Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat marti seara, la Slatina, ca restructurarile din MAI presupun plecarea din sistem nu doar a unor politisti, ci vor fi disponibilizati si functionari publici si angajati din alte directii, scrie Agerpres.

Igas a mentionat ca va continua procesul de restructurare inceput de predecesorul sau, Vasile Blaga, si in minister trebuie sa ramana circa 132.000 de angajati, disponibilizarile urmand sa inceapa dupa ce proiectul de lege va trece de Parlament si va fi promulgat.

"Am preluat un program de restructurare inceput de fostul ministru, domnul Vasile Blaga. Vor fi oameni care vor fi pusi in situatia sa paraseasca sistemul politienesc, asta e viata, cei care nu si-au facut datoria a venit vremea sa plece, sa lase locul altora care vor sa munceasca. (...) Trebuie sa urmarim cu foarte mare atentie ca in ultimii ani statutul politistului a suferit foarte multe modificari care s-au intors impotriva politistului pana la urma. Lucrul pe care vrem sa-l modificam este sa aducem acea disciplina pe care o aveam si inainte in sistem si trebuie sa facem pasul doi reorganizare si pasul trei modernizare. (...) Nu sunt doar politisti care vor pleca din sistem, vor pleca inclusiv si functionari publici si din celelalte directii", a spus ministrul.

El a spus ca ajustarea de personal nu va avea un efect negativ asupra cetateanului, nu va influenta negativ functionalitatea structurilor. Igas a adaugat ca, in vederea unor evaluari corecte ale situatiei din teritoriu, sefii de arme se vor deplasa in judete incepand din luna mai si schimbarile vor cuprinde si sistemul de invatamant politienesc.

Despre faptul ca unii politisti ar putea fi nemultumiti de conditiile de munca dupa restructurare, ministrul a afirmat ca nemultumitii pot sa se indrepte spre economia de piata pentru a gasi un alt loc de munca, mai convenabil.

"Am dat deja dispozitie sefilor de arme, imediat la inceputul lunii mai vor iesi in teritoriu, fiecare sef de arma are un calendar bine stabilit si urmarit de ministru. (...) Cei care cred ca nu mai au nimic de spus in acest sistem se pot indrepta spre economia de piata, unde vor ei. Dar cei care raman sa-si faca datoria asa cum scrie in statutul lor. (...) Vom schimba filosofia de invatamant din sistemul politienesc, din sistemul aflat in subordinea MAI. Deja am facut schimbari la nivelul Academiei, am schimbat structura de conducere. Pasii viitori, vom schimba curricula, vom restructura si vom elimina acele catedre care nu isi mai au rostul in acest moment si vom recladi totul pe alte principii, bazate pe realitatile anului 2011", a conchis ministrul.