Premierul Emil Boc a preluat vineri portofoliul de ministru al Muncii, dupa ce Ioan Botis si-a dat demisia, in urma scandalului legat de implicarea sotiei sale intr-o firma care primea fonduri europene chiar de la minister. Emil Boc a precizat ca printre prioritatile sale figureaza combaterea muncii la negru, aprobarea normelor metodologice la legea zilierilor si promovarea Legii asistentei sociale.

Noul ministru va fi numit dupa sarbatorile pascale, in urma unei consultari "consistente" in randul PDL, a precizat Emil Boc.

"Ii multumesc dl ministru Botis si echipei de la Ministerul Muncii pentru ca au reusit intr-un interval scurt de timp sa promoveze cateva legi structurale care au schimbat din temelii" legislatia in domeniu, a spus Emil Boc, intr-o conferinta comuna de presa cu fostul ministru.

"Codul Muncii si Legea Dialogului Social vor ramane o piatra de temelie in constructia noii legislatii ce va permite romanilor sa-si gaseasca mai repede un loc de munca", a adaugat prim-ministrul.

"Noul cod aduce niste lucruri sanatoase pentru a combate munca la negru, inclusiv prin materia sanctiunilor, dar astept de la acest mnister sa se realizeze o imbunatatire substantiala a combaterii muncii la negru, pentru ca asta inseamna resurse suplimentare la bugetul de stat si o relatie corecta intre angajat si angajator in Romania', a spus Boc, citat de Agerpres.

O alta prioritate fixata de premierul Boc este implementarea noului Cod al muncii, care intra in vigoare incepand cu luna viitoare.

"Trebuie mediatizate prevederile si cunoscute de catre toti, pentru ca sunt schimbari fundamentale in bine"', a spus Boc.

De asemenea, in zece zile Guvernul trebuie sa elaboreze normele metodologice pentru legea zilierilor, adoptata de Parlament.

Totodata, premierul a mentionat ca prioritate "legea asistentei sociale, pe care domnul ministru (fostul ministru al Muncii, Ioan Botis - n.r.) o are deja pregatita, urmeaza sa fie aprobata de Guvern si trimisa la Parlament in vederea adoptarii acesteia".

El a mai subliniat si importanta absorbtiei fondurilor europene in domeniul muncii, pentru care va face o analiza consistenta cu viitorul ministru de resort.

"Nu in ultimul rand, as sublinia importanta fondurilor europene, in conditiile in care Romania are ca prioritate implementarea celor 12 miliarde de euro care sunt astazi aprobate. De fiecare euro care se cheltuie in Romania depinde si cresterea economica, dar si sansa de a avea mai multe locuri de munca. De aceea, voi face o analiza consistenta cu ministerul si evident cu viitorul ministru pentru implementarea fondurilor europene", a aratat Emil Boc.

Emil Boc a mentionat ca Guvernul va mentine in continuare pensia sociala minima.

In privinta somajului, premierul a precizat ca "lucrurile merg incet dar sigur pe directia cea buna", acest indicator avand o tendinta constanta de scadere.

"Voi pune accent cu viitorul ministru pe implementarea acelor programe care asigura locuri de munca", a adaugat el.

Ioan Botis a afirmat ca este "extrem de onorat" ca a facut parte din cabinetul Boc.

"Daca nu as avea credinta ferma ca acest popor are un viitor, nu as fi facut niciun pas in directia reformelor pe care le-am promovat. Sunt convins ca avem determinarea necesara ca prin creativitate, prin munca sa ne asezam in randul societatilor dezvoltate", a declarat el.