Secretarul de stat, Bogdan Aurescu, a declarat marti pentru HotNews.ro la Deveselu ca decizia de amplasare a elementelor scutului american antiracheta in satul din Olt a fost rezultatul a doua procese coordonate si simultane: unul din partea romana si altul din partea americana.

Intrebat cand vor incepe lucrarile de amplasare propriu zisa la Deveselu, Aurescu a spus ca trebuie terminate negocierile pentru acordul cu SUA, mentionand ca mai sunt cateva aspecte care trebuie negociate, dupa care acordul trebuie ratificat de Parlamentul Romaniei.

In ceea ce priveste durata acestor negocieri, Aurescu a spus: "Nu vorbim de intervale de timp foarte indelungate, va fi destul de curand".

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegatiile Romaniei si SUA ce negociaza Acordul privind amplasarea, in Romania, a unor elemente ale sistemului american antiracheta se afla, marti, in Olt, pentru a discuta cu autoritatile locale implicatiile deciziei de amplasare a acestui sistem in fosta baza aeriana de la Deveselu.

Au fost discutate ratiunile si implicatiile deciziei de amplasare la unitatea militara 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu din judetul Olt, seful statului mentionand ca baza ramane sub comanda romaneasca.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca sistemul antiracheta este unul defensiv, ca nu este destinat ofensivei, el subliniind ca elementele scutului antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse.