Deveselu, o comuna cu 3.257 de locuitori din judetul Olt, a devenit marti centrul atentiei presei, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca elemente ale scutului american antiracheta vor fi amplasate la fosta baza militara din localitate.

Foto:

Deveselu vine din sarbescul "deveselo" si inseamna al noulea sat de la Dunare( devet inseamna 9 iar selo inseamna sat).

Analiza locatiei optime a necesitat indeplinirea a 120 de parametri de securitate.

Baza aeriana de la Deveselu, construita cu sprijin sovietic in 1952, nu mai este operationala din 2002, dar este cunoscuta pentru ca acolo au aterizat in martie '52 primele avioane MIG 15.

Prima escadrila de MIG-21F-13 a aterizat tot la aceasta baza, in februarie 1962.

Tot la baza aeriana de la Deveselu a fost facut primul zbor supersonic cu un MIG 19, in anii '60.

Baza de la Deveselu servea in anii '80 atat pentru zboruri de noapte, cat si pentru zboruri de zi, cu patru escadrile, operate de o suta de piloti. Pana in anii '90, baza a mai functionat doar pentru aparare aeriana cu o singura unitate operata pe timp de noapte.

La aceasta baza aeriana a fost gazduit inainte de 2002 "Grupul 91 aviatie de vanatoare", la acea data fiind singura din Romania de unde erau operate zboruri cu alte avioane de vanatoare in afara MIG-urilor 21 LanceR.

Baza de la Deveselu se intinde pe o suprafata de aproximativ 700 de hectare si se afla la aproximativ sase kilometri de municipiul Caracal.

In comuna olteana vor ajunge 150-200 de militari US Army iar scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.

La comanda bazei militare se va afla un ofiter roman.

Potrivit Pentagonului, in Romania vor fi functionale pana in 2015 rachete de tip Standard Missile-3 Block IB - varianta terestra. Acestea au 350 mm in diametru, lungime de 6,6 m si cantaresc peste o tona si jumatate fiecare. Raza lor de actiune este de 600 km. Costul unei singure rachete este de 15 milioane de dolari.

Costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual, pentru functionarea sistemului, banii fiind suportati de SUA, a anuntat, marti, la Slatina, un oficial american.

Dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta in Europa, cu stabilirea unor interceptori si in Romania, presupune patru etape de implementare, dupa cum urmeaza:

- Etapa I (orizont de timp 2011):

o Protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.

- Etapa II (orizont de timp 2015):

o Extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est.

- Etapa III (orizontul de timp 2018):

o Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.

- Etapa IV (orizontul de timp 2020):

o Asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.

(Surse: Missile Defense Agency, Ballistic Missile Defense Review Report, Wikipedia, ZF, PRO TV)