Internetul a devenit principalul mijloc de facilitare a criminalitatii organizate, utilizat acum pentru traficul de droguri, de fiinte umane si pentru spalare de bani, a declarat miercuri, pentru AFP, Rob Wainwright, directorul oficiului european de politie Europol.

"Utilizarea internatului a devenit mult mai raspandita, este acum principalul mijloc de facilitare a criminalitatii organizate, as spune", a afirmat Wainwright.

Din ce in ce mai mult, gruparile criminale folosesc internetul pentru a comite crime si delicte considerate pana in prezent mai degraba "traditionale", a subliniat Wainright.

"In paralel cu ciber-criminalitatea legata de cardurile bancare, schimbul de materiale pedofile si piratare, internetul este utilizat acum pentru colectarea si distribuirea drogurilor, recrutarea si comercializarea victimelor traficului de fiinte umane", se arata intr-un raport al Europol.

Acest document de 37 de pagini citeaza si "facilitarea imigratiei clandestine", contrafacerea si traficul de animale.

Internetul este "utilizat la scara larga drept un mijloc de comunicare sigur si pentru spalarea banilor", potrivit sursei citate.

Fraudele legate de cardurile bancare au adus in 2009 peste 1,5 miliarde euro gruparilor criminale.

Raportul Europol, publicat la fiecare doi ani, este transmis ministerelor de justitie si de interne din tarile membre ale Uniunii Europene, in incercarea de a creiona prioritatile in lupta impotriva criminalitatii organizate pentru urmatorii doi ani, a precizat Rob Wainwright.