Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, care ocupa si functia de presedinte al Parlamentului de la Chisinau, se va afla, in perioada 28-29 aprilie, intr-o vizita oficiala in Romania, la invitatia lui Traian Basescu, anunta Agerpres. Programul vizitei include convorbiri cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc si cu liderii grupurilor parlamentare.

Presedintele interimar al Republicii Moldova mai are pe agenda intalniri cu oameni de afaceri din Romania, potentiali investitori, prin intermediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Din componenta delegatiei Republicii Moldova, aprobata miercuri de Guvernul de la Chisinau, mai fac parte trei ministri - vicepremierul Valeriu Lazar, ministru al economiei si comertului, ministrul mediului Gheorghe Salaru si cel al dezvoltarii regionale si constructiilor, Marcel Raducan. De asemenea, Lupu va fi insotit de deputatul Igor Corman, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, si de o serie de functionari din cadrul guvernului si ai presedintiei.

Marian Lupu a declarat, in urma cu o saptamana, ca scopul vizitei sale este ''de a dezvolta relatiile de buna vecinatate si colaborare dintre doua state vecine, atat in contextul filierei bilaterale, pe plan de dialog politic, relatii comerciale, schimburi economice, investitii, cat si in contextul sustinerii demersurilor europene ale Republicii Moldova''.

Vizita are loc la un an de la cea a predecesorului sau, Mihai Ghimpu, care a semnat cu Traian Basescu, la 27 aprilie 2010, instituirea unui parteneriat strategic intre cele doua tari pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Tot atunci, a fost semnat si acordul prin care Romania se angajeaza sa acorde un ajutor financiar nerambursabil Republicii Moldova de 100 milioane de euro, pe parcursul a patru ani.

Aceasta va fi prima vizita oficiala la Bucuresti a lui Marian Lupu de cand a fost ales in functia de presedinte al Parlamentului si a preluat functia de presedinte interimar al Republicii Moldova, la 30 decembrie 2010, si prima sa vizita oficiala intr-un stat membru al UE.