Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, arestat preventiv in lipsa si dat in urmarire generala din octombrie 2006, a revenit in tara miercuri la pranz, urmand sa fie judecat pentru fraude de 50 de milioane de euro in detrimentul Companiei Nationale a Cailor Ferate, anunta Mediafax. Necolaiciuc a ajuns in Bucuresti, miercuri la ora 13.15, cu o aeronava din Statele Unite ale Americii, cu escala la Amsterdam.

Mihai Necolaiciuc (imagine arhiva)Foto: AGERPRES

UPDATE - Necolaiciuc a ajuns in jurul orei 13.45, la Judecatoria Sectorului 1, dupa ce a fost adus cu o duba a Politiei de la Aeroportul Otopeni.

El a fost asteptat pe pista de o duba a fortelor de ordine, care l-a preluat si l-a dus la Judecatoria Sectorului 1 pentru confirmarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau.

Necolaiciuc a fost scos de pe aeroport fara sa iasa pe poarta destinata sosirilor, asa cum fac in mod normal pasagerii.

Pentru aducerea in tara a lui Necolaiciuc, o escorta formata din doi politisti al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) a plecat, duminica, in Statele Unite ale Americii.

Decretul privind predarea fostului director CFR a fost semnat de catre secretarul de stat american Hillary Clinton, dupa ce procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a efectuat o vizita oficiala in Statele Unite.

In 17 martie, Ministerul Justitiei fusese informat de catre Departamentul de Justitie al SUA ca Mihai Necolaiciuc a anuntat instanta americana ca nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare, urmand ca el sa fie predat autoritatilor romane.

Ministerul Justitiei anunta ca, in aceste conditii, Departamentul de Stat al SUA va emite ordinul de predare efectiva, aceasta urmand a avea loc pe cale de cooperare politieneasca.

Instanta americana a aprobat, in 2 martie, extradarea catre Romania a lui Mihai Necolaiciuc, in urma cererilor formulate de autoritatile romane in acest sens si transmise autoritatilor americane in februarie 2008 si septembrie 2009. Judecatoria Sectorului 1 a emis mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele fostul director CFR, in 16 iulie 2009.

Mihai Necolaiciuc s-a aflat pana acum in custodia autoritatilor americane, fiind arestat in vederea extradarii catre Romania, incepand cu data de 23 iunie 2009.

Avocatul acestuia, Gheorghita Mateut, a declarat marti ca Necolaiciuc va fi dus la Judecatoria Sectorului 1, instanta urmand sa verifice mandatul de arestare emis in lipsa de catre aceasta instanta.

"Potrivit procedurii, inculpatul trebuie audiat, deoarece mandatul de arestare nu a fost pus in executare. Instanta poate decide mentinerea mandatului de arestare emis, sau poate decide eliberarea sa. Necolaiciuc nu a fost retinut in baza acestui mandat de arestare, ci in baza cererii de extradare", a declarat marti vicepresedintele Judecatoriei Sectorului 1, Emilia Madularescu.

  • Necolaiciuc, retinut in 2009 in Florida

Mihai Necolaiciuc a fost arestatin iunie 2009 in Florida, Palm Beach County. In momentul in care a fost capturat de agentii federali americani de la Marshals Service si cei de la Departamentul de Migrari si Vami, Mihai Necolaiciuc - urmarit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro Companiei Nationale de Cai Ferate - a prezentat acte de identitate emise de Venezuela.

Arestarea lui Necolaiciuc a fost facuta la cererea Interpol Washington.

Ancheta a fost coordonata de Biroul Central National SUA, Divizia pentru straini si fugari.

La o zi dupa arestarea lui Necolaiciuc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca "procedura de extradare a lui Mihai Necolaiciuc a fost intiata de partea romana dupa ce un procuror al Departamentului de Justitie al Statelor Unite ne-a informat ca a fost localizat pe teritoriul Statului Florida".

Ministerul mai mentiona ca in legatura cu Necolaiciuc au fost inaintate autoritatilor americane trei cereri de extradare.

In martie 2010, Necolaiciuc a discutat cu Evenimentul Zilei, transmitandu-le un avertisment lui Hrebenciuc, Geoana si Vanghelie. El spune ca stie "ce-au fumat toti", desi numai lui "i-a mirosit buzunarul a tigari".

  • Dosarul Necolaiciuc

Procurorii sustin ca, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC GENERAL COM ELECTRICA SA Bucuresti, incalcand prevederile legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

In plus, sustine DNA, furnizorul nu era autorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, Mihai Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55,67 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

Procurorii il acuza pe Necolaiciuc ca a fost ajutat de subordonatii sai Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Dragos Vasile si Nicolae Alexandru, care au fost si ei trimisi in judecata.

In urma acestor achizitii, CFR a fost prejudiciata in total cu 71,628 miliarde lei vechi, suma cu care CFR s-a constituit parte civila in cauza.

De asemenea, in perioada 2002 - 2003, Necolaiciuc, in calitate de director general al CFR, a semnat un numar de 4 comenzi catre SC NURELO PREST COM SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

Si in acest caz, comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, el a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25,23 miliarde lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret.

Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CFR le-a receptionat si platit.

In acest caz, CFR a fost prejudiciata cu suma de 61,90 miliarde lei vechi.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus masura aplicarii sechestrului asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in localitatea Busteni, Judetul Prahova), care ii apartin lui Vladut Ilie.

Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

In conditiile in care Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala.

Inculpatul Necolaiciuc Mihai a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Deoarece Mihai Necolaiciuc s-a sustras urmaririi penale pe tot parcursul acesteia, pe 16 martie 2007, Judecatoria sectorului 1 a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 30 de zile, fiind emise, totodata, mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii.

La inceputul anului trecut, magistratii Judecatoriei sectorului 1 au decis citarea fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc in Statele Unite ale Americii printr-o copie a rechizitoriului prin care acesta a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

  • Viciul de procedura, motivul pentru care fostul sef CFR a ramas in libertate

In octombrie 2006, judecatorul Andi Malaliu de la Judecatoria sectorului 1 a emis un mandat de arestare preventiva pe numele lui Necolaiciuc, in perioada in care acesta se afla in Austria. Ulterior, la Tribunalul Bucuresti, s-a constatat faptul ca mandatul a fost dat fara ca aparatorul ales al lui Necolaiciuc sa fie citat. Dosarul a fost restituit Judecatoriei sectorului 1 pentru rejudecare.

Intre timp, in baza mandatului de arestare din 20 octombrie 2006, Directia Nationala Anticoruptie ceruse emiterea unui mandat european de arestare. In 23 martie 2007, instanta a decis retragerea mandatului international, a cererii de arestare in vederea extradarii si a mandatului de arestare european, intrucat documentele au fost emise in baza mandatului de arestare preventiva emis de judecatorul bucurestean Andi Malaliu in 20 octombrie 2006, mandat ce a fost anulat de catre Tribunalul Bucuresti, care a constatat neindeplinirea unor formalitati procedurale.

Judecatoria sectorului 1 a hotarat apoi emiterea unui nou mandat de arestare preventiva. In perioada rezolvarii acestor documente, Necolaiciuc a obtinut viza pentru Statele Unite si a parasit Europa.