Marele scriitor argentinian Ernesto Sabato a murit la varsta de 99 de ani, in locuinta sa din Santos Lugares, in provincia Buenos Aires, a anuntat sambata sotia acestuia, Elvira Gonzalez Fraga, citata de AFP.

Ernesto SabatoFoto: Agerpres/AP

"A facut o bronsita acum 15 zile si la varsta sa, este teribil", a declarat doamna Gonzalez Fraga, confirmand decesul celui care era cel mai mare scriitor argentinian aflat inca in viata.

Autorul Tunelului (1948), "Eroi si Morminte" (1961) sau "Abaddon, exterminatorul " (1974) ar fi implinit o suta de ani in 24 iunie.

Nascut in 24 iunie 1911 la Rojas, dintr-un tata de origine italiana si o mama italo-albaneza, Sabato a primit in 1984 Premiul Cervantes, cea mai inalta distinctie a literaturii in limba spaniola.

In acelasi an, a prezidat Comisia nationala privind disparitia persoanelor (Conadep), ale care lucrari despre cirmele dictaturii (1976-1983) au fost publicate in cartea "Nunca Mas".

Aceasta opera a servit drept baza pentru acuzare in procesul istoric impotriva fostilor lideri ai juntei militare in 1985, adeseori denumit "Nurembergul argentinian".

Aproximativ 30.000 de opozanti au fost ucisi sau au disparut in timpul dicaturii.

Sabato are un doctorat in fizica si a studiat filosofia la universitatea La Plata, dar in 1945 a abandonat stiinta pentru a se consacra literaturii si, mai tarziu, picturii, marea sa pasiune.

In 1979, a devenit cavaler al Legiunii de onoare in Franta. A scris, de asemenea, numeroase eseuri.