Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat, joi, la Galati, ca ministerul a aplicat deja penalitati de circa 40 milioane euro pentru constructorii care nu au respectat contractele pentru autostrazi, relateaza Agerpres.

In plus, a precizat Boagiu, in afara de rezilierea contractului pe tronsonul de autostrada Cernavoda-Medgidia, au fost trimise notificari fata de constructorul de pe segmentul Arad - Oradea, care, potrivit acesteia, nu a facut nimic de doi ani, dar si la constructorul care a parasit santierul de pe tronsonul cuprins intre Bucuresti - Moara Vlasiei.

Anca Boagiu a mentionat ca statul nu isi permite sa piarda bani cu constructorii care nu isi respecta contractele si s-a referit si la rezilierea contractului de constructie a autostrazii pe segmentul Cernavoda - Medgidia, spunand ca pana in luna august ar trebui sa fie desemnat noul constructor care va avea 12 luni ca termen de executie.

Aceasta a reiterat ideea potrivit careia constructorii care nu respecta contractele si care solicita suplimentari de bani nu vor avea castig de cauza, fiind liberi sa plece din Romania, iar pentru contractele nerespectate, statul roman va aplica penalitati. In context, Anca Boagiu a precizat ca deja s-au aplicat penalitati de 40 milioane de euro.

''M-am intors in minister de parca as fi plecat ieri. (...) Daca cineva isi imagineaza ca Romania este tara in care se poate face haiducie la drumuri isi imagineaza prost, sau cel putin asa s-a crezut pana acum. Eu i-am informat pe toti ca avem un terminal nou la aeroportul de la Otopeni si functioneaza foarte bine. Biletele de avion le platim noi. Cine vrea sa lucreze in Romania este binevenit. Cine vrea sa nu lucreze in Romania si crede ca lucreaza doar facand cereri suplimentare de bani si de extensie de timp este bine plecat. Pe noi nu ne costa decat un bilet de avion. Bineinteles, apar si penalitatile care trebuie aplicate. Avem deja penalitati aplicate de circa 40 milioane euro. Si vom continua. Si ca sa-l citez pe primul-ministru: suntem in curatenia de primavara'', a spus Boagiu.

Ministrul a mai aratat ca la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) au inceput restructurarile si reorganizarile.

''Si la CNADNR curatenia de primavara a inceput. Este in plin proces de restructurare. Au fost deja angajati primii 30 de drumari tineri, urmeaza sa semnam un protocol cu toate facultatile si universitatile de constructii din tara, astfel incat resursa umana calificata si necesara in domeniu sa existe'', a afirmat Boagiu.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, s-a aflat, joi, la Galati, alaturi de Melanie Schultz van Haegen, ministrul Infrastructurii si Mediului din Olanda, care a fost nasa navei de patrulare ''Groningen'', destinata Marinei Militare Olandeze, construita in Santierul Naval Damen Galati.