FOTOGALERIE Deveselu, comuna de 3.000 de locuitori cu un scut antiracheta de sute de milioane de dolari

de D.Galantonu, Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 3 mai 2011, 20:08 Actualitate | Esenţial


Cea mai importanta comuna din Romania
 documente
(03 Mai 2011) PDF, 2MB
Deveselu, o comuna cu 3.257 de locuitori din judetul Olt, a devenit marti centrul atentiei presei, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca elemente ale scutului american antiracheta vor fi amplasate la fosta baza militara din localitate.

Deveselu vine din sarbescul "deveselo" si inseamna al noulea sat de la Dunare( devet inseamna 9 iar selo inseamna sat).

Analiza locatiei optime a necesitat indeplinirea a 120 de parametri de securitate.

Baza aeriana de la Deveselu, construita cu sprijin sovietic in 1952, nu mai este operationala din 2002, dar este cunoscuta pentru ca acolo au aterizat in martie '52 primele avioane MIG 15.

Prima escadrila de MIG-21F-13 a aterizat tot la aceasta baza, in februarie 1962.

Tot la baza aeriana de la Deveselu a fost facut primul zbor supersonic cu un MIG 19, in anii '60.

Baza de la Deveselu servea in anii '80 atat pentru zboruri de noapte, cat si pentru zboruri de zi, cu patru escadrile, operate de o suta de piloti. Pana in anii '90, baza a mai functionat doar pentru aparare aeriana cu o singura unitate operata pe timp de noapte.

La aceasta baza aeriana a fost gazduit inainte de 2002 "Grupul 91 aviatie de vanatoare", la acea data fiind singura din Romania de unde erau operate zboruri cu alte avioane de vanatoare in afara MIG-urilor 21 LanceR.

Baza de la Deveselu se intinde pe o suprafata de aproximativ 700 de hectare si se afla la aproximativ sase kilometri de municipiul Caracal.

In comuna olteana vor ajunge 150-200 de militari US Army iar scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.

La comanda bazei militare se va afla un ofiter roman.

Potrivit Pentagonului, in Romania vor fi functionale pana in 2015 rachete de tip Standard Missile-3 Block IB - varianta terestra. Acestea au 350 mm in diametru, lungime de 6,6 m si cantaresc peste o tona si jumatate fiecare. Raza lor de actiune este de 600 km. Costul unei singure rachete este de 15 milioane de dolari.

Costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual, pentru functionarea sistemului, banii fiind suportati de SUA, a anuntat, marti, la Slatina, un oficial american.


Dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta in Europa, cu stabilirea unor interceptori si in Romania, presupune patru etape de implementare, dupa cum urmeaza:

- Etapa I (orizont de timp 2011):
o Protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.

- Etapa II (orizont de timp 2015):
o Extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est.

- Etapa III (orizontul de timp 2018):
o Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.

- Etapa IV (orizontul de timp 2020):
o Asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.

(Surse: Missile Defense Agency, Ballistic Missile Defense Review Report, Wikipedia, ZF, PRO TV)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9723 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  numai sa nu se umple Deveselu de rromi (Marţi, 3 mai 2011, 20:41)

  Eneas [anonim]

  ca astia sunt pe mana cu spionajul rusesc si vor fura de la gaini la componente electronice,tot ce vor avea sub ochi!plus chefuri prin cimitire,plus cersetoria care e o meserie stimata de filozoful Andre Glucksmann !!!!
 • +1 (5 voturi)    
  Sucidava, Constantin cel Mare si 'Scutul" (Marţi, 3 mai 2011, 21:07)

  don giovanni [anonim]

