Numarul celor care sustin utilizarea energiei nucleare a scazut drastic dupa cutremurul din Japonia, dar cu toate acestea, suporterii acestui tip de energie continua sa fie mai numerosi decat opozantii: 49% "pro" fata de 43% "contra". Si in Romania, rezultatele sondajului arata o scadere a opiniei favorabile dupa catastrofa din Japonia. In plus, mai mult de jumatate dintre romani se declara impotriva utilizarii energiei nucleare, fata de 41%, care sunt "pentru". Sondajul mai arata ca, la nivel global, exista optimism in privinta revenirii Japoniei la nivelul de dinaintea cutremurului din 11 martie.

Sondajul Gallup arata ca nivelul de favorabilitate asupra energiei nucleare la nivel global a scazut de la 25% la doar 6%, dupa catastrofa naturala din Japonia. Cu toate acestea, desi sunt constienti de riscuri, 49% spun ca acest tip de energie trebuie in continuare folosita.

Cea mai drastica scadere a sustinatorilor energiei nucleare s-a produs in Japonia, unde nivelul de favorabilitate se modifica de la +34% inainte de cutremur la -7% in prezent.

In Romania, daca inainte de evenimentele din Japonia, persoanele intervievate apreciau pozitiv acest tip de energie in proportie de 52% (nivel de favorabilitate de +10%), dupa evenimentele din Japonia, ponderea persoanelor intervievate care apreciaza pozitiv energia nucleara a scazut la 41%. Astfel, nivelul de favorabilitate a devenit -12%.

Potrivit sondajului Gallup, tarile in care s-a modificat opinia cu privire la folosirea energiei nucleare pot fi clasificate in 4 categorii:

- Categoria A (din care face parte si Romania): opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a transformat in minoritate.

- Categoria B: opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a diminuat foarte mult (10% sau mai mult).

- Categoria C: opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a diminuat mai putin (sub 10%).

- Categoria D: opinia deja minoritara in favoarea energiei nucleare, s-a diminuat si mai mult.

  • Optimism in privinta revenirii Japoniei

La nivel global, 91% dintre persoanele intervievate au auzit despre cutremurul din Japonia si 81% au auzit despre problemele legate de scurgerile nucleare de la Fukushima. In timp ce pentru majoritatea persoanelor intervievate principala sursa de informatii cu privire la aceste evenimente a fost massmedia traditionala - TV-Radio-Ziare - exista si un procent de 18% care au declarat ca s-au informat in principal de pe Internet.

Cu privire la capacitatea Japoniei de a face fata acestei crize, opinia publica globala este mai degraba optimista. Din cei 48% optimisti, 30% se asteapta ca Japonia sa revina repede la nivelul de dinaintea cutremurului, in timp ce 18% se asteapta ca Japonia sa revina chiar mai puternica din punct de vedere economic. In comparatie, 38% din persoanele intervievate sunt pesimisti si spun ca Japoniei ii va fi greu sa revina la forma economica de dinaintea cutremurului.

In Romania, rezultatele indica un optimism sporit al romanilor cu privire la capacitatea de redresare a Japoniei. Daca ponderea pesimistilor se cifreaza la 27%, parerile optimiste sumarizeaza 71% (56% din romani cred ca Japonia isi va reveni rapid iar 15% cred ca Japonia va reveni chiar mai puternica).

  • Temerile romanilor legate de utilizarea energiei nucleare

Aproximativ jumatate dintre romani se declara ingrijorati sau foarte ingrijorati cu privire la posibilitatea unui incident nuclear in Romania. In acelasi timp, 33% dintre romani considera ca centrala atomica de la Cernavoda nu este protejata in mod corespunzator impotriva accidentelor.

Sondajul a fost realizat de Gallup International Association in 47 de tari din intreaga lume, pe un esantion total de 34.000 de persoane intervievate, in perioada 21 martie - 10 aprilie 2011.

In Romania sondajul a fost realizat de CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei) pe un esantion reprezentativ la nivel national de 500 de persoane, intervievate telefonic. Marja de eroare este de +/- 4.3%.