Zece tari membre din Uniunea Europeana doresc sa astepte finalul perioadei de tranzitie, la sfarsitul lui 2013, inainte de a deschide complet piata interna a muncii pentru bulgari si romani, a declarat sambata ministrul austriac al Muncii, Rudolf Hundstorfer, citat de AFP.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei, care au intrat in UE in 2007, prevede renuntarea la restrictiile de libera circulatie pentru muncitorii din cele doua tari in data de 1 ianuarie 2012.

Dar statele membre pot solicita o prelungire suplimentara de doi ani daca apreciaza ca piata interna a muncii este amenintata in acest fel.

"Vom astepta sfarsitul lui 2013 pentru Romania si Bulgaria. Nu mai suntem singuri, alaturi de Germania. Zece tari, in total, doresc sa faca acest lucru", a precizat Hundstorfer, la radioul public O1, fara a preciza despre ce state este vorba.

Germania si Austria sunt ultimele doua tari din UE care vor deschide complet, incepand de duminica, piata interna a muncii pentru cetatenii din cele zece tari care au aderat la Uniune in 2004.