  Se pare ca exista niste poli ai evolutiei istorice a acestor locuri, in jurul carora se invart interese universale, fie ca se intampla acum doua mii de ani si mai bine, pe timpul lui Constantin cel Mare si mult inaintea lui, sau pe timpul lui George DabalIu, Barack Hussein si Traian (asta de-acum, cu "calul lui Rogozin", nu celalalt cu podu'...).
  Vorbim aici de importanta strategica pentru spatiul iudeo-crestin a zonei din jurul Corabiei noastre, la 30 de km de Deveselu si la tot atatia de Dabuleni (a se observa meritele domnului Geoana...).
  Daca va veti putea misca funduletul din Bucuresti intr-un weekend, dupa o calatorie de 3-4 ore veti ajunge la Celei, acum un cartier al Corabiei. Veti descoperi acolo ruinurile unei asezari europene de acum 2000 de ani, o baza militara, unde cetatenii Romei se imbaiau in sofisticate terme.
  Peste Dunare, in actuala Bulgarie, la gurile unui rau ce se varsa in Dunare si pe care daco-getii aduceau piatra de constructie din Balcani, sunt ruinurile altor cetati traco-greco-romane. Pentru o iluminare completa, faceti un drum la Wikipedia:
  "În cartierul "Celei" se găsesc ruinele cetății dacice Sucidava, capitala tribului geto-dacic al Sucilor, unde Constantin cel Mare a construit un pod, al cărui capăt există și azi. În incinta cetății se găsește și intrarea într-o fântână secretă cu o adâncime de 12 m a cărei apă este potabilă și astăzi.
  La Corabia armata română a trecut Dunărea în 1877 pentru a angaja lupte cu trupele turcești în cadrul Războiului de Independență. "
  si multumiti-le lui Larry Page si Sergei Brin pentru aceasta minune a lumii, numita Google Maps: http://maps.google.com/maps?q=http://bbs.keyhole.com/ubb/download.php?Number=1274893&t=k&om=1
  One more thing: strada care leaga Celeiul de Corabia se cheama Strada Traian! (ceva-ceva stie dl. Rogozin :) )
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 mai 2011, 1:01)

   [anonim] i-a raspuns lui don giovanni

   • 0 (0 voturi)    
    'PATRIA SI DREPTUL MEU" (Miercuri, 4 mai 2011, 9:29)

    don giovanni [anonim] i-a raspuns lui

    Regiunea Corabia (Sucidava)-Caracal, parte a Daciei Malvensis romane, este plina de multe vestigii ale castrelor garnizoana pentru Legio V Macedonica si Legio VII Claudia Pia Fidelis (probabil ca este vorba de aceeasi unitate, sub alte denominari).
    Interesant ca si Macedonica si Claudia au fost varfuri de lance romana in razboaie ale Romei in Persia si Mesopotamia (Iran-Irak, cute, isn't it?)
    "The V Macedonica returned to Oescus in 274, after Aurelian had retired from Dacia. It guarded the province in later centuries, becoming a comitatensis unit under the Magister Militum per Orientis. It probably became part of the Byzantine army.
    "The Seventh Claudia was still guarding the Middle Danube at the end of the fourth century. Like almost all Caesarian legions, the emblem of this legion was a bull. The lion is also attested."
    "Tiberius Claudius Maximus the Roman soldier who brought the head of Decebalus to emperor Trajan was serving in Legio VII Claudia.". Hmm, iar Traian... :)
    Sucidava, vechea capitală a tribului dacic al sucilor, este situată în vatra orașului Corabia (județul Olt), pe teritoriul fostului sat Celeiu.
    Pe terasa superioară a Dunării se văd încă zidurile de apărare cu opt turnuri complet dezvelite ale orașului roman târziu Sucidava (secolele IV-VI), care, împreună cu cartierul actual, acoperă o parte a orașului roman din secolele II-III, mai puțin cunoscut. Au mai fost identificate băile romane (thermae), o bazilică paleocreștină (secolele V-VI) și străzi pavate.
    Cetatea se remarcă prin „fântâna secretă”, o capodoperă inginerească, menită să aprovizioneze cu apă așezarea în timpul asediilor.
    Tot aici se găsește piciorul unui pod roman construit peste Dunăre în timpul lui Constantin cel Mare. Inaugurat în 328, avea o lungime de peste 2 400 de metri, fiind considerat unul dintre cele mai lungi poduri ale antichității.
 • +1 (1 vot)    
  20 de coco pe an (Marţi, 3 mai 2011, 21:17)

