Curtea Constitutionala urmeaza sa analizeze, miercuri, sesizarile formulate de grupurile parlamentare ale PSD si PNL privind presupusa neconstitutionalitate a Codului de dialog social si a Legii salarizarii profesorilor, asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea, anunta Agerpres.

Legea dialogului social si Legea privind incadrarea si salarizarea in 2011 a personalului didactic au fost contestate pe 21 aprilie la CCR de 110 deputati PSD si PNL. Social-democratii si liberalii contesta atat procedura de adoptare a celor doua acte normative, cat si aspecte de fond.

"Criticam procedura, deoarece din nou se trec prin Parlament abuziv doua proiecte importante prin angajarea raspunderii. Desi Constitutia prevede ca angajarea raspunderii sa aiba loc in conditii deosebite, noi nu consideram ca acestea reprezentau o urgenta. In plus, Guvernul si-a angajat raspunderea pe cele doua proiecte fara a avea avizul CES", a precizat atunci liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa.

In ceea ce priveste aspectele pe fond la Legea salarizarii profesorilor, PNL si PSD critica evitarea principiului constitutional al negocierii colective, reducerea salariilor in cursul executiei bugetare si faptul ca, in decurs de un an, "s-a bulversat complet sistemul de salarizare a bugetarilor prin adoptarea a cinci legi in acest sens": "La Legea Codului de dialog social, pe fond, criticam incalcarea libertatii de asociere si limitarea drepturilor sindicale, de negociere, reducerea rolului CES si inlocuirea sa cu un alt organism, cat si ingradirea dreptului la greva", spune Mircea Dusa.