managerul public al municipiului Czimbalmos Csaba.

La randul sau, prefectul Gyorgy Ervin a declarat ca va dispune verificarea acestei situatii.

Csibi Barna a fost functionar public in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Harghita, dar dupa incidentul din luna martie a fost detasat la Abrud, in judetul Alba, iar ulterior la Bucuresti. Pentru ca nu s-a prezentat la nici unul din posturi, conducerea ANAF a luat recent decizia de a-i desface contractul de munca, dar acesta poate contesta in instanta masura de concediere.

In luna martie, in preajma Zilei maghiarilor de pretutindeni, Csibi Barna a organizat o actiune in centrul municipiului Miercurea Ciuc, in cadrul careia a spanzurat o marioneta care in locul fetei avea o fotografie a lui Avram Iancu. Actiunea a ajuns in atentia opiniei publice dupa ce Csibi Barna a postat mai multe filmulete pe internet.

Gestul sau a atras atentia Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, care s-a autosesizat in acest caz si il cerceteaza pentru instigare la discriminare.