Sud-estul Europei devine principala poarta de acces a traficului de droguri, de arme si de persoane spre Uniunea Europeana, arata un raport Europol publicat miercuri, care ar putea afecta candidaturile de aderare la spatiul Schengen ale Romanei si Bulgariei, scrie EUobserver.

Raportul Europol - Oficiul de Politie al UE - se bazeaza pe analiza a peste 70.000 de pagini cu informatii, stranse de ofiterii de politie in ultimii doi ani.

"Dintre toate zonele, sud-estul a cunoscut cea mai mare expansiune in ultimii ani, ca rezultat al intensificarii traficului din zona Marii Negre, al inmultirii rutelor balcanice pentru transportul marfurilor ilicite spre si dinspre UE, precum si al cresterii semnificative a imigratiei ilegale via Grecia. Evolutia acestor fenomene in regiune a contribuit la formarea unei axe balcanice pentru traficul catre UE", arata studiul.

Raportul noteaza ca, desi gruparile de crima organizata incep sa devina din ce in ce mai multietnice, bandele criminale albaneze reprezinta inca una dintre cele mai mari probleme. Polivalente in infractiuni, clanurile mafiote albaneze sunt cunoscute pentru folosirea violentei extreme, evidentiaza raportul.

In privinta contrabandei cu arme, raportul vorbeste despre "mari depozite ilicite" in Albania, Bosnia si Croatia, precum si "acces la cantitati considerabile de arme militare, inclusiv lansatoare de rachete anti-tanc si echipamente anti-aeriene".

"Gruparile infractionale albaneze, turcesti si din zona fostei Uniuni Sovietice incearca sa-si extinda influenta in Uniunea Europeana si ar putea gasi noi oportunitati odata cu intrarea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen si cu perspectiva ridicarii vizelor pentru Ucraina, Moldova si statele din Balcanii de Vest", remarca raportul.

Rezultatele raportului vor fi inaintate, in iunie, ministrilor de interne ai UE, a declarat pentru EUobserver Rob Wainwright, directorul Europol. "Noi am realizat un raport obiectiv, fara influente politice. Noi vom inainta raportul ministrilor de Interne din UE in luna iunie, urmand ca acestia sa decida daca vor avea loc modificari in prioritatile Uniunii", a spus Wainwright.

Acesta a adaugat ca "posibila aderare la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, precum si eliminarea vizelor pentru Ucraina, ar putea fi vazute ca noi oportunitati pentru crima organizata". "Dar nu trebuie sa supraestimam puterea granitelor actuale. Ei gasesc deja multe modalitati de a opera in UE", a precizat directorul Europol.