  Rompy [anonim]

  Cu Palatul Parlamentului ce faceti ? Si ala mananca 20 de milioane pe an ca popa....asa degeaba, doar sa va lafaiti voi in el.. Spitalele le inchideti, pe cand si "Casa Poporului" care oricum nu mai e demult a poporului..
 • -2 (2 voturi)    
  Deveselu. (Marţi, 3 mai 2011, 21:28)

  cornel [anonim]

  Eu inteleg, ca ,,guriile de foc,, ale sistemului, sunt amplasate in aceasta baza. Curiozitatea costa in intrebarea daca sistemul acesta american, mai are in europa sau in afara sua, vreo baza de lansare a acestor rachete de interceptie. Apar o serie de intrebarii, raza de actiune este de cca. 600 km., deci relativ mica. In cazul cand racheta agresoare are focos nuclear, distugerea acesteia nu conduce si la o explozie nucleara ce va afecta spatiul ro. Rezulta in baza acestui rationament, ce poate fi gresit, ca apararea obiectivelor din vestul europei, si din nordul american se face cu costuri dramatice, aici in ro., si in proximitatea spatiului. Sunt contrariat ca cca. 400 mil. $, sunt cheltuiti ptr. securizarea unui coridor de cca. 1200 Km., coridor ce poate sau nu sa fie folosit de rachetele agresoare. Mai sunt multe intrebarii cu un grad elementar de dificultate, la care basescu cu guvernanti actuali ar trebui sa raspunda voluntar. Toate cele de bine.
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 mai 2011, 21:37)

  [anonim]

  • -5 (5 voturi)    
   Fortele de ocupatie (Marţi, 3 mai 2011, 22:21)

   borat [anonim] i-a raspuns lui

   Americana au ajuns in final in tara noastra. Ne-am pierdut tara si libertatea. Rusine!!!!
  • -3 (3 voturi)    
   . (Marţi, 3 mai 2011, 22:32)

   raluca [anonim] i-a raspuns lui

   ce pierderi ? Cu aia 400 de milioane Boc face cam 5 kilometri de autostrada. Ti se pare o pierdere mare ?
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 mai 2011, 0:46)

    [anonim] i-a raspuns lui raluca

  • -3 (3 voturi)    
   Da (Marţi, 3 mai 2011, 22:49)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui

   Intr-o epoca aindependentei Est - Vest am fi fost ca Berlinul de Vest, aprovizionat chiar si cu pod aerian. Intr-o epoca in care insa Vestul se incalzeste, are lumina si se deplaseaza cu hidrocarburi Est si Foarte Est, credeti ca vor risca vesticii sa ramana ai lor pe intuneric si in frig ca o mana de romani (si asa mult aclamati in vest cum ca ar fi acelasi lucru cu rrrrromi) sa fie in siguranta?

   Politica nu tine cont de logica sau devotament. In politica exista doar aliati DE MOMENT si INTERESE. Atat. Si oricat ati dori, Moscova e mai aproape geografic de Bucuresti decat Washington-ul sau Londra.
  • +3 (3 voturi)    
   Sa dea Dumnezeu! (Marţi, 3 mai 2011, 23:27)

   Albert [anonim] i-a raspuns lui

   Ca ne-am saturat de PeSeDeI care la TV ne spun ca sprijina parteneriatul cu americanii si prin spate fug cu avioanele lui Vantu la Moscova sa se inchine adevaratului lor stapan.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 mai 2011, 0:10)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • -2 (2 voturi)    
   intrebare (Miercuri, 4 mai 2011, 10:11)

   sargo [anonim] i-a raspuns lui

   oare de ce atatea state europene au demonstrat zile intregi impotriva amplasarii scutului pe teritoriul lor?

   ele nu doreau protectie?

   ma intreb daca dupa amplasare, vor face exercitii pe capul caror romani or sa cada resturile, ca aria de securitate trebuie sa fie destul de mare. sa speram ca o sa fie impecabile si accidente nefericite nu or sa apara.
   si chiar daca, pana la urma astea sunt detalii si colaterale.

