Papa Ioan Paul al II-lea a fost proclamat "preafericit" duminica de succesorul sau Benedict al XVI-lea, in uralele multimii, in cadrul slujbei de beatificare din Piata San Pietro din Vatican, care a atras peste un milion de credinciosi ia Roma, relateaza AFP.

Beatificarea lui Ioan Paul al II-leaFoto: Vatican.va

Un portret imens al lui Karol Wojtyla a fost dezvaluit multimii, numerosi oameni strigand, cu ochii in lacrimi, "Santo Subito".

Anterior, cardinalul Agostino Vallini, vicar general pentru dioceza Romei, a cerut oficial aceasta beatificare si a reamintit cateva repere biografice din viata acestuia: trecutul sau de muncitor, de arhiepiscop al Cracoviei, urmat de pontificatul sau de peste un sfert de secol (1978 à 2005), unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii Catolice, marcat inclusiv de un atentat impotriva sa, in 1981.

Procesul de beatificare al carismaticului papa polonez a fost realizat intr-un timp record de cinci ani si sapte luni.

Cu sase ani in urma, multimea adunata in fata catedralei Sfantul Petru a strigat "santo subito", in onoarea unui papa care, de-a lungul celor 104 calatorii pe care le-a facut, a modernizat imaginea Bisericii.

Aceasta fervoare l-a convins pe succesorul sau Benedict al XVI-lea sa deschida procedura de beatificare in iunie 2005. Ea s-a terminat in ianuarie 2011.

Pentru a permite beatificarea, un miracol a fost recunoscut: vindecarea calugaritei franceze Marie Simon-Pierre de boala Parkinson. Pentru ca Ioan Paul al II-lea sa devina sfant, va fi nevoie ca un al doilea miracol sa ii fie atribuit.

Proclamarea sfinteniei - canonizarea - intervine dupa un nou proces, care necesita indeplinirea unui nou miracol.

UPDATE Ora 13,50 Papa Benedict al XVI-lea a deschis duminica procesiunea in fata sicriului lui Ioan Paul al II-lea, in interiorul catedralei San Pietro.

UPDATE Ora 12,45 Papa Benedict al XVI-lea a salutat duminica "forta de gigant" a lui Ioan Paul al II-lea, pentru capacitatea sa de a "inversa o tendinta carea parea ireversibila" impotriva crestinismului.

"A deschis spre Hristos societatea, cultura, sistemele politice si economice, inversand cu o forta de gigant - forta care ii venea de la Dumnezeu - o tendinta care parea ireversibila", a spus Benedict al XVI-lea, in timpul slujbei de beatificare.

"Acest fiu exemplar al natiunii poloneze a ajutat crestinii din toata lumea sa nu le fie teama sa spuna ca sunt crestini, ca apartin Bisericii, sa vorbeasca despre Evanghelie. Intr-un cuvant: ne-a ajutat sa nu ne fie frica de adevar", a spus el.

Ora 11,40 Papa Ioan Paul al II-lea a fost proclamat "preafericit" de succesorul sau, Benedict al XVI-lea, in uralele multimii.

UPDATE Ora 11,00 Ceremoniile de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea au fost deschide de Benedict al XVI-lea.

In cursul acestei ceremonii, care va dura doua ore si jumatate, papa Ioan Paul al II-lea urmeaza sa fie declarat "preafericit", la capatul unui proces accelerat lansat la putin timp dupa decesul sau, in 2005.

86 de delegatii oficiale, printre care 22 de sefi de stat si de guvern, participa la eveniment.

Slujba este celebrata de 800 de preoti care vor acorda impartasania multimii de pelerini.

Pentru cei care nu vor putea urmari ceremonia din Piata San Pietro, 14 ecrane uriase au fost amplasate in Roma, pentru a retransmite imaginile difuzate de televiziunile din toata lumea.

La ora 5:25 dimineata, s-au deschis grilajele care permit accesul la Piazza San Pietro si pelerinii au inceput sa alerge efectiv catre Bazilia unde va avea loc slujba de beatificare. Vremea este noroasa, dar inca nu incepuse sa ploua.

Mii de pelerini si-au petrecut noaptea pe strazi, pe Via della Conciliazione, iar peste 200.000 de oameni au asistat ieri la ceremoniile din Cetatea Sfanta.

Duminica, 1 Mai, este o zi simbolica, Festa della misericordia, o sarbatoare dorita si instaurata de Papa Ioan Paul al II-lea.

Sicriul a fost transportat in Bazilica, din cripta Vaticanului. In piata sunt foarte multe grupuri de polonezi, preoti si maicute.

Duminica seara, la Vatican a sosit si ministrul roman de Externe, Teodor Baconsky, chiar daca Avvenire anunta ca Romania va fi reprezentata de primul ministru Emil Boc.