Restabilirea temporara a controlului la frontierele nationale in caz de situatii exceptionale, reclamata de Franta si Italia, "este o posibilitate, printre altele," de intarire a regulilor Schengen, a anuntat, intr-o scrisoare, presedintele Comisiei Europene, citat de AFP.

In scrisoarea adresata presedintelui francez Nicolas Sarkozy si premierului Silvio Berlusconi, datata 29 aprilie, Jose Manuel Barroso declara ca "restabilirea temporara a frontierelor este o posibilitate, printre altele, care, cu conditia sa fie supus criteriilor specifice si bine determinate, ar putea constitui un element pentru intarirea guvernantei acordului Schengen" privitoare la libera circulatie a persoanelor in Europa.

In fata afluxului de imigranti veniti din Africa de Nord, Sarkozy si Berlusconi au pledat, intr-o scrisoare din 26 aprilie, in favoarea unei reforme a acordului Schengen.

Ei au cerut Bruxellesului sa "examineze posibilitatea de a restabili temporar controlul la frontierele interne" ale statelor din spatiul Schengen, "in caz de dificultati exceptionale in gestionarea frontierelor exterioare comune".

In raspunsul sau, Barroso subliniaza ca "intarirea aplicarii regulilor de guvernanta din acordul Schengen este un domeniu pe care Comisia este in curs de a-l examina".

Comisia Europeana va prezenta miercuri o serie de actiuni pentru a lupta impotriva imigratiei, care vor include si propuneri pentru adaptarea regulilor Schengen.

In prezent, o tara poate restabili temporar controlul la frontierele interne doar in caz de "amenintare grava pentru ordinea publica sau securitatea interna".