   cu conditia sa nu fie folosit vreodata, sunt de acord cu aberatia asta militara, doar pentru ca insufleteste un satuc amortit.
 • +2 (2 voturi)    
  RIP PSD (Marţi, 3 mai 2011, 22:21)

  ionut [anonim]

  gata sa terminat cu pesedeul in romania deacuma doar popularii o sa conduca tara sub umbrela statelor unite
 • +1 (1 vot)    
  ce ironie (Marţi, 3 mai 2011, 22:25)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Că tocmai citisem o altă ştire despre comentariul ironic al rusnacului despre "calul traian":

  baza a fost sovietică - bazele sovietice din România au dispărut, bazele sovietice din RDG au dispărut, bazele sovietice din Cehoslovacia au dispărut, bazele sovietice din Ungaria au dispărut, bazele sovietice din Bulgaria au dispărut, din Iugoslavia erau dispărute de mult... Capra cât îi de râioasă, ţine coada-mbârligată.
 • 0 (0 voturi)    
  Eroare (Marţi, 3 mai 2011, 22:40)

  Mokele [anonim]

  Primul zbor supersonic romanesc a fost in anii 50 cu un Yak 23
  • 0 (0 voturi)    
   mokele mai citeste (Miercuri, 4 mai 2011, 9:32)

   OLDMAN [anonim] i-a raspuns lui Mokele

   cum sa faca iacu 23 zbor supersonic cu viteza maxima de 950km/h? zborul supersonic inseaman aproximativ 340m/s sau 1230km/h.
 • +1 (3 voturi)    
  Discutie intre doi De-veseleni la carciuma din sat (Marţi, 3 mai 2011, 22:46)

  Berzelius [utilizator]

  - I-auzi Mitica ce zice aicea: ca o rachieta din-aia americana face 15 meleoane de parai!
  - Pfuai! A' dreaq de scumpa ma Costica! Oare nu pica una la noi in curte??
 • +1 (1 vot)    
  Fregata (Marţi, 3 mai 2011, 23:04)

  Captain Spannow [anonim]

  Nu mai e cale de intoarcere , baieti. Inainte!...
 • 0 (0 voturi)    
  Hmm (Miercuri, 4 mai 2011, 8:04)

  VicX [utilizator]

  Macar poate o sa le modernizeze infrastructura din sat!!! In acelasi timp o sa creasca riscul atentatelor in ro!! Eu nu vad Asa mare importanta in scutul asta!! Razboiul rece e demult incheiat dar se pare ca americanii vor sa dezgroape securea dar cred ca rusii tot ii poate aseza in cur pe americani la cati dusmani isi fac!!poate ar tre rusia sa antreneze si sa aprovizioneze cu armament Talibanii din afganistan?!?
 • 0 (0 voturi)    
  si nu numai..... (Miercuri, 4 mai 2011, 8:31)

  mineu [anonim]

  si nu numai.....
 • 0 (0 voturi)    
  nu ne dam seama....sau nu vrem sa ne dam seama (Miercuri, 4 mai 2011, 15:17)

  ionut p [anonim]

  ne bucuram ca vom fi aparati de sua si asa mai departe. ne bucuram ca devenim un pct strategic pe harta. ne bucuram ca devenim mai importanti in ochii celorlalte stae....insa nu ne dam seama ca sua nu face asta degeaba....nu credeti ca ea deja pregateste vreun razboi ceva?....mie imi cam da de gandit treaba asta
 • 0 (0 voturi)    
  fotografierea interzisa (Miercuri, 4 mai 2011, 16:05)

  adigro [anonim]

  imi place fotografia cu stalpul pe care este un semn cu fotografierea interzisa! :-) Ce mai conteaza...
 • 0 (0 voturi)    
  relansare (Miercuri, 4 mai 2011, 18:51)

  iosub [anonim]

  Un avantaj al locatiei este ca se relansara bancurile cu olteni!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by