Serviciul Roman de Informatii mentine actualul nivel de alerta antiterorista, "Precaut", pentru ca datele detinute de autoritatile romane nu releva in acest moment existenta unor amenintari directe asupra Romaniei, a declarat luni, pentru Agerpres, seful Biroului de presa al SRI, Sorin Sava.

"Informatiile detinute de autoritatile romane in contextul creat de uciderea lui Osama bin Laden, liderul retelei Al-Qaida, nu releva existenta, in acest moment, a unor amenintari directe la adresa Romaniei, motiv pentru care se mentine nivelul de alerta terorista la albastru - precaut", a precizat Sava.

SRI monitorizeaza insa evolutia amenintarilor teroriste, in cooperare cu ceilalti membri ai Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), precum si cu partenerii externi.

"Serviciul Roman de Informatii, ca autoritate nationala responsabila de prevenirea si combaterea terorismului, impreuna cu celelalte institutii si autoritati publice din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului, a adoptat masurile necesare pentru cunoasterea posibilelor situatii generatoare de riscuri teroriste pe teritoriul national. In acest context, Serviciul Roman de Informatii monitorizeaza permanent evolutia amenintarilor teroriste la adresa Romaniei, in cooperare cu membrii SNPCT, precum si cu partenerii externi ai Serviciului, in vederea dispunerii cu operativitate a masurilor de prevenire a oricarui potential risc pentru securitatea nationala", a subliniat sursa citata.

Presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat luni ca Osama bin Laden, liderul retelei teroriste Al-Qaida, a fost ucis intr-o operatiune militara in Pakistan. Osama bin Laden este considerat responsabil pentru atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii si pentru multe alte atentate comise impotriva civililor sau militarilor si care s